woensdag 21 mei 2014

Mijmering 78 Vegaburgers in zomerstijl.

Beste mensen,

Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het graf
maar ruimte om te parkeren in de meiregen of de zomerzon...

Annemiek
 
78 Consumindermijmering.
 
Tip.
Vegaburgers maken begint altijd met een flinke hoeveelheid kikkererwten en witte bonen in de week te zetten. Droogbonen gekocht bij de Turk waar ze heel betaalbaar zijn.
De bonen eerst wassen in een vergiet en in ruim water weken zeker 10 uur maar 20 uur mag ook. De bonen met het weekwater opzetten en vanaf kookpunt op laag gas gaar sudderen. Af en toe roeren.....
 
Ondertussen verzamel ik de vulling en die is elk jaargetijde anders maar wel altijd paprikastukjes, alleen al voor de kleur.  Omdat ik nog in de vriezer een voorraadje heb wordt daarvan gebruikt.
Voor de winter heb ik uien gepoot de bekende winter uien en dat betekend in mei dikke uien oogst. Er werd een gele en een rode ui uit de moestuin geplukt.
Van kruiden plukte ik lavas tijm veel basilicum en wat rozemarijn naaldjes wat je maar hebt en lekker is volgens jou.
 
De paprika in stukjes geknipt de kruiden van de stengels gerist en in snippers geknipt ....de uien gesnipperd en een deel van de stengels ook mee snijden.
 
De gare erwten/bonen werden door de vergiet gekieperd en kookvocht opgevangen. Dat heb je misschien nog nodig....
De blender door de bonen maar niet te lang want de massa moet grof van structuur blijven dus hier en daar halve en kwartbonen nog zichtbaar.
 
De groente en kruiden erbij en een ei. Wat havermeel of havermout ( of maal zelf de havermout in de keukenmachine) bloem kan ook.
Peper/zout ( zeezout nam ik) en wat olie. Nu roeren met een houten lepel en daarna met je hand kneden en voelen....
Moet er kookvocht bij? Offe paneermeel/bloem/havermeel? Proef de smaak eens.....wat zout of peper?
Als je tevreden bent ballen ervan draaien.....laat maar even rusten en rol de ballen door de paneermeel. Per bal in een diepvrieszakje verpakken en de vriezer in.
 
De stengels van de ui die over waren zijn verknipt en in het soepemmertje in de vriezer gezet. Daar komt af en toe wat bij tot het vol is en er soep gemaakt kan worden.......
 
Wat we eten vandaag? Glaskoolraapje met gebakken aardappeltjes appelmoes en vegaburger.
 
De aardappel in schil koken. Koolraapje in schijven snijden van schil ontdoen en in blokjes. Opzetten met weinig water en iets zout.
De beetgare aardappel in schijfjes en bakken in de wok in iets olie. Snij de vegaburger maar overdwars door en leg de snijkant nog even in de paneermeel.
De vegaschijven ook in de wok bij de aardappels bakken.
 
 
Klontje boter smelten in een pannetje en evenveel bloem erop strooien.
Mengen met de garde en wat kookvocht van de koolraap erbij tot de gewenste dikte van de saus. Koolraapje afgieten alles op je bordje en de saus over de koolraap gieten en bestrooien met nootmuskaat.......
 
 
Mijn leventje.....
Een zachte meiregen daalt neer op het hofje en de tuin. Ik ben er even door gefietst zomaar nergens heen want ik hou van meiregen. 21 graden en regen voelt weldadig en de plantjes glimmen van plezier.
Meimaand groeimaand en er is al volop oogst. De eerste aardbei uit eigen tuin op de yoghurt smaakt zo bijzonder dat ik het niet beschrijven kan. Bijna ongemerkt wordt het hofje groener en groener en woensdag komt weer een journalist de sfeer proeven. Nee geen consuminderhuis deze keer maar voor het boek DE EERLIJKE MOESTUIN,  http://winkel.genoeg.nl/boeken/2088.html de  sfeer van de helende aarde de beslotenheid, het coconnetje van vrede daar in de geveltuin. Eigenlijk zou het twee maand verder moeten zijn dan was het compleet met bonenschermen en torentjes van droogbonen maar je ziet al hoe het worden gaat. Je ziet al waar de klimcourget tegenaan gaat groeien en de bramen en de kapucijners die elkaar ontmoeten aan de top van het hekwerk. Twee zomer aanbidders in elkaar verstrengelt. Maar dat duurt nog even....Verlangen is vaak nog beter dan het direct krijgen....
 
Annemiek