zondag 11 mei 2014

Mijmering 71 Sokken, Jan de Wind en quiche...

Beste mensen,

 
De natuur is vitaliteit.

kom je daarmee in contact dan wordt je opgeladen

en kun je weer sterker in het leven staan....

 Annemiek

 
71 Consumindermijmering 12 mei 2014.


Tip

Herfst in de lente en de wind jaagt over het hofje. Dan zet je een kopje koffie van vers gemalen bonen. Geen onderhoudszorg en aankoop van een koffiezetapparaat maar een volle mok water afmeten en in een pannetje met deksel op het gas. Een filterhouder op de mok met een filterzakje en een schepje koffie erin. Als het water kookt een beetje kokend water op de koffie en laten wellen. Een kwart minuutje maar en de helft van het water opgieten en de pan weer even op het gas. Nauwelijks een half minuutje later de rest water opgieten rondom op de koffieprut.
 
Een lekkerder kopje koffie bestaat niet. Laat al die dure apparaten maar voor wat ze zijn.... Consuminderen....Veel tijd? Ben je mal....het schrijven van dit verhaaltje duurde langer dan een mok koffie maken. Evenveel tijd als koffie maken met de Senseo.

 

Tip 2

Songfestival eens bekeken en TV kijken ( doe ik zeer zelden) ervaar ik meestal als tijd verkwanselen dus wordt er tegelijkertijd een nuttige klus gedaan. De sokken voorraad eens onder handen genomen. ..... De zomer en de wintersokken scheiden. De miskleuners en de versleten exemplaren op een hoopje. De goede oprollen en in de daarvoor bestemde lade en mand. De enkelen oude worden niet weg gesmeten. Geen mooiere uitpoets “doeken”voor schoenen, gepoetst koper en boenwasklussen dan een sok. Wat je er nog meer mee kan?

Schroeven erin en aan een kast of bed binden waar die schroeven bij horen.
Een bal erin voor de hond of de poes om mee te spelen.
Over je schone hand trekken bij een vieze klus.
Met een vochtige sok over je hand de haren van je huisdier van een jasje of bankstel vegen.
Je spaarpot in een ouwe sok.
Die mooie halsketting die niet verstrengeld mag raken met de rest.
Bewaarplek voor veters en lintjes in de naaidoos ( met een knoop erin)
Een licht gekleurde sok om de pantykousjes in te doen als ze de was ingaan ( knoop erin).
Als hoesje voor je mobiele telefoon ( kindersokje)



 

Tip 3

De wind brak en sloopte en een pracht geranium brak af. Kan in het water gezet en krijgt zeker weer wortels. Stokken zetten bij de planten in potten is nu aan de orde.
Stokken verzamel ik in de herfst van alle enigszins recht snoeihout bijeen gebundeld. In lente en zomer vind je het dan wel. De ijzer profielen van een systeemplafond dat gesloopt werd zijn ook pracht steunstokken.

 Tip 4
De verzamelde pantykousjes uit de sokkenmand werden weer in reepjes geknipt om de verwaaide klimbonen mee vast te zetten aan de stokken. Het is geen overbodige luxe....De reepjes steunen maar knellen niet af door hun elasticiteit.


De komkommerplant werd aangebonden en de tomatenplanten die als afrastering windkering fungeren aan de rand van het afdak bij het zithoekje. De wind sloopt en het is aan de mens om zorg te dragen voor als je oogst wil hebben later.....
Tip 5

In weekend dalurentijd strijk ik de was en hang alle stukken over elkaar over een stoel want vouwen doen we niet als het strijkijzer aan is en stroom verbruikt. Vouwen wordt gedaan nadat de stekker wordt uitgetrokken en we nog een laatste stukje gestreken hebben in de warmte zonder stroom. We hangen de natte was was in de wind buiten aan de droogmolen en blijven in de buurt om net voor een bui de droge stukken af te pakken. Direct vouwen wat niet gestreken hoeft spaart tijd en stroom. Meteen in de kast zodat het weg is..... De fiets accu wordt opgeladen in half tarief dalurenstroom en misschien iets gebakken in de oven.

Tip 6
Een restje bloemkool over? Doe er wat water bij en de eventuele bloemkoolsaus die je maakte en een bouillonblokje.  Een lik mosterd en de blender erdoor.........Luxe soepje.

Tip 7
Water opvangen van de douche heeft vele voordelen. Hergebruik warm water in het wasmachien maar ook heerlijk met de voetjes in het water staan. Je lijf natmaken en de kraan uit is goed te doen als er aan je voeten een sopje staat. Soms scheer ik mijn benen met een wegwerp scheermesje ( vele malen hergebruiken) al staande in het sop en spoel mijn mesje erin uit. Al je een klein kindje hebt zou het kind in het “badje”kunnen spelen of de tweede kleuter in het water wassen. Je kan er extra vieze was in de week inzetten of de plee ermee spoelen na plasjes. De keukenvloer ermee dweilen of het sanitair soppen of vochtig stof afnemen. Allemaal water zuinigheid hergebruik. Na het douchen heb ik met het sopje de woondeken gewassen in de wasmachien op 0 graden de knop want het douchewater was handwarm en dat is voldoende voor wol.........

 

Tip 8

De woonmantel gemaakt van een wollen deken is gemakkelijk na te maken als je de foto bekijkt. Als je de gebruiksaanwijzing wilt...even mailen en stuur ik hem door. De woonmantel bespaarde me al heel veel gas omdat dit warm coconnetje over alle kleding heen gedragen me warm houdt als ik in de avond of de vroege morgen de thermostaat niet hoog wil zetten voor dat uurtje of zo. Ik draag het ding ook buiten onder het afdak om in de tuin te kunnen zijn als de medemens in huis de koude ontvlucht........

 

Tip 9
Een kilo kaas voor een paar euro goedkoop merk is prima om te raspen en in zakjes in te vriezen. Geraspte kaas kant-en-klaar gekocht in zakjes is loeiduur de kilo. Kijk maar eens naar de kiloprijs.



 


Quiche.

Snel klaar quiche kan je maken van 5 plakjes bladerdeeg. Laat maar ontdooien en beleg een ingevette ovenschotel ermee. De plakjes iets uitrollen kan ook.

Uit de tuin wat snijbietblad en wat eeuwig moes maar spinazie vers of diepvries kan ook. Het blad werd met de schaar in reepjes geknipt. Roerbakken met iets olie in de wok met ietsje zout. Ik heb er wat stukjes paprika bijgedaan en wat tuinbonen uit de vriezer die op moeten. Er kunnen ook erwtjes bij en voor de niet vegetariër uitgebakken gerookte spekjes.

 De groenten in de vuurvaste schaal en vier eitjes loskloppen met ongeveer twee eetlepels room of een half doosje slagroom. Een handvol geraspte kaas erdoor en over de groente gieten. Bestrooien met geraspte kaas en in de oven op 200 graden. Als de deegkorstjes bruin zijn en de kaas bovenop gebruind is de quiche goed.







 

Mijn leventje...

Nu kan ik al kiezen tussen sla en snijbiet peultjes en een glaskoolraapjesoogst uit de tuin. De sla zal ik uitdelen in de broodlijn in het consuminderhuis. Overvloed delen maakt blij....Ik eet al minder sla en zo gaat dat met mij als de nieuwe groente zich aandient.

 

Er is een tweedehands  zee container geleverd bij het consuminderhuis die we hebben aangekocht. De kleerkasten en de bedden vonden een plaats daarin. Mooie droge afzetruimte in loofbomen groen gespoten. Er was ruimtegebrek in het huis. De container is zo geplaatst dat er een ruimte achter is ontstaan tussen container en de schutting. Dat is een besloten “terrasje”geworden niet te zien vanuit de flats aan de overkant en de weg. Daar kunnen onze 63 vrijwilligers pauzeren en samen zijn als de zomer aantrekt. Er kunnen ook meubels op gepimpt worden uit het zicht.... Als er mensen wat ijzeren palen en draadglas van een overkapping over hebben? We houden ons aanbevolen en zitten de mensen ook nog droog......en de meubeltjes...

 

De 26e consuminderkring is gestart en volle bak met 15 deelnemers. Kleine kringen door houden is verspilde tijd als er een wachtlijst staat van 30 mensen. De kleinste kring is ondergebracht in een grotere en voegen we samen. Er zijn kringen die nog niet willen stoppen na twee jaar en die gaan naar eenmaal per maand. De mensen deelden zoveel en kunnen elkaar nog niet echt missen en dat kan en mag. Gemiddeld zijn er tussen de 65 en 70 kringleden onderweg naar hun persoonlijke genoegpunt in consuminderhuis PARKSTAD. Kring 27 staat ook al in de startblokken en halen we die 70 leden wel weer.  In de theoretische kringen gezamenlijk met de praktische workshops.....

 

We leiden zelf mensen op om kringen te kunnen geven en ze worden natuurlijk ondersteund en begeleid. Ik heb een draaiboek geschreven waar steeds aan bijgewerkt wordt. De ervaring leert ons dat de leerstof werkt. Samen onderweg de mens uit de straat het dorp de stad om te leren van elkaar. Het is een betere methode gebleken dan van hogerhand oplossingen aangedragen die vaak niet werken omdat de meneer/mevrouw  van de beslissingen achter zijn/haar bureau geen inlevingsvermogen heeft of het in de praktijk niet werkt door van alles wat niet mag gebeuren en zomaar gebeurd....