Beste mensen,
Als een vis in zijn eigen wereld op ontdekking
gaat
is het laatste wat hij
ontdekt....water.
Annemiek
www.consuminderhuisparkstad.nl
85 Consumindermijmering
Zelf pizza maken inclusief bodem begint met
groenten schoonmaken en klein snijden. Je zou dit met de kindjes kunnen doen of
met je partner of met vrienden. Als verjaardag bezigheid of personeelsuitje....of gewoon op een doordeweekse dag.
Iedereen kan zijn plekje op de pizza vullen met wat
maar de voorkeur heeft. Er kan als eerste op het deeg een blikje tomatenpuree
verdeeld worden, maar wij gaan voor overrijpe tomaten die we kregen van de PLUS
( niet meer verkoopbaar) en we vriezen ze direct in als we ze krijgen. Er komen
altijd gesnipperde uien op en champignons en zeker gesnipperde paprika in drie
kleuren. De eerder geraspte blok aanbieding kaas in kleine porties ingevroren,
waarvan we twee zakjes nemen want het worden twee mega pizza’s. Er waren twee
kleine courgetjes met beschadigingen gekregen van de PLUS
De tomaten op het laatste moment uit de vriezer
nemen en even in een bak water leggen.
De champignons werden afgeborsteld en heel kort
even in het vergiet onder de kraan gehouden want champignons nemen water op en
dat willen we niet.
Nu de tomaten van velletjes ontdoen en met een
kartelmes in dunne schijfjes snijden en dat lukt perfect zo half
ontdooit.
Alle groenten in het geheel wassen en dan pas in
kleine stukjes snijden dan verlies je geen vitamientjes.
De paprika middendoor snijden, zaad eruit en dan
wassen voor je hem klein snijdt. De courgetjes wassen en met schil snijden.
De tijm van de stengels rissen en alle kruiden klein snijden of knippen.
Je hebt geen verse kruiden? Neem maar gedroogde pizzakruiden of herbe de provence....
Alles klaar staan? ......dan het deeg.
Meng in een kom:
250 gram kwark ( half bakje op goed geluk meten) en
als je die niet hebt 250 gram yoghurt en dat is ongeveer een flinke
beker.Gewoon op goed geluk meten....
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
1 ei en als je geen ei hebt neem maar een eetlepel melk extra.
1 zakje bakpoeder.
Alles mengen met een houten lepel en iets minder
dan een pond bloem ( ook op goed geluk) toevoegen en kneden maar...
Kort kneden en de benodigde bloem toevoegen om een
deeg te verkrijgen dat loslaat van je handen....
Rol het deeg uit met de deegrol en keer de plak
steeds... om een zeer dunne bodem te verkrijgen.
Rol de plak ongeveer op de grootte van het
bakblik....
Het bakblik heb je van te voren met bakpapier
belegt maar nog beter is duurzame folie kopen die steeds hergebruikt kan worden.
Ze gaat wel tien jaar mee bij goed gebruik. Het bespaart je eurootjes van steeds
weer opnieuw papier folie maar ook aangebakken bakblikken die niet meer schoon
zijn te krijgen....De folie veeg je met een vaatdoek zo af en hoeven niet
ingevet te worden......Te koop bij BLOKKER en misschien action?
Deeg op de plaat en de overhangende lapjes deeg
afknippen met de keukenschaar en weer “opplakken”waar een beetje deeg tekort is.
dan courget en champignons,
vervolgens gesnipperde ui want ui bovenop verbrand....
dan de helft van de geraspte kaas en de paprika
tot slot de overige kaas en in de oven op 180 graden.
De oven hoeft niet voorverwarmt en nee ik ga niet
zeggen hoelang want elke oven is anders.
Als de deegrand lichtbruin is, is de pizza
goed....kijk maar op de foto het pizzastuk op het bordje.
En ja........om de duurzame folie te sparen knip ik
met de keukenschaar de pizza in stukken........
We namen de ingrediënten voor het deeg dubbel omdat
we twee pizza’s wilden maken.
Tip 2
Nelly is een van de vrijwilligers die al bij ons
werken vanaf 2009. Ze is de gastvrouw van het consuminderhuis elke vrijdagmiddag
aan de grote tafel. Op vrijdagmiddag is iedereen die aan het huis verbonden is
welkom om even te komen buurten en Nelly houdt toezicht op de koffie en thee en
doet klussen die zittend aan tafel gedaan kunnen worden.
Ik heb er twee mega formaat van op mijn
tweezitsbank waar ik in de kussens kan gaan hangen als ik niet meer zitten kan,
laat op de avond....
Mijn leventje....
Komende vrijdagmiddag hebben we in het
consuminderhuis REPARATIECORNER zie onze website www.consuminderhuisparkstad.nl
dames en herenkapper en mensen die computers nakijken en elektrische apparaten.
We bakken appelcake voor bij de koffie zodat de geur door het huis trekt....de
geur van gezelligheid en vredigheid van samen zijn en ervoor
gaan.........
De zon zal naar binnen schijnen en op het pleintje
achterom zitten de mensen te keuvelen beschut achter de zee container. Er worden
nieuwe kapsels uitgeprobeerd en Henk zijn twee ouwe computers worden misschien
wel eentje die het nog doet.... Ik heb een lamp gekregen van Hanne-Marie uit de
vijftiger jaren en daar moet het snoer van vernieuwd worden.
Er is nog zo’n touwig draad om de kabel en dat
brengt brandgevaar.... Doet me denken aan mijn eerste hanglamp van varkensblaas
die in mijn flatje hing toen ik 20 was. Touw om de bedrading dat was
in met een touwkwast tegen het plafon waar opeens de hens in
ging. Heb ik een kan water tegenaan gegooid zo snel het ging....De lamp is nooit
meer aan gegaan....
Ik had in die tijd een echtgenoot die het voor
elkaar kreeg de te lange TV kabel waarvan de stekker in het stopcontact zat
gewoon met de schaar door te knippen. Of de TV het nog deed weet ik niet
meer....er was wel een steekvlam. Er waren in die tijd mega kasten van “eiken”spaanplaat van 3,50 meter
lang en kamerhoog. Er was een “bar”in en de TV en stereo in de kast met
uitsparingen voor de geluidsboxen. Die kast vullen was een hele klus, zoveel
servies had ik niet. Een pers op tafel en een doos met sigaren en sigaretten
voor het bezoek. Het zware bankstel met groene bekleding dat niet zo
besmettelijk was. De hele inboedel plus slaapkamer vloerbedekking en eethoek
voor 4000 gulden weet ik nog.... Daar hadden we jarenlang voor gespaard.... Ik
heb de hele mallemolen achter gelaten na twee jaar “huwelijk” en de breeveertien
gekozen....ik ging weer even jong en vrij zijn en studeren en werken tegelijk en
vooral LEVEN ....om een stukje jeugd over te kunnen doen dat ik gemist had in
het strakke keurslijf van het van Deursen regime. ( zie boek twee OVERLEVEN
onderweg naar vrijheid.) Hopelijk had de nieuwe mevrouw van meneer dezelfde
smaak....van eiken bankstellen en touwlampen en leefden ze nog lang en gelukkig.....
Annemiek