zondag 22 juni 2014

Mijmering 96 Komkommersalade met borage en clafoutis....Beste mensen,

Alles heeft schoonheid
een heuvel met oogst
de strakke blauwe lucht en een zonnige zondag
Een kindje in innige omhelzing met een lammetje
De geur van het gras.....

Alles heeft schoonheid
maar niet iedereen ziet het....

Annemiek.

 

96 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Mijn tuin heeft een komkommertje rijp in de aanbieding en de prachtige plant borage ( komkommerkruid) staat in bloei. Borage komt van de Arabische naam abu rache wat vader en zweten betekend. Als je ziek bent en de blaadjes eet dan ga je zweten en zou de genezing versnellen. De blaadjes hebben een frisse komkommersmaak. De bloempjes zijn eetbaar en hebben nauwelijks smaak maar oh wat zijn ze mooi als garnering.
 
Komkommersalade met borage.....
De komkommer wassen en met schil in hele dunne plakjes snijden. Een klein uitje of sjalotje snipperen en toevoegen en ongeveer driekwart beker yoghurt. Doe maar naar gevoel eerst een beetje en eventueel later wat meer erbij. Snuf zout en vier blaadjes van de borageplant heel fijn snipperen met de keukenschaar. Alles mengen en in mooie kommetjes decoreren met de bloempjes.....Zet maar even in de koeling.
 
Er werden enkele aardappels met schil beetgaar gekookt en met een lepel een holletje aardappel kruim eruit gelepeld. In het holletje kwam wat kruidenkaas ( zelfgemaakt maar een kuipje kruidenkaas kopen kan ook.) Wat slablaadjes uit de tuin met dressing bewerkt ( peper/zout/olie/azijn en wat zoet).
Laat maar eventjes rusten......
 
Tip 2
Er waren kersen van de boom van buur en ik kreeg een flinke zak. Het grootste deel werd in bakjes ingevroren. Een klein deel samen met de frambozen uit de tuin wordt verwerkt tot clafoutis.....Clafoutis kan warm bij de koffie geserveerd worden maar nog lekkerder als nagerecht met een bolletje ijs en slagroom.
 
Een vuurvaste schaal beboteren en het fruit verdelen op de bodem......
3 eieren in een mengkom en
75 gram suiker
2 vanillesuiker en als je die niet hebt is het ook goed.
1 glas melk en alles even los kloppen met de mixer of de garde.......
80 gram bloem toevoegen en het beslag over het fruit gieten.
In de oven op 180 graden ongeveer een uur......
 
Zet na een half uurtje de pofaardappels maar erbij dan is alles tegelijk klaar en gaar.
 
Klop wat slagroom stijf en zorg voor wat vanille ijs. Op clafoutis hoort poedersuiker.
 
 
Mijn leventje.....
Afgelopen zaterdag zijn we aardappels gaan rooien net over de grens in Duitsland.
 
Wel 11 volwassenen en vier kindjes en een meneer met down syndroom en allemaal hadden ze de dag van hun leven. Mensen die verbonden zijn aan het consuminderhuis PARKSTAD kringleden en/of vrijwilligers en de sfeer was gigantisch goed.
 
Het was een hele organisatie om al die mensen met autootjes daar naar toe te krijgen maar het is gelukt.

Een krat met koffie en theekannen mee en cake.
Jerrycans met water en vlierbloesemsiroop.

Er waren kipjes op het landgoed en schapen waaronder een flessenlam ( grootgebracht met fles)
waar de kinderen verrukt van waren.

 Maantje heeft er heel wat mee afgezeuld en het lam vond alles prima.....
 
Ik heb gekeken en genoten van al die mensen met de handen in de aarde. Je zag ze opknappen en het deed zo goed dit mee te mogen maken......... De pijntjes en de strubbels werden vergeten en wie niet bukken kon die lag op de knietjes. De eigenaar van het landgoed en zijn vrouw ( die anoniem willen blijven) bekostigen het zaai en pootgoed en om de twee weken gaan wat mensen van ons uit wieden. Na afloop moesten de sigaren worden geproefd van zelf geteelde tabak.....Al die heerlijkheid zal niet snel worden vergeten en zijn herinneringen met gouden randjes..... Er komt nog een uien oogst dag en de winteraardappels en pompoen........Toen ik vroeg wie de volgende keer weer mee wil gaan oogsten was er een koor van stemmen ......Het zijn de zomermaanden workshops en ik hoop dat we dit nog lang mogen doen...........Annemiek