woensdag 31 januari 2024

Mijmering 15 Pastinaaksoep, benen in een kastje en een vergeten slipje...

Beste mensen,

Wie het leven kan zien als een leerproces

krijgt oog voor zijn bewustwordingen en leerprestaties.
  

Annemiek.

Mijmering 15 2024

De laatste injectie voor de nacht is gezet en blij dat ik er vanaf ben. Omdat ik zo weinig mogelijk professionele hulp in mijn huis wil heb ik zelf geleerd spuiten te zetten.


Om de dag komt nog iemand van Meander mijn voeten wassen, crèmen plus schone sokken aandoen, al kan ik dat met de rechtse voet al zelf. 

Ondertussen zijn daarvoor wel acht verschillende mensen in mijn huis geweest variërend van gehaast tot met de vraag of ze nog iets voor me konden doen. De mens in de zorg in alle schakeringen…

In de ochtend even bijslapen in mijn sta-op-stoel was aan de orde vandaag. 

Daarna de pastinaken buiten grof schoongemaakt met een handveger. Daarna geschild en het kind in mij  heeft de grootste eruit gezocht. Toch wel kil buiten… 

zijn we naar binnen verhuisd Floor en ikke…

Al een tijd geleden heb ik de kastplanken uit twee aanrechtkastjes gehaald. Daar kan ik nu met mijn benen in, zittend op de trippelstoel. 

Dat kan ook met een gewone bureaustoel die meestal ook in hoogte
verstelbaar is…

Op mijn gemakje heb ik de pastinaken klein gesneden en werd een gesnipperde ui in de soeppan gefruit met even later de rest knoflook tenen die nog goed waren.

Alle pastinaak erbij en tweeëneenhalve liter water. Daar kwamen per liter twee groentebouillonblokken bij dus 5 en een voor de joeks. 

Alles aan de kook brengen en bedacht ik dat de twee eetlepels kerriepoeder met de ui mee gebakken had moeten worden, dan geeft de kerrie zijn smaak beter vrij.

Dat doe jij dus maar als je pastinakensoep maakt… Ik heb de kerrie dus met het water in de soep gedaan…(foutje)

Op kookpunt brengen en op laag pitje laten garen tot de pastinaken zacht zijn. 

De staafmixer erdoor en afmaken met zwarte gemalen peper en een scheut room. Voor mijn hoeveelheid soep werd een heel pakje room toegevoegd.

De soep niet meer op kookpunt brengen maar opwarmen. 

Een dag erna is de soep veel dikker,

en kan je verdunnen met een halve liter kokend water met een groentebouillonblok of naar
verhouding minder…

Er kwam nog post van de Plataan met kaarten die nagekomen waren en een slipje…

De kaarten zijn prachtig… vol liefde en dankjewel alweer! En tja het moet meer dan een halve eeuw geleden zijn dat ik ergens een slipje achterliet want ik ben ook jong geweest...

Gelukkig was dit exemplaar van formaat forse onderbroek en zal wel in de badkamer van kamer 12... zesde etage zijn achtergebleven vrees ik. 

Het ding was netjes gewassen en in een plastic zakje meegestuurd…Ach ja… maar zo snel mogelijk vergeten…

Annemiek