Beste mensen,
Zorg ervoor dat je een andere mening toegedaan bent
dan de anderen
en men zal over je praten....
Er kan niet genoeg gepraat worden over o.a.
afwijzen plastic zakken en papieren draagtassen.....
Annemiek.
Tip.
Ik maak elke zomer van alle delen van mijn moestuin
en hofje foto’s. Wisselteelt is aan te raden en zo kan ik zien waar welke
groente kwam vorig jaar en de drie jaar daarvoor....Door de foto’s kan je in wintertijd ideetjes
opdoen....en teelplannen maken.
Tip 2.
De melkkokers die vroeger bij pannensets werden
geleverd zie je bijna niet meer. Ze zijn niet alleen nostalgisch meer je kan met
het deksel erop melk aan de kook brengen. Als de melk kookt komt een bel door
het midden gaatje en ben je snel genoeg om het gas laag te zetten. De
“overkokende” melk komt via de gaatjes in de deksel weer in de pan. Waarom er
geen melkkokers meer zijn? Omdat er minder rijst en griesmeelpap wordt gekookt
en zelf gekookte pudding. Als je een melkkoker op een rommelmarkt vind.....kopen
maar....voor je papjes en rijstebrij......zeer handig.
Tip 3
Als er bezoek komt bak ik meestal zelf het gebak
bij de koffie om meer te kunnen doen met minder maar ook om lekkerder gebak te
hebben dan kant-en-klaar gekocht. Rijstevlaai begint met rijstebrij koken.
Deegje: 250 gram kwark of yoghurt, snuf zout,
handvol suiker, 4 eetlepels melk, 8 eetlepels zonnebloemolie, zakje bakpoeder en
een ei. Roeren met de houten lepel en wat bloem erbij strooien en kneden maar.
Kort kneden want de deeg rijst onder je handen en snel de nodige bloem
toevoegen om een deeg te verkrijgen dat loslaat van je handen.....
Zoals je ziet gebruik ik duurzame folie in de bakvorm om de
vlaai zo uit de vorm te kunnen schuiven na baktijd. Door de dunne bodem en de
rijstvulling zijn dergelijke vlaaien moeilijk uit de vorm te halen maar met de
duurzame folie lukt het altijd.........
Een rijstevlaai laat ik nooit afkoelen op een
treefje maar schuif ik direct op een aardewerk vlaaischotel. De bodem moet zacht
worden/blijven en zeker niet knapperig.....
De nauwelijks afgekoelde rijstevlaai wordt in een
plastic zak geschoven om de deeg nog beter te laten doortrekken en zacht
worden/blijven.
Er komt slagroom op na afkoeling net voor het
bezoek komt en ik kies ervoor de helft van de vlaai op te spuiten zodat ik de
slagroom loze helft zo in de vriezer kan schuiven.......voor de bezoekjes die
nog komen.......
De slagroomspuitzak was een lege plastic dropzak
van het Kruidvat. En nee je hoeft geen drop gaan te kopen om een spuitzak te
krijgen maar als je toch een keertje een puntzak hebt van e.e.a....bewaren
dus......Puntje afknippen, mondstuk erin en vullen, na gebruik kan de zak
bij het plastic afval...........
Dorpsfeest in Waubach en de klanken van de harmonie
dwalen over de markt over mensenhoofden en het Limburgs land. De betrekkelijk
jonge dirigent heeft een modern repertoire gekozen al hoeft dit voor mij niet.
Een meneer en een mevrouw dansen een walsje op de klanken van de muziek en de
regen blijft even achterwege.... Margaret laat me achter bij mijn
geliefde harmonie en gaat op speurtocht bij de kraampjes. Ik raak ontroert van
de muziek en van de solo van de meneer met de schuiftrombone. Later is er
ergens een plekje om koffie te drinken en pletskeskoak te eten wat pure
nostalgie brengt. Margaret en ik komen bij de goede schoenenzaak terecht waar de
opruiming heerst. Ik heb de aankoop van nieuwe schoenen uitgesteld tot deze dag
met grote korting.......
Annemiek.