Beste mensen,
Alles heeft schoonheid
een heuvel met oogstde strakke blauwe lucht en een zonnige zondag
Een kindje in innige omhelzing met een lammetje
De geur van het gras.....
Alles heeft schoonheid
maar niet iedereen ziet het....
Annemiek.
96 Consumindermijmering
2014.
Tip.
Mijn tuin heeft een komkommertje
rijp in de aanbieding en de prachtige plant borage ( komkommerkruid) staat in
bloei. Borage komt van de Arabische naam abu rache wat vader en zweten betekend.
Als je ziek bent en de blaadjes eet dan ga je zweten en zou de genezing
versnellen. De blaadjes hebben een frisse komkommersmaak. De bloempjes zijn
eetbaar en hebben nauwelijks smaak maar oh wat zijn ze mooi als garnering.
Komkommersalade met
borage.....
De komkommer wassen en met schil in
hele dunne plakjes snijden. Een klein uitje of sjalotje snipperen en toevoegen
en ongeveer driekwart beker yoghurt. Doe maar naar gevoel eerst een beetje en
eventueel later wat meer erbij. Snuf zout en vier blaadjes van de borageplant
heel fijn snipperen met de keukenschaar. Alles mengen en in mooie kommetjes
decoreren met de bloempjes.....Zet maar even in de koeling.
Er werden enkele aardappels met
schil beetgaar gekookt en met een lepel een holletje aardappel kruim eruit
gelepeld. In het holletje kwam wat kruidenkaas ( zelfgemaakt maar een kuipje
kruidenkaas kopen kan ook.) Wat slablaadjes uit de tuin met dressing bewerkt (
peper/zout/olie/azijn en wat zoet).
Laat maar eventjes
rusten......
Tip 2
Er waren kersen van de boom van
buur en ik kreeg een flinke zak. Het grootste deel werd in bakjes ingevroren.
Een klein deel samen met de frambozen uit de tuin wordt verwerkt tot
clafoutis.....Clafoutis kan warm bij de koffie geserveerd worden maar nog
lekkerder als nagerecht met een bolletje ijs en slagroom.
Een vuurvaste schaal beboteren en het fruit verdelen op de bodem......
3 eieren in een mengkom en
75 gram suiker
2 vanillesuiker en als je die niet
hebt is het ook goed.
1 glas melk en alles even los
kloppen met de mixer of de garde.......
In de oven op 180 graden ongeveer
een uur......
Zet na een half uurtje de
pofaardappels maar erbij dan is alles tegelijk klaar en gaar.
Mijn leventje.....
Wel 11 volwassenen en vier kindjes en een meneer
met down syndroom en allemaal hadden ze de dag van hun leven. Mensen die
verbonden zijn aan het consuminderhuis PARKSTAD kringleden en/of vrijwilligers
en de sfeer was gigantisch goed.
Het was een hele organisatie om al die mensen
met autootjes daar naar toe te krijgen maar het is gelukt.
Een krat met koffie en theekannen mee en cake.
Jerrycans met water en vlierbloesemsiroop.
Er waren kipjes op het landgoed en schapen waaronder een flessenlam ( grootgebracht met fles)
waar de kinderen verrukt van waren. Een krat met koffie en theekannen mee en cake.
Jerrycans met water en vlierbloesemsiroop.
Er waren kipjes op het landgoed en schapen waaronder een flessenlam ( grootgebracht met fles)
Maantje heeft er heel wat mee
afgezeuld en het lam vond alles prima.....
Ik heb gekeken en genoten van al die mensen met de
handen in de aarde. Je zag ze opknappen en het deed zo goed dit mee te mogen
maken......... De pijntjes en de strubbels werden vergeten en wie niet bukken
kon die lag op de knietjes. De eigenaar van het landgoed en zijn vrouw ( die anoniem
willen blijven) bekostigen het zaai en pootgoed en om de twee weken gaan wat
mensen van ons uit wieden. Na afloop moesten de sigaren worden geproefd van zelf
geteelde tabak.....Al die heerlijkheid zal niet snel worden vergeten en zijn
herinneringen met gouden randjes..... Er komt nog een uien oogst dag en de
winteraardappels en pompoen........Toen ik vroeg wie de volgende keer weer mee
wil gaan oogsten was er een koor van stemmen ......Het zijn de zomermaanden
workshops en ik hoop dat we dit nog lang mogen doen...........Annemiek