maandag 9 juni 2014

Mijmering 88 tuinbonenblad soep en tuinbonenpasta salade.

Beste mensen,

Van alle trieste woorden die ooit geschreven zijn
zijn de meest trieste

Het had gekund.”

Een meditatieplekje creëren in zelfvoorzienend leven bijvoorbeeld.

 Annemiek
www.consuminderhuisparkstad.nl


88 Consumindermijmering 2014.
Tip.

Mijn hofje groeit langzaam dicht. Bloemen en groente door elkaar heen geeft een oase van rust en vredigheid. Tomatenplanten in potten ( kan nog) courgetteplanten in teiltjes en bakken ( kan je nog zaaien en/of plantjes zetten, te koop op de markt) Een mandje fel roze petunia’s ertussen en een fleurig boeket op tafel. De sering hortensia in de border naast de pastinaak, de snijbiet en komt de papaver al hoog op. Na de bloei van deze prachtbloemen wordt het zaad gewonnen voor.....maanzaadbroodjes enne om weer papaver te zaaien volgend jaar. Ik zit elke dag vroeg in de morgen al die pracht te bewonderen als de zon opkomt en na een nachtelijke regenbui regendruppels als paarlen aan randen van bladeren schitteren die het zonlicht weerkaatsen. Het zou zomaar 1950 kunnen zijn of eerder of.....2014.....en kan je zomaar zo’n rustpunt dichtbij huis creëren om in meditatie te zijn terwijl je nooit mediteerde.....

 Tip 2
De tuinbonen kunnen geoogst en van de jonge schillen maak ik soep en de bonen worden verwerkt in een pasta salade.

De bonen gedopt en in een pannetje met weinig water opgezet en beetgaar gekookt ( 8 minuut vanaf kookpunt) voor de salade later....

Van de schillen de punten afknippen en de draden verwijderen. Knip de schillen in reepjes en zet ze op in een pannetje water tot ze onder staan.

In een ander klein pannetje een gesnipperde ui en een teen knoflook smoren en bij de schilletjes doen. Een tocht door de kruidentuin bracht een blad lavas ( maggiplant) en enkele bladeren van de knolselderij die wel een blad per plant kan missen....

Het voelt alsof ik een muziekstuk ben aan het componeren en zoekende ben naar de juiste toon...Het is een muziekstuk in vrolijke noten en alle instrumenten van het zomer orkest doen mee.....

Een nieuwe aardappel wordt van schil ontdaan met de dunschiller en geraspt. ....ook bij de soep. Wat peper/zout en even proeven.......mmmmmm

Nog eventjes garen en binden door die aardappel.

De blender erdoor en laat ik de soep even staan om een broodje in de oven op te piepen dat ik opdook uit de vriezer.

Er was nog zelfgemaakte salieboter in een hergebruik kuipje in de koeling bewaard. Tuinbonenschil soep met salieboter op schijfjes brood en er werd geen enkel stukje plastic voor gekocht....noch een diertje voor om zeep geholpen.

Helemaal in het kader van ZERO PLASTIC WEEK....en goed zijn voor de beestjes. Bij de volgende maaltijd werd de soep koud opgediend en dat kan prima....in broeierige hittegolfjes tijd.

Tip 3
Tuinbonen paprika pasta salade....
Ingrediënten:
tuinbonen
pasta
2 paprika
en een dressing gemaakt van:

4 eetlepels olijfolie
theelepel mosterd
theelepel citroensap vers of uit de fles.
zoet zoals honing of in mijn geval vlierbloesemsiroop.

De paprika wordt in stukken gesneden en in de wok in iets olijfolie gegrild.
De tuinbonen waren al eerder beetgaar gekookt.
Volkorenpasta al dente koken.
Alles mengen met de dressing en peper/zout.

 

Laat de smaakjes maar even intrekken en dat hoeft niet in de koeling.

Ik heb een beslagje gemaakt van wat bloem snuf bakpoeder snuf zout en een ei en iets water.
Het moet een dik beslagje zijn...

Schijfjes van een aubergine ( met schil) snijden en door het beslag wentelen

en dat mogen ook plakjes courgette zijn.
In de wok bakken in iets olie.

Serveren met de pastasalade.......en ja er kwam een glas HUGO bij.

Mijn leventje....
De broeierige hitte nodigt uit tot maaltijdsalade met op de achtergrond de muziek van PINKPOP die met vlagen met de wind mee over het hofje zwiert.

Er kwamen twee kleine kindjes op bezoek die niet van groenten houden maar wel van die vreemde pannenkoekjes ( Aubergine met een jasje)
en brengt het je wellicht op een idee....

Het is mijn bedoeling op mijn hofje en moestuintje aan huis net voldoende groente te telen dan nodig is om zelfvoorzienend te leven. Er hoeft niets in de vriezer want daar hou ik niet van en een vriezertje deed ik al weg. Eten van wat er is en op is op. Ik deel van wat teveel is ( glaskoolraapjes en sla) Er komt alweer een nieuwe soort groente in zicht gaandeweg het seizoen want de boontjes staan al in bloei.

De kindjes werden langs het aardbei bedje naar de frambozen geleid en zo van de struik de zon doorstoofde vruchtjes gegeten. Ze dronken vlierbloesemsiroop aangelengd met water en dat is allemaal gewoon, maar voor hen misschien wel heel bijzonder....
Het zou zomaar 1950 kunnen zijn of eerder of....2014.

Annemiek