zondag 25 mei 2014

Mijmering 79 Vlierbloesemsiroop.

Goedemorgen mensen,

Ik geloof dat God het oerbeginsel is van al het goede.
in alles wat leeft heeft hij zijn sporen achter gelaten
in het kleinste vlierbloesembloempje ontdek ik nog zijn signatuur....

 Annemiek
 
79 Consumindermijmering.
 
Tip vlierbloesemsiroop...
De vlier bloeit.... de bruidjes van het bos in de maanden mei en juni. Trek op een droge dag vroeg in de morgen het bos in en zoek de vlier op een plek in het bos waar geen auto’s langs komen.
Zie foto....de bloemetjes moeten allemaal open zijn en mooi fris van kleur. Knip niet de hele struik leeg zodat je in de nazomer vlierbessen kan oogsten voor de heerlijke confituur.....
 
 
Tip 2
In mijn boek DE EERLIJKE MOESTUIN ( zie hiernaast)  staat het recept zoals het hoort. Ik ben alweer aan het vereenvoudigen en voor de niet zo handige mens kan volgend receptje ook...
 
De vlierbessen op een tafel buiten uitspreiden om de beestjes de kans te geven weg te lopen.
De vlierbessen in een grote pot of pan en water toevoegen tot alles onder staat en nee niet wassen dat brengt smaakverlies.
Ik heb op de markt vijf citroenen gekocht voor 1,50 euro en die werden met een borstel flink afgeschrobd. Eerst met SUNSODA en met water nagespoeld want er zit insecticide op en bio citroenen zijn moeilijk te vinden.
De citroenen in schijven gesneden erbij en alles goed doorroeren.
Laat maar 24 uur of 30 uur staan ergens buiten met de deksel op de pan.........
We gaan pannenkoeken bakken....
 
Tip 3
 Bloemetjes van vlierbloesem door pannenkoek beslag.  Maak een beslagje van zelfrijzend bakmeel of bloem met ietsje bakpoeder, snuf zout en wat melk en een ei.
Vlierbloesem bloempjes erbij zonder steeltjes. Bak er een pannenkoek van. Leg vlak voor het serveren bloemetjes midden op de pannenkoek.
 
Vlierbloesem op sla en vlierbloesem op aardbeitjes zo uit de tuin op wat yoghurt....
 
Tip 4
Rauwe andijvie stamppot is heerlijk ook in de zomer dus zijn er wat plantjes gekocht voor een vrij gekomen stukje moestuin....15 eurocent per stuk en hier en daar 20 cent op de markt....
Na de langste dag zaai ik zelf andijvie voor de herfst......want zelf zaaien is goedkoper....
 
Terug naar de vlierbloesemsiroop:
30 uur later wordt de pan met vlierbloesem op het gas aan de kook gebracht nou ja.....net onder kookpunt. Er komt door het verwarmen nog wat smaak vrij. Nee niet doorkoken maar alles door het vergiet in een pan het vocht opvangen. De vlierbloesem en citroen kan in de compost bak.
Het vocht nogmaals zeven door een schone theedoek in een vergiet. De hoeveelheid vocht wegen /meten en dat kan het beste met een maatbeker. Op elke liter vocht komt een kilo suiker.
Doe maar weer in de grote pan en breng aan kookpunt. Nee niet doorkoken maar direct kokend heet in flesjes en potten met schroefdeksel. Op de kop af laten koelen en is er weer voor een jaar vlierbloesemsiroop om sla te zoeten en thee,  als limonadesiroop te gebruiken maar vooral om HUGO van te maken...
Receptje?
Scheut witte wijn, scheut vlierbloesemsiroop en afvullen met gekoeld mineraalwater koolzuurhoudend of gewoon koud water uit de kraan....een takje munt in het glas.
 
Mijn leventje.....
Tijdens het plukken van de vlierbloesem heb ik vele malen aan voorbijgangers uitgelegd wat ik ervan ging maken. Vooral oudere wandelaars waren zeer geïnteresseerd want ze kenden de siroop nog uit hun jeugd. Vroeger maakten de mensen veel meer van wat de natuur ons gratis brengt. Ik steek dan een beetje de draak met al die vragen.  “Of ik de bloesem eerst ging wassen...”Nee dat hoeft niet want er hebben nog geen mensenhanden aan gezeten.” “De citroenen schrob ik wel af want die zijn wel door mensenhanden gegaan.” “Laag bij de grond pluk ik geen bloesem waar honden langs liepen en klein wild.”
 
Er was een mevrouw die vertelde dat haar man een goeie pensioen heeft en ze gelukkig ECHTE siroop uit de winkel kon kopen.... Tja....ze weten niet waar ze het over hebben en dat is niet erg. Het is niet aan mij om aan bosranden lessen te gaan geven ....
 
Bij thuiskomst werd Floortje de poes weer eens achterna gezeten door een stelletje eksters. Ze heeft een week geleden jacht gemaakt op een jonge ekster op vliegles. Het beestje heeft dit experiment niet overleeft en sinds die tijd hebben de ouders een appeltje te schillen met floor en terecht.... Toen mijn kipjes werden vermoord door een marter zal dat wel zijn gebeurd om hun jongen eten te geven maar floor heeft vanuit haar instinkt dat jong vogeltje gedood terwijl ze brokjes in haar voerbakje heeft liggen. Ze eet ook geen vogels en muizen maar speelt ermee...
Ik ben al een week aan het bedenken wat erger is....die kipjes of de vogel....
 
Annemiek