dinsdag 6 mei 2014

Mijmering 69 Hartig gevuld brood en bloemkoolsalade met bieslookbloemen.

Goedemorgen mensen,

We hebben nog altijd onze dromen
om het onbereikbare aan te raken....

 Annemiek

 

69 Consumindermijmering 7 mei 2014.

 Tip.
Een hartig gevuld brood bakken? Het is niet zo moeilijk en er kan van alles in. Eerst de vulling bij elkaar sprokkelen. Twee dikke uien en wat paprika.


De kruidentuin in voor tijm basilicum en salie. Misschien heb jij nog oregano dat kan ook. De kruiden klein knippen en de tijm van de stengeltjes rissen. De ui in ringen snijden en bakken in iets olie in de wok. De paprika in kleine stukjes knippen. Er kwamen drie kleine pepertjes bij. Er zou knoflook bij kunnen maar deed ik deze keer niet.
 
 

 Er werd een hartig kort deeg gemaakt en zo klaar omdat je het maar kort hoeft te kneden.

In een kom: 1 bakje kwark van 500 gram.
16 eetlepels zonnebloemolie.
8 eetlepels melk
snuf zout.
2 zakjes bakpoeder.
 

 Meng met de houten lepel bovenstaande ingrediënten en voeg ongeveer een pond bloem toe. Ik nam biologische bloem maar gewone bloem kan ook.

Al knedende meer bloem toevoegen om een deeg te krijgen dat loslaat van je handen. De deeg bol uitrollen tot een dunne plak waarvan je de randen natmaakt.

 De kruiden en groenten op de deeg lap strooien maar de randen vrijlaten. De deeg lap oprollen en met de sluitkant naar beneden op een bakblik leggen.

De bovenkant inknippen met de keukenschaar.

 Op 200 graden afbakken in een voorverwarmde oven. Als het brood net gaar is wat geraspte kaas op het brood strooien en nog even in de oven...

Het brood iets af laten koelen, in delen snijden en elk deel apart verpakt in de vriezer.... Voor de zaterdag feest brunch..... bij maaltijdsoepjes.

Vrijdagavond uit de vriezer in de koelkast en zaterdagmorgen even in de oven oppiepen....

 Tip 2
Natuurlijk kan dit brood ook bij elke maaltijdsalade en hier nog een receptje....

Bloemkoolsalade met bieslookbloempjes...

De bloemkool in kleine roosjes snijden en opzetten met water en iets zout. Vanaf kookpunt 5 minuut koken en door het vergiet.

Ondertussen in een kom:

Enkele eetlepels olijfolie peper/zout kruidenazijn ( of azijn) tijm en veel fijn geknipte bieslook. Wat zoet zoals honing suiker of in mijn geval vlierbloesemsiroop.

De half afgekoelde bloemkool erdoor husselen.....

 

De bloemblaadjes van zeker vijf bislookbloemen uit de bloemen trekken en bovenop de salade verdelen. De bloemblaadjes hebben een zachte looksmaak.

 Deze salade is perfect bij de borrel maar dus ook als maaltijdsalade met het hartig gevuld brood.

 Mijn leventje.....
Er is een tijd geweest dat er bij de borrel rauwe bloemkoolroosjes en wortel werd geserveerd. Het was niet mijn ding en veel te zwaar op de maag en al dat geknars verhoogde ook niet de feestvreugde.  Iedereen was aan het lijnen en MEN behoorde blij te zijn met die rauwkost. Het was altijd beter dan die schijven hondenworst ( in ons gezin at alleen de hond die worst) en blokken kaas die na het gebak op tafel werd gezet.

Bij elke verjaardag het bekende beeld en ik zie ze nu nog zitten. De mannen bij de mannen en de vrouwen bij de vrouwen. De gesprekstof van de vrouwen waren de kinderen en bevallingen. Hoe later de avond hoe bloederiger de verhalen. Er waren vrouwen totaal “ingescheurd,” tot aan hun oren leek het wel als je ze hoorde praten.

De mannen hadden het over hun werk en voetbal. Het waren verplichte nummertjes die feestjes en ik had er een schurft hekel aan. Ik sprak van te voren af met Riet hoe laat ze kwam en dat we naast elkaar gingen zitten. Onze gesprek thema’s waren meestal boekbesprekingen emancipatie en het vrouwenwerk.

Uit balorigheid ging ik ook wel eens bij de mannen zitten en vroeg wie wel eens vreemd ging of hoe ze dachten over baas in eigen buik, abortus en de taken in het huishouden verdelen bij tweeverdieners.

 Denk ik weer aan de mevrouw die tijdens verjaardagen het bezoek rondom etenstijd naar huis stuurde om in de avond weer terug te mogen komen. Vanaf Limland naar Eindhoven was dat een probleem en gingen we naar de friettent tussendoor. Dat naar huis sturen deed ze met veel theater en niet openlijk. Ze begon op de klok te kijken en vertelde dat ze honger kreeg en zo aan tafel gingen. Als niemand reageerde om op te stappen vroeg ze wel eens of “men” mee at want er werd chinees gehaald. De mannen haalden chinees en de vrouwen dekten de tafel. Hoorde ik later van de woensdagvriend die toen mee was dat hij de helft van de rekening moest betalen....Van wat overbleef konden ze nog twee dagen eten zoveel werd besteld.  Ik kon er met veel humor naar kijken maar de vriendschap met deze mevrouw en haar gezin is wel bekoeld tot ijs en de woensdagvriend wenste niet meer mee te gaan. 

 Mijn probleem was de limlandse hartelijkheid en gewoon vijf soorten vlaai op tafel en gevuld stokbrood en warm of koud buffet later op de avond. Dat maakte ik allemaal zelf en het bezoek ging wankelend het tuin pad af naar de auto. Ik wist geen enkele maat te houden met bakken en koken. De resten werden in de straat uitgedeeld....Ik was 22 ( voor de rooie Sien tijd) en wilde aardig gevonden worden denk ik. Daar heb ik nu geen last meer van...en vertel ik aan een mevrouw die de broodlijn bezoekt en limonadesiroop vraagt, wat er mis is met water of muntthee uit de tuin.

Annemiek het radijsje.... nog steeds.