woensdag 11 juni 2014

Mijmering 90 vroege aardappeloogst en lavendel munt azijn.

 

Beste mensen,
 
Spiegels zouden er goed aan doen
even na te denken voordat ze de beelden weerkaatsen
 
Annemiek.
 
90 Consumindermijmering 2014.
 Tip.
Het blad van de vroege aardappels gaan in en dat wil zeggen ze worden geel en wat lang uitgegroeid en gaan liggen. Met een voorzichtig vingertje pleeg ik hier en daar inwendig onderzoek rond de struik in de aarde en tast af.... De omtrek af voelend van een dikke aardappel maak ik die los van de wortels. De kleintjes mogen nog even doorgroeien.....
 
Tip 2
De klimcourget klimt goed tegen de muur van het schuurtje van de moestuin consuminderhuis. Ze zullen met z’n drietjes de muur wel helemaal gaan bedekken en dat is prima.....
 
Tip 3
De framboos geeft al meer oogst, dagelijks wel een bordje vol. Het oog moet ook wat en wordt het mooiste bordje gevuld en te sier gezet ergens waar het oog opvalt en worden later op de dag pas opgegeten.
Ik voel me een rijk mens met die zomerweelde.........
 
Tip 4
De lavendel in volle bloei en maak ik wat lavendel/munt azijn in een mooi flesje....
Wat peperkorrels onderin de fles, wat takjes munt met de stengel naar boven en enkele met de stengel naar beneden om overal in de fles blad te zien.
Zo ook met de lavendel en wordt de fles afgevuld met gewone keukenazijn.....
Er kwam een raffia strik om de hals van de fles en voilà.....
Mooi cadeautje....
 
Tip 5
Lavendelbloemen laag in de plant afknippen en de bladeren van boven net onder de bloemen naar beneden van de stengel rissen.
Op de kop in bosjes ophangen op een frisse schemerige plek......bijvoorbeeld het trappenhuis.........
 
Tip 6
feestpudding? Een laagje goedkope lange vinger koekjes in een kom besprenkelen met rum of amaretto. Een liter kokende custardpudding erop. Na afkoeling opspuiten met slagroom. Mmmmmmmmm
Custardpudding? Koop maar een pakje custard en bekijk de gebruiksaanwijzing achterop het pak. Eigen gemaakte pudding is veel lekkerder dan de gekochte kant-en-klaar versie.
 
Tip 7
Potten rode kool lijken niet duur maar zijn het wel. Bovendien smaken ze nergens naar. Koop een hele rode kool op de markt of teel hem (volgend jaar) zelf. Nu is het net te laat om nog kool te zaaien maar planten kan nog NET. Planten zijn te koop op de mark. Hoe je rode kool kookt?Snij met een goed mes de kool middendoor en snij de kool in flinterdunne reepjes. In een pan met een kruidnagel, iets zout een handjevol rijst met een half kopje water opzetten op het gas. Aan de kook brengen en op klein gas sudderen met de deksel op de pan. Let goed op of er een beetje water bij moet en af en toe roeren. Klontje boter erbij scheutje azijn en een schepje suiker of…..appelstroop....
 
Tip 8
Gegrilde groenten uit de oven op een bedje van pasta…..het lijkt moeilijk maar het tegendeel is waar……
Ingrediënten:
2 courgettes
2 paprika’s rood en groen of geel.
1 aubergine
250 gram kleine tomaatjes maar grote kan ook
2 tot 3 teentjes knoflook
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel peterselie
Peper/zout
1 eetlepel oregano gedroogd, vers of basilicum wat maar je smaak is.
1 eetlepel rozemarijn
Eventueel geraspte Parmezaanse kaas.
Pasta penne rigate
 
De groenten schoonmaken en in grove stukken snijden (met uitzondering van de tomaten en knoflook.)
Op een bakplaat mengen met 3 eetlepels olijfolie peper/zout peterselie basilicum of oregano.
In de oven zetten (hoeft niet voorverwarmt) 35 minuten op 175 graden. Tussendoor enkele keren de groenten omscheppen. Neem daarvoor de plaat even uit de oven dat is gemakkelijker.
Na 35 minuten de tomaten en klein gesneden knoflook erdoor scheppen en nogmaals 20 minuten in de oven.
Ondertussen: (Water opzetten voor pasta en pasta koken…….)
 
Na 20 minuten de rozemarijn en nog twee eetlepels olijfolie door de groente scheppen, de oven uit en de bakplaat gegrilde groenten in de oven laten die nog een tijdje de warmte vasthoud. Zo ga je goed om met energie…..De gegrilde groenten serveren op een bedje van pasta. Er kan eventueel geraspte Parmezaanse kaas op al vind ik dat niet nodig…..
 
Mijn leventje.....
Buitenspeeldag en vele vrijwilligers van het consuminderhuis hebben meegewerkt aan dit feestgebeuren in de wijk.
En nee ik ben geen moment gaan kijken want het liep heel goed hoorde ik zo zonder mij. Wat ben ik trots op al die stabiele mensen die eens schoorvoetend binnen kwamen lopen en zoveel groei hebben doormaakt....Ik ben ook na afloop niet gaan kijken want het opruimen en nagenieten van een topdag moet ook zonder mij om zeker te weten: Het kon zonder Annemiek! Morgen zal ik ze een dikke pluim geven voor zoveel saamhorigheid doorzettingsvermogen en de groei die ze hebben doormaakt.......
 
En waar was Annemiek ondertussen? Die gaf een presentatie voor AEDES vereniging voor wooncorporaties. 42 mensen op de koffie met consumindergebak en vlierbloesemsiroop. Ik had voor dit doel een beamer geleend van HEEMwonen en vroeg voorzichtig of die misschien wel weg kon? Gratis of zo? Of ergens een ouwetje lag? Als dank voor de geweldige ontvangst en de presentatie met rondleiding krijgen we een nieuwe goede beamer met of zonder scherm dat hangt af van de prijs. We mogen 650 euro daarvoor uitgeven en ik werd er zowaar verlegen van.........
Alweer een droompje in vervulling.........Zo’n PowerPoint op een scherm is een mooie aanvulling op elke presentatie en we hebben een mevrouw in het huis die zo PowerPoint uit haar mouw schud......Ik werd trouwens ondersteunt door drie vrijwilligers die de catering deden en de apparatuur bedienden....want ik zou weer de verkeerde kabeltjes verbinden en op foute knopjes drukken en helemaal in de stress gaan.......Sinds het huis zo groeide is de steun van de mede vrijwilligers enorm!! Ik ben er dankbaar voor.........
 
Annemiek