dinsdag 20 mei 2014

Mijmering 77 Hooidekje salieboter witlof zaaien en antibacteriele thee.

Beste mensen,

Bij alles wat je doet....
vraag je af; is dit over een jaar nog belangrijk?

Annemiek.
 
77 Consumindermijmering.
 
 
Tip.
De aardbeitjes beginnen te kleuren en krijgen een dekje hooi rondom de plant. De koninkjes hoeven niet op de aarde te liggen en slakjes lokken en ander gespuis. Er komen al scheuten aan de plant en met opzet heb ik een metertje aarde vanaf de rij aardbeiplanten vrij gelaten. Daarnaar toe worden die scheuten gelegd en alleen het eerste “kind”plantje wordt met de voetjes in de aarde gedrukt om te wortelen. Maar.....eerst moet het kind nog groeien en spartelt nog even aan de navelstreng....
 
Tip 2
Enkele mooie salieblaadjes worden verknipt met de keukenschaar in flittertjes. Een pakje roomboter heb ik zacht laten worden en wordt de salie doorheen gemixt.
 
In kleine hergebruik doosjes in de koeling bewaren om op stokbrood te smeren bij een soepje of een boterklontje in een wok gerechtje te doen of een stoofschoteltje of bij groente zoals peultjes en erwtjes/worteltjes.
 
 
 
 
 
 
 
Tip 3
Tomaten horen niet in de koelkast maar op een schaaltje op kamertemperatuur. Ze komen meer op smaak....
Tip 4
Gekoeld tafelwater met kruidensmaak is heerlijk.......Loop maar eens door de tuin en knip wat munt citroenmelisse blaadje salie wat tijm en.....enkele takjes lavendel.
Water koken, gas uit en een minuutje laten staan. Doe ondertussen maar de kruiden in de fles en schenk het net van de kook water erop. Afkoelen en in de koeling....
Heeeeeeerlijk op tafel tijdens warme dagen kost bijna niets en je gooit hoge ogen met deze truuk....De dansende kruiden in het tafelwater zijn een plaatje.
 
Tip 5
Verschillende mensen vragen om het recept vegaburgers dus zal ik ze morgen weer eens maken. Het seizoen bepaalt wat erin gaat maar altijd bonen en kikkererwten.
Zet ze maar alvast in de week in ruim water wel 24 uur lang....maar eerst wassen in een vergiet.
 
Tip 6
De seringhortensia van buur kwam enkele jaren geleden over het muurtje gluren. Ik heb een spandraad gespannen van de muur van buur naar mijn schuurtje en de takken geleid met stukken panty vastgebonden aan de draad. Een natuurlijk gratis pergolaatje wat zo knus aandoet. Nu klimt de seringhortensia langs mijn schuurtje verder en dat mag...
 
Tip 7
Ik heb weer eens witlof gezaaid en dat kan in mei. In de late herfst worden de planten dan uit gespit en de wortels net boven de wortelhals van blad ontdaan.
De wortels worden ingekuild in tonnen of wasketels met de halsjes net boven de aarde. er komt een zwarte doek overheen want er mag geen licht bij. Er komen maagdelijk witte witlofkolfjes uit de wortels gegroeid in die duisternis onder dat doek en daar had ik niet lang plezier van want familie Grootjans muis heeft de wortels opgegeten. Toen groeide er niets meer. Daarna heb ik geen witlof meer gezaaid totdat..... inkuilen in de volle grond zo’n succes bleek in gegraven gaten bekleed met fijnmazig gaas. Bietjes chioggia pastinaak en..... komende winter witlof. Ik zou niet weten waarom dat niet zou lukken.... Gewoon zwarte plastic erop. Doe je mee?
Tip 8
Er zijn al voldoende oost Indische kers blaadjes om thee te trekken. Jawel om de chronische blaasontsteking te lijf te gaan. Gezoet met vlierbloesemsiroop heel lekker moet ik zeggen.......
Ma natuur heeft niet voor niets steeds die planten laten woekeren onder mijn neus.
Mijn leventje....
Afgelopen week was er een dag dat buurvrouw vreselijk liep te hoesten. Niesen en hoesten hoor ik wel meer vanuit het buurhuis en vanuit mijn huis komen klappen en gebons als ik weer eens van de trap lazer. Ik hoest en kuch nooit of de stof moet dik liggen en sinds ik een huishoudelijke hulp kreeg van WMO valt dat wel mee. Ik kan soms verlangen naar wat gehoest en een griepjes dag onder de wol als de wereld doordraait...Er moet dan iemand hoorbaar de kokos matten kloppen en de post wordt gebracht, want iedereen moet vooral aan het werk. Er moet een melkboer met rinkelende flessen aan de deur komen en gore moppen vertellen tegen mijn moeder en ik met een theetje en siroop onder de wollen AaB deken zielig wezen met een kruik of zo, dan lijkt het echt zoals in 1964 toen ik de HONGKONG griep had.
Elk jaar maak ik wel 15 potten tijmsiroop tevergeefs en die geef ik dan als zoenoffer links en rechts weg. Daardoor hoef ik niet te hoesten en krijg geen griepjes. Dat is een grap van “Hij die de sla laat groeien.” Buur is blij met de siroop en er is nog voldoende voorraad....Elk mens zijn kruisje....en ( vreemd) verlangen.
Annemiek