Beste mensen,
Van alle trieste woorden die ooit geschreven
zijn
zijn de meest trieste
“Het had
gekund.”
Een meditatieplekje creëren in zelfvoorzienend leven
bijvoorbeeld.
Annemiek
www.consuminderhuisparkstad.nl 88 Consumindermijmering 2014.
Mijn hofje groeit langzaam dicht. Bloemen en
groente door elkaar heen geeft een oase van rust en vredigheid. Tomatenplanten
in potten ( kan nog) courgetteplanten in teiltjes en bakken ( kan je nog zaaien
en/of plantjes zetten, te koop op de markt) Een mandje fel roze petunia’s
ertussen en een fleurig boeket op tafel. De sering hortensia in de border naast
de pastinaak, de snijbiet en komt de papaver al hoog op. Na de bloei van deze
prachtbloemen wordt het zaad gewonnen voor.....maanzaadbroodjes enne om weer
papaver te zaaien volgend jaar. Ik zit elke dag vroeg in de morgen al die pracht
te bewonderen als de zon opkomt en na een nachtelijke regenbui regendruppels als
paarlen aan randen van bladeren schitteren die het zonlicht weerkaatsen. Het zou
zomaar 1950 kunnen zijn of eerder of.....2014.....en kan je zomaar zo’n rustpunt
dichtbij huis creëren om in meditatie te zijn terwijl je
nooit mediteerde.....
Tip 2
De tuinbonen kunnen geoogst en van de jonge
schillen maak ik soep en de bonen worden verwerkt in een pasta salade.
De bonen gedopt en in een pannetje met weinig water
opgezet en beetgaar gekookt ( 8 minuut vanaf kookpunt) voor de salade
later....
Van de schillen de punten afknippen en de draden
verwijderen. Knip de schillen in reepjes en zet ze op in een pannetje water tot
ze onder staan.
In een ander klein pannetje een gesnipperde ui en
een teen knoflook smoren en bij de schilletjes doen. Een tocht door de
kruidentuin bracht een blad lavas ( maggiplant) en enkele bladeren van de
knolselderij die wel een blad per plant kan missen....
Het voelt alsof ik een muziekstuk ben aan het
componeren en zoekende ben naar de juiste toon...Het is een muziekstuk in vrolijke noten en alle instrumenten van het zomer orkest doen mee.....
Een nieuwe aardappel wordt van schil ontdaan met de
dunschiller en geraspt. ....ook bij de soep. Wat peper/zout en even
proeven.......mmmmmm
Nog eventjes garen en binden door die
aardappel.
De blender erdoor en laat ik de soep even staan om
een broodje in de oven op te piepen dat ik opdook uit de vriezer.
Er was nog zelfgemaakte salieboter in een
hergebruik kuipje in de koeling bewaard. Tuinbonenschil soep met salieboter op
schijfjes brood en er werd geen enkel stukje plastic voor gekocht....noch een
diertje voor om zeep geholpen.
Helemaal in het kader van ZERO PLASTIC WEEK....en
goed zijn voor de beestjes. Bij de volgende maaltijd werd de soep koud opgediend
en dat kan prima....in broeierige hittegolfjes tijd.
Tuinbonen paprika pasta salade....
Ingrediënten:
tuinbonen
pasta
2 paprika
en een dressing gemaakt van:
theelepel mosterd
theelepel citroensap vers of uit de fles.
zoet zoals honing of in mijn geval vlierbloesemsiroop.
De paprika wordt in stukken gesneden en in de wok
in iets olijfolie gegrild.
De tuinbonen waren al eerder beetgaar gekookt.
Volkorenpasta al dente koken.
Alles mengen met de dressing en peper/zout.
Laat de smaakjes maar even intrekken en dat hoeft
niet in de koeling.
Ik heb een beslagje gemaakt van wat bloem snuf
bakpoeder snuf zout en een ei en iets water.
Het moet een dik beslagje zijn...
Schijfjes van een aubergine ( met schil) snijden en
door het beslag wentelen
en dat mogen ook plakjes courgette
zijn.
In de wok bakken in iets olie.
Serveren met de pastasalade.......en ja er kwam een
glas HUGO bij.
Mijn leventje....
De broeierige hitte nodigt uit tot maaltijdsalade
met op de achtergrond de muziek van PINKPOP die met vlagen met de wind mee over
het hofje zwiert.
Er kwamen twee kleine kindjes op bezoek die niet
van groenten houden maar wel van die vreemde pannenkoekjes ( Aubergine met een
jasje)
en brengt het je wellicht op een
idee....
Het is mijn bedoeling op mijn hofje en moestuintje
aan huis net voldoende groente te telen dan nodig is om zelfvoorzienend te
leven. Er hoeft niets in de vriezer want daar hou ik niet van en een vriezertje
deed ik al weg. Eten van wat er is en op is op. Ik deel van wat teveel is (
glaskoolraapjes en sla) Er komt alweer een nieuwe soort groente in
zicht gaandeweg het seizoen want de boontjes staan al in bloei.
De kindjes werden langs het aardbei bedje naar de
frambozen geleid en zo van de struik de zon doorstoofde vruchtjes gegeten. Ze
dronken vlierbloesemsiroop aangelengd met water en dat is allemaal gewoon, maar
voor hen misschien wel heel bijzonder....
Het zou zomaar 1950 kunnen zijn of eerder
of....2014.
Annemiek