woensdag 25 juni 2014

Mijmering 99 courgetsoep en frambozen nagerechtje.

Beste mensen,

Ons lichaam is onze tuin
waarvan onze wil de tuinman is....

 Annemiek
99 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
De dag/oogst in mijn tuintje is frambozen en vele jonge courgetjes dus wordt het menu courgetsoep en yoghurt frambozen nagerechtje.
 
Courgetsoep ingrediënten:
Courgetjes en een ui.
Olijfolie en wat tenen knoflook.
Enkele aardappels en bouillonpoeder of bouillonblokken.
Crème fraiche.
 
Maaltijden voorbereiden doe ik zoveel mogelijk in de buitenlucht. De ui en de knoflook werd gesnipperd en de courgetjes met schil in kleine stukjes gesneden. De aardappels schillen en in dobbelsteentjes snijden....
 
Olijfolie in de pan en de ui/knoflook smoren. Nu heb je de body van de soep klaar. De courget toevoegen en een liter water plus een eetlepel bouillonpoeder of twee of drie bouillonblokken naar smaak. De aardappel erbij.....Vanaf kookpunt op laag gas garen ongeveer 30 minuut.
 
Ondertussen een nagerechtje bouwen in een mooi glas. Bodempje aardbei confituur en frambozen, laagje yoghurt en weer frambozen met ietsje confituur weer yoghurt enz....
Het oog wil ook wat dus werd het glas op een antiek engels bord gezet met frambozendecoratie. Bij dit hemels nagerecht hoort een zilveren lepeltje..... Kost amper iets maar zo mooi om naar te kijken en..... te smullen.
 
Door de courgetsoep inmiddels gaar ging de blender en in de soepkop een beetje crème fraiche en een kruidenbroodje van gisteren erbij......weer bijna voor niets gegeten.
 
Ik duik mee met de hommels in de papaver en peuter met mijn vingers een chioggia een beetje vrij van aarde zodat ik kan zien hoe groot hij al is. Moooooooi en dek ik hem weer toe. Ik bewonder een bolcourget en besluit de boerenkoolplantjes van het zaaibed in de volle grond te zetten. Dat kan want de zon is niet zo fel.
Tip 2
Het zaaibedje van de boerenkool werd goed nat gemaakt zodat de plantjes zonder wortelbreuk zo uit de aarde floepen. Het stukje aarde waar ze komen wordt goed diep opgeharkt en met de pootstok van gaten voorzien 30 tot 40 centimeter van elkaar. De dikste planten worden uit het zaaibed geplukt en de kleintjes mogen nog groeien.  De koolplantjes in de pootgaten, water erbij en aandrukken. En ja.....die slakken. Ik heb inmiddels weer een voorraad koffiedrab dat rond de plantjes wordt verdeeld... Alle beetjes helpen. De plantjes  krijgen de eerste twee dagen tweemaal per dag water. In de ochtend en de avond. Daarnaar moeten ze het zelf doen........
 
Mijn leventje.....
Ik heb het vloerkleed uitgespoeld en over wat tuinstoelen te drogen gehangen en dat drogen gaat snel in de zomerzon. Af en toe moet ik even op de fiets om te gaan genieten van de moestuin van het consuminderhuis waar de mensen hun perceeltjes zo geweldig bijhouden dit jaar. Dat is al eens anders geweest.....Zelfs de stoepjes zijn onkruidvrij en ik zit dan op het bankje met een glimlach van alles te genieten. Ik heb een heel regiment prei gezaaid voor deze mensen voor de winteroogst. Als de aardappels sla en de boontjes eruit zijn komt de prei op die plek. Het geeft voldoening die mooie tuintjes te zien. Ik doe het niet voor niets al dat werk en de energie investeren. De mensen die echt willen leren en werken daar ga ik voor. Degenen die liever in de slachtofferrol hangen jarenlang, daar heb ik niets mee....Ik probeer zoveel mogelijk mensen om me heen te verzamelen die net zo denken. Armen maar blijven pamperen en overladen met spullen worden lui en komen tot niets. We geven liever kennis en handvaten om zelf uit de sores te komen en kwaliteiten te ontwikkelen. Die groei dan mee te mogen maken dat is het grootste geluk wat je maar kan hebben....en denk ik alweer aan de kinderen die deze kennis weer zien en oppikken.
 
Annemiek.