Dag mensen,
Haast is niet nodig,
haast is iets wat we zelf verzinnen...
Annemiek
72 Consumindermijmering 13 mei 2014.
Tip.
De toppen worden uit de tuinbonen geknipt en nee deze keer niet omdat er
luizen inzitten die op het lekkerste van de planten gaan huizen.De toppen gaan eruit zodat alle kracht in de bonengroei komt.
Tip 2
Er zijn vele soorten salades en vandaag weer een “nieuwe” soort.Twee stronkjes witlof en wat sla uit de geveltuin.
Een appel en een mandarijn
bieslook tijm en een salieblad ( als je hebt)
handvol rozijnen en wat walnoten ( als je hebt)
De sla klein knippen en de witlof klein snijden. Direct mengen met een
scheut olijfolie en een scheut kruidenazijn ( of azijn) peper/zout en iets zoet
en dat is bij mij vlierbloesemsiroop ( of honing of suiker).
De tijm van de stengels rissen en de bieslook en salieblad klein
knippen.Rozijnen en noten bij de sla en husselen.
De appel met schil in kleine stukjes erbij.
Schil de mandarijn en ontdoe van witte velletjes en deel in partjes. De
partjes in stukjes knippen ( eventuele pitten verwijderen)
Alles goed husselen en koel zetten. Deze groente/fruit salade kan best twee dagen bewaard worden in de koeling.
Tip 3
De knolvenkel zit vol luis. Zo jong en dan al zo vol ongedierte vraag ik me af of hij het redden zal.
Met een kwastje werd anti luizen brandnetel/zeep soepje over de stengeltjes geborsteld en zien we wat het worden gaat.
De aangekondigde warmte van woensdag zal de plantjes goed doen.......
Hoe je een brandnetel soepje maakt? Een bos brandnetel in een emmer met
kokend water begieten waarin je een beker vloeibare zeep hebt opgelost.
Laten staan een dag of wat en dan zeven. Het vocht komt in een jerrycan en
de brandnetel in de compostbak. Km ik nog op terug.
Tip 4
Zin in een luxe nagerechtje en alleen yoghurt in huis? Maak maar HANGOP.
Yoghurt in een filterzakje gieten in een filterhouder en op een beker
plaatsen.Het vocht zakt uit de yoghurt tot de voor jou ideale dikte. In een kom mengen met wat suiker ( of vlierbloesemsiroop)
In mooie glazen wat fruit hangop en weer fruit. Er kan slagroom op maar
voor mij was het feest genoeg.
Mijn leventje....
Het is koud in huis 16.5 graden en ik verdom het om de verwarming aan te
zetten in mei. Gewoon even het zibro kacheltje aan als ik ga genieten van
Maarten ‘t Hart en de woondeken aan.
Ik volg met herkenning de sobere maaltijden die Maarten maakt, inclusief de
rouwrandjes onder zijn nagels. Hij wast bijna geen enkele groente en dat ken ik
van mezelf. Soms vis ik een slakje uit de sla en soms kraakt de aarde tussen
mijn tanden. Daar gaat een mens niet dood van. Waar ik echt van griezel
is bespoten niet biologisch en zie het als pure gif. Die appeltjes en groente
schrob ik met een borsteltje tot de vellen er soms langs hangen.... Terug naar
Maarten.... Hij heeft een vrouw die de afwas doet of een afwasmachine want met
de hand afwassen laat alle rouwrandjes verdwijnen weet ik. Daarna wat druppels
olijfolie op je handen inmasseren en komt alles goed.
Al die petten hoedjes en mutsen van Maarten moeten wel als je hoofd kaal is
en de kou teistert of de zon blakert. Zonnesteek of bevroren kopke. Ik ben
altijd verbaasd dat een kaal kopke met een kransje haar onderaan zo oud maakt en
een pet erop opeens tien jaar jonger. Alle haar helemaal weg geschoren is echt
superjong en dat begrijpen de mannen met de kransjes maar niet....maar dat is
mijn mening.....
Annemiek.