dinsdag 24 juni 2014

Mijmering 98 broccoli quiche en de tijd je werk laten doen....


Beste mensen,

Het leven is een groot pak kleine dingen
je mag ze aanrijgen als pareltjes aan een snoer....

Annemiek

 
98 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
De laatste broccoli werd afgesneden en inclusief steeltjes klein gesneden en beetgaar gekookt in weinig water en iets zout.
 
Naar mijn mening iets te weinig groente en pluk ik een klein courgetje voor erbij plus wat peultjes die erwtjes zijn geworden. Allemaal groenten en helemaal goed.
 
 
 
 
Jullie kennen inmiddels mijn recept van kort hartig deeg?
8 eetlepels zonnebloem olie.
4 eetlepels melk.
snuf zout.
250 gram kwark maar die had ik even niet dus nam ik yoghurt.
Niet eens afgewogen maar zo uit het pak op goed geluk ongeveer een beker.
1 zakje bakpoeder.
1 ei.
 
Even roeren met de houten lepel en wat bloem erbij. Kneden maar en gaandeweg de nodige bloem toevoegen tot het deeg los laat van je handen. Kort kneden want het deeg rijst al.
 
De lap dun uitrollen en een vuurvaste ingevette schaal ermee bekleden. Ik maak er twee kleine eenpersoons schaaltjes van. De rest van het deeg worden hartige kruidenbroodjes. Uit de tuin werd basilicum en tijm geoogst en klein geknipt.
 
De kruiden door het deeg gekneed en broodjes ervan gevormd. Ik hou niet van gewone ronde broodjes maar maak er een knoop van ( zie foto)
 
Terug naar de quiche. De broccoli inmiddels beetgaar werd afgegoten en de courget in schijfjes gesneden inclusief schil want die is nog zacht van jonge courgetjes.
 
In een kom vier eieren en een doosje slagroom of kookroom los kloppen. Nee geen zout erbij maar wel wat geraspte kaas. Onderin de bakjes kwam een laagje courgetschijfjes en daarop broccoli. De vloeistof over de groente gieten en wat geraspte kaas bovenop. De quiche en de broodjes werden gezamenlijk in de oven gezet.
 
 
Afbakken tot de broodjes lichtbruin zijn. Laat de quiche maar iets langer tot de deegranden bruin zijn dan is de vulling goed.........De broodjes kunnen na afkoeling per stuk verpakt in de vriezer. Waarom moesten ze lichtbruin blijven?  Om even af te bakken later.... bij een soepje of een maaltijdsalade.....De tweede quiche kreeg na afkoeling ook een plekje in de vriezer met bakje en al. Drukke dag? Quiche vroeg in de morgen uit de vriezer en net voor etenstijd 8 minuut oppiepen in de oven.
 
Tip 2
Mijn bed werd verschoont en de witte was in de wasmachine gestopt met de douchekop erin met warm water uit de kraan gevuld tot de stipjes in de trommel waarvan ik weet dat het voldoende water is. Er zou een hele beker SUNSODA bij moeten maar ik maak er een halfje van...Er is immers nog een sopje van de lingerie van gisteren wat erbij wordt gekieperd en twee piep dunne stukjes toiletzeep die op moeten. Ze worden onder het wasgoed gestopt in het sop en worden daar gezamenlijk zacht en lossen op. Zeep is zeep is zeep is.....
Deksel dicht en de tijd doet het werk. Inweken heet dat en vanavond in dalurenstroom wordt de witte was op 40 graden op een kort programma gewassen. Morgen vroeg aan de lijn in de frisse wind. Niets vrolijker dan was aan de lijn en Jan de Wind die ermee spelen gaat..... De randjes en de kantjes en de zoompjes klapperend in de wind en de zonneschijn die lichtflitsen gooit en de blauwe hemel die alles op het gemakje bekijkt.....
 
Tip 3
Nog meer tijd......
En het sopje van een beker SUNSODA en een omgespoeld flaconnetje afwasmiddel in een emmer warm water op het vloerkleed. Er zitten vieze vlekken op en die moet de tijd inweken en oplossen. Een dagdeel en een nacht en morgen worden de vlekken in het kleed even opgeschrobd ( indien nodig) het kleed opgerold en over tuinstoelen gehangen waar het vuile water door de zwaartekracht eruit siepelt. Daarna wordt het kleed uitgehangen. Er komen emmers schoon regenwater overheen want water is een transportmiddel voor schepen en voor vuil....
Daarna mag het kleed drogen... wordt opgerold en krijgt een plekje op de rommelkamer. Volgend voorjaar wordt het ingezet als het vloerkleed wat nu in de kamer ligt smoezelig is geworden.
 
Tip 4
En wordt nog meer tijd ingezet want de keuken moet een beurt hebben zonder veel moeite. Mevrouw Boretti mijn geëmailleerd gasfornuis krijgt een grote beurt en de knopjes worden in de week gezet. Ondertussen kan ik goed vuil verwijderen op de plekjes waar de knopjes zaten. De pannendragers krijgen een beurt en de afzuigkap. Dan heb ik er wel weer genoeg van. De knopjes met het losgeweekt vuil worden met een oude tandenborstel schoon geschrobd. Elke dag wordt er een stukje keuken onder handen genomen met tijdmanagement.... Hoe dat werkt? Eerst een uurtje of twee keihard werken in de keuken en dan een beloning en dat is op dit moment een uurtje een spannend boek of zo.....

Mijn leventje....
1840 de Hoekse Waard en Andries Hendrikszoon van Bressij van Maesvreugt. Een heerlijk boek om even bij te komen als het lijf moe is of het hoofd. Af en toe dwalen mijn ogen over het hofje en de zonnestralen die door de bladeren schijnen van klimboon en tomatenblad. Mijn prieeltje van groen waar ik mijmeren kan en wat lezen op z’n tijd. Beschut uit de wind achter al die groene haagjes. Wat was het een goed idee die bonenstokken overal in borders en potten als gordijntjes van groen gelardeerd met rode en witte bloemen die later bonen zullen worden. Ze mogen blijven staan tot ver in oktober en drogen tot droogboon.
 
Monique mijn aangewaaid zusje is weer geweest en hebben we samen het huis schoongemaakt. We hebben hele gesprekken met luide stem over de stofzuiger heen gegalmd omdat Brabanders altijd zo spreken....met passie en veel lawaai zoals Italianen doen en lijkt het wel eens of we ruzie hebben maar dat is niet zo.....Monique heeft een goede familieband met broers en zus en door haar begin ik te voelen hoe dat zo kan zijn.....Ze kan het gevoel goed verwoorden zodat ik het bijna voel maar net niet. Een broer of zus was bij mij altijd argwaan wantrouwen bedreiging en dat komt omdat moeder ons uitspeelde tegen elkaar. Een vreemde vertrouwde je meer dan je eigen broer en zus. Ik zie bij Monique broers die haar ondersteunen en zij hen maar elkaar niets opdringen. Het is zoiets als een extra vangnet zoals het consuminderhuis voor velen als een tweede thuis is....Monique streeft ernaar bij haar kinderen ook dit hecht broer/zus contact door te geven en het is een hele klus. Ik verdiep me de rest van de dag in hecht gezin contact, familie gevoel wat zo normaal is en niet iedereen heeft. Echt volmaakt is het zelden en velen lijden.....verlangend naar een gevoel dat nooit zal komen.... Ik ga voor wat er WEL is en dat is heel erg veel.........
 
Annemiek.