dinsdag 17 juni 2014

Mijmering 93 spitskoolstamppotje en tomatenplanten toppen.

Beste mensen.....

Elk einde is een nieuw begin....

 Annemiek.

 93 Consumindermijmering 2014.

Tip.
Ma natuur zet spitskool op het menu. Er zitten amper slak vreet gaatjes in en dat dank ik aan de dikke laag koffiedrab die in den beginne werd gelegd rond de jonge plantjes. Daarna heb ik niet meer geschoffeld rond de planten.... Kool ligt zwaar op de maag is al tijden niet meer aan de orde....Tenminste niet als je hem zeer kort kookt wat ook beter is voor behoud van de vitamientjes.

Het dikste kooltje werd afgesneden en even te pronken gelegd naast de aardappels uit eigen tuin, gewoon om mooi te wezen. Omdat de glaskoolraapjes nu wel mijn oren uit komen werk ik ze onder in de stamppot en weg is weg. Het spaart aardappels.

 
De aardappels en knol schillen en in stukken opzetten in weinig water met zout. De spitskool van buitenste blad ontdoen en even in het geheel wassen. Halveren en klein snijden.

Als de aardappels bijna gaar zijn, de kool erop leggen en op hoog gas weer aan de kook brengen.

Als de aardappels gaar zijn is de kool ook net goed.

Afgieten en kookvocht bewaren. Klont boter en nootmuskaat bij de stamppot en met de stamper grof stampen en eventueel wat kookvocht erbij. Grof gestampt  is boerderij gevoel.... land leven...babyvoeding kan gemalen maar grote mensen stamppot niet. Enne....alleen aardappels zonder koolraap is natuurlijk ook goed.

Ik heb er een gehaktbal bij geserveerd. Maar niet van beestjes maar van bonen. De structuur is grof zoals gehakt van vlees ook is. De paneermeel laag erom heen is heerlijk knapperig. De vlees gehaktbal haalt het hier niet bij.....

 Tip 2
Ik heb de tomatenplanten dit jaar wat ruim stalmest gegeven in de kuip. Het gevolg is teveel blad. Nu de tomaatjes onder de bladeren aan het groeien zijn heb ik een hele berg blad weg geknipt zodat de vruchtjes aan het licht komen.... Met dat uitdunnen komt de kracht niet meer in het blad maar in de tomaten....De top werd uit de planten geknipt om dezelfde reden.
Tip 3
Tosti apparaten heb je niet nodig dat kost alleen maar geld in aanschaf en veel te veel in stroomverbruik. Het ding afwassen kost ook nog eens meer water dan een koekenpan schoonmaken. Een koekenpan spoel je een tel onder de kraan en de borstel erdoor. Daar heb je een kopje water voor nodig meer niet, direct drogen en in de kast. Teug naar de tosti: Besmeer de boterhammen met boter en leg er plakken kaas op plus flitterdun gesneden rauwe ui en wat schijfjes tomaat. Bak de tosti in de koekenpan met een klontje boter. Met een spatel omdraaien en je menu is klaar……

Tip 4
Multi functionele stevige water/sapglazen vervangen een berg glaswerk. Er kan bavaroise in en yoghurt, ijs, sap, en…….water! Ruimte in mijn huis is ruimte in mijn hoofd......je hoeft niet van alles 24 stuk.

Tip 5
De tijd gaat snel. Aanbiedingen in speelgoedwinkels zijn er het hele jaar door. Sla je slag alvast voor Sinterklaas of Kerst. Loop de rommelmarkten af met hetzelfde doel. Dat alles nieuw moet zijn zit meestal bij de ouders tussen de oren. Een kind weet echt niet meer dat die heerlijke jas of dat leuke speeltje een euro kostte of 36 euro. Zet de gekochte buitgemaakte waar in een doos achterin de linnenkast of op zolder. Die doos heet de cadeaudoos. Scheelt je handenvol geld in december.....en als er iemand jarig is....dan vind je in de doos wellicht die niet bij jou passende eau de toilet of die nieuwe mooi verpakte badhanddoek van de onmogelijke kleur die bij een ander zo beeldig past.

Tip 6
Ik laat altijd de prijskaartjes aan kleding en bedenk me nog een dag of drie. In je eigen huis zonder de verkoop truuks en het aangepaste licht lijkt alles al minder mooi, en de kick van het kopen heb je toch wel gehad. .......Terug brengen kan dan nog voordat zeven dagen om zijn......en heb je als extra kick de kick van opeens extra geld voor in de spaarpot.



Mijn leventje.....
Jayden de oudste zoon van Cat en Andy is weer thuis van het ziekenhuis. Er zijn tijdens de operatie twee gehoorbeentjes van titanium in zijn oortje gezet. Of hij daarmee zal kunnen horen is zeer de vraag en kan pas over enige tijd duidelijk worden. Het woekerende weefsel was gestopt en dat is al heel erg fijn. De gestuurde kaarten zijn doorgegeven en heel hartelijk dank daarvoor......

Boeren bloemen en een heg en het boerin in Frankrijk gevoel....ik ben ermee geboren en het boeit me....altijd weer en nog steeds. Toch is er ook ergens diep in mij iets van verfijning waardoor het zomaar kon voorkomen dat ik als jong meisje spaarde voor boerenbont servies en kristallen glasservies en fijn zilver bestek. Het past niet bij elkaar maar dat is nu eenmaal zo zoals er meer tegenstrijdigheden in dit mens huizen.  Elk meisje van mijn generatie begon met dertien jaar al te sparen voor de uitzet. Het kristallen glasservies is helemaal compleet geraakt en nooit gebruikt. Het boerenbont servies is nooit compleet geraakt en zeer intensief gebruikt en af en toe tegen de muur gesmeten. De witte badhanddoeken heb ik kobaltblauw geverfd met textielverf in de wasmachine dan hoefden ze niet meer in de kookwas en is op 40 graden wassen voldoende. De uitzet in kartonnen dozen gepakt met veel hergebruik plastic dozen en glazen potten met schroefdeksel waar met viltstift SUIKER KOFFIE THEE enz. op stond. In mijn schriftje kon ik dan drie voorraadpotten schrijven. Er was een wijnkoeler waar nooit een fles wijn in heeft gestaan. Door de jaren heen werd de uitzet meer en meer. Ovenwanten en pannenlappen en plakhaken in de vorm van aardbeien en citroenen voor in de keuken hebben jaren in die dozen gelegen tot de grote dag....  De prins op het witte paard was een corpulente jongeman op een zundapp en de bruid in het wit in een tweedehandsje. Tijdens de huwelijksnacht hebben we enveloppen geopend en het geld geteld. We waren ontzettend gelukkig met het vrij gevoel van op eigen benen verlost van het regime van pa en ma en gingen ieder in onze eigen slaapkamer slapen. De familie wachtte op het baby'tje dat nooit op stapel werd gezet. We hadden immers een broer/zus gevoel en waren getrouwd om thuis weg te komen en lichamelijk niet in elkaar geïnteresseerd. Het kwam meer voor in die tijd.....

Annemiek.