Goedemorgen mensen,
We hebben nog altijd onze dromen
om het onbereikbare aan te raken....
Annemiek
69 Consumindermijmering 7 mei 2014.
Tip.
Een hartig gevuld brood bakken? Het is niet zo
moeilijk en er kan van alles in. Eerst de vulling bij elkaar sprokkelen. Twee
dikke uien en wat paprika.
De kruidentuin in voor tijm basilicum en salie.
Misschien heb jij nog oregano dat kan ook. De kruiden klein knippen en de tijm
van de stengeltjes rissen. De ui in ringen snijden en bakken in iets olie in de
wok. De paprika in kleine stukjes knippen. Er kwamen drie kleine pepertjes bij.
Er zou knoflook bij kunnen maar deed ik deze keer niet.
Er werd een hartig kort deeg gemaakt en zo klaar
omdat je het maar kort hoeft te kneden.
In een kom: 1 bakje kwark van 500
gram.
16 eetlepels zonnebloemolie.8 eetlepels melk
snuf zout.
2 zakjes bakpoeder.
Meng met de houten lepel bovenstaande ingrediënten
en voeg ongeveer een pond bloem toe. Ik nam biologische bloem maar gewone bloem
kan ook.
Al knedende meer bloem toevoegen om een deeg te
krijgen dat loslaat van je handen. De deeg bol uitrollen tot een dunne plak
waarvan je de randen natmaakt.
De kruiden en groenten op de deeg lap strooien maar
de randen vrijlaten. De deeg lap oprollen en met de sluitkant naar beneden op een
bakblik leggen.
Op 200 graden afbakken in een voorverwarmde oven.
Als het brood net gaar is wat geraspte kaas op het brood strooien en nog even in
de oven...
Het brood iets af laten koelen, in delen snijden en
elk deel apart verpakt in de vriezer.... Voor de zaterdag feest brunch..... bij
maaltijdsoepjes.
Vrijdagavond uit de vriezer in de koelkast en
zaterdagmorgen even in de oven oppiepen....
Tip 2
Natuurlijk kan dit brood ook bij elke
maaltijdsalade en hier nog een receptje....
Bloemkoolsalade met
bieslookbloempjes...
De bloemkool in kleine roosjes snijden en opzetten
met water en iets zout. Vanaf kookpunt 5 minuut koken en door het
vergiet.
Ondertussen in een kom:
Enkele eetlepels olijfolie peper/zout kruidenazijn
( of azijn) tijm en veel fijn geknipte bieslook. Wat zoet zoals honing suiker of
in mijn geval vlierbloesemsiroop.
De half afgekoelde bloemkool erdoor
husselen.....
De bloemblaadjes van zeker vijf bislookbloemen uit
de bloemen trekken en bovenop de salade verdelen. De bloemblaadjes hebben een
zachte looksmaak.
Mijn leventje.....
Er is een tijd geweest dat er bij de borrel rauwe
bloemkoolroosjes en wortel werd geserveerd. Het was niet mijn ding en veel te
zwaar op de maag en al dat geknars verhoogde ook niet de feestvreugde. Iedereen
was aan het lijnen en MEN behoorde blij te zijn met die rauwkost. Het was altijd
beter dan die schijven hondenworst ( in ons gezin at alleen de hond die worst)
en blokken kaas die na het gebak op tafel werd gezet.
Bij elke verjaardag het bekende beeld en ik zie ze
nu nog zitten. De mannen bij de mannen en de vrouwen bij de vrouwen. De
gesprekstof van de vrouwen waren de kinderen en bevallingen. Hoe later de avond
hoe bloederiger de verhalen. Er waren vrouwen totaal “ingescheurd,” tot aan hun
oren leek het wel als je ze hoorde praten.
De mannen hadden het over hun werk en voetbal. Het
waren verplichte nummertjes die feestjes en ik had er een schurft hekel aan.
Ik sprak van te voren af met Riet hoe laat ze
kwam en dat we naast elkaar gingen zitten. Onze gesprek thema’s waren meestal
boekbesprekingen emancipatie en het vrouwenwerk.
Uit balorigheid ging ik ook wel eens bij de mannen
zitten en vroeg wie wel eens vreemd ging of hoe ze dachten over baas in eigen
buik, abortus en de taken in het huishouden verdelen bij tweeverdieners.
Denk ik weer aan de mevrouw die tijdens
verjaardagen het bezoek rondom etenstijd naar huis stuurde om in de avond weer
terug te mogen komen. Vanaf Limland naar Eindhoven was dat een probleem en
gingen we naar de friettent tussendoor. Dat naar huis sturen deed ze met veel
theater en niet openlijk. Ze begon op de klok te kijken en vertelde dat ze
honger kreeg en zo aan tafel gingen. Als niemand reageerde om op te stappen
vroeg ze wel eens of “men” mee at want er werd chinees gehaald. De mannen haalden
chinees en de vrouwen dekten de tafel. Hoorde ik later van de woensdagvriend die
toen mee was dat hij de helft van de rekening moest betalen....Van wat overbleef
konden ze nog twee dagen eten zoveel werd besteld. Ik kon er met veel humor
naar kijken maar de vriendschap met deze mevrouw en haar gezin is wel bekoeld
tot ijs en de woensdagvriend wenste niet meer mee te gaan.
Mijn probleem was de limlandse hartelijkheid en
gewoon vijf soorten vlaai op tafel en gevuld stokbrood en warm of koud buffet
later op de avond. Dat maakte ik allemaal zelf en het bezoek ging wankelend het tuin
pad af naar de auto. Ik wist geen enkele maat te houden met bakken en koken. De
resten werden in de straat uitgedeeld....Ik was 22 ( voor de rooie Sien tijd) en
wilde aardig gevonden worden denk ik. Daar heb ik nu geen last meer van...en
vertel ik aan een mevrouw die de broodlijn bezoekt en limonadesiroop vraagt, wat
er mis is met water of muntthee uit de tuin.
Annemiek het radijsje.... nog steeds.