dinsdag 13 mei 2014

Mijmering 73 Pastasaus en vloerkleed in de regen...

Beste mensen,

Conflicten zou je kunnen zien als oefening
om geduld en tolerantie in de praktijk te brengen.

Soms lukt me dat maar moeizaam en moet ik even heel hard schreeuwen of iets kapot gooien ( wat al stuk was of oerlelijk)
Tja ik ben een mens en onderweg naar de volmaaktheid die ik nooit zal bereiken.

 Annemiek

 
 
73 Consumindermijmering 14 mei 2014.
 
Tip.
De regen brengt ons vele kuub gratis hemelwater oogst en snel groeiende planten. Wetende dat de zondvloed bijna voorbij is ( weerbericht) Heb ik het vuile vloerkleed buiten op de stoep gelegd en enkele emmers regenwater uit de regenton erover heen gegooid. Ondertussen kwam er een hoosbui en dat kwam van pas. Het kleed doornat drijvend in de regen stond open voor een geconcentreerd sopje van SUNSODA( drie bekers op halve emmer warm water)
De mensen die het recept van SUNSODA willen hebben, even mailen. Met de bezem werd het sop verdeeld en de tijd kon zijn werk gaan doen. .... Inweken.
 
 
Zet van tijd tot tijd rotan meubeltjes en manden in de regen om soepel te worden en/of blijven. De stoel is al 32 jaar oud en dat zou je niet zeggen als je hem ziet.
 
 
Tip 2
Afgelopen najaar toen de oregano en basilicum dreigden te bevriezen in de volle grond heb ik de kruiden geoogst en versnipperd in ijsblokjeshouders. De bakjes werden verder afgevuld met olijfolie en ingevroren. Daarna werden de kubusjes kruidenolie in een zakje bij elkaar bewaard in de vriezer en zijn het goede starters voor bijvoorbeeld een pasta saus.
Tip 3
In pasta saus horen zeker de volgende ingrediënten:
Enkele stengels bleekselderij
Enkele wortels
Enkele tomaten
Paprika
ui en knoflook.
basilicum tijm olijfolie
het is een vegetarische pasta dus geen vlees en mogen de varkentjes bij familie bofkont heerlijk verder leven http://www.familiebofkont.nl/
 
De gesnipperde ui werd in de olie/kruidenstarter gesmoord in de wok. De gesnipperde knoflookteentjes kwamen erbij en de geschrabde in stukjes gesneden wortel. De paprika kwam uit de vriezer en werd half ontdooit met de keukenschaar in stukjes geknipt en de verse bleekselderij in schijfjes. 
 
Van de markt had ik onlangs een klein kistje overrijpe tomaten gekocht voor twee euro en die zijn prima voor pastasaus.
De tomaten werden direct na aankoop ingevroren allemaal samen in een grote zak. Ingevroren overrijpe tomaten zijn erg gemakkelijk te verwerken in soepen en sausen
 
Terug naar ons recept: Vier stuks ingevroren tomaten worden even in water gelegd en het velletje valt er na vijf minuut moeiteloos vanaf. De half ontdooide tomaten zijn prima met een kartelmes in schijven te snijden. Al die groente in de saus op hoog gaas roerbakken. Er kan wat bouillonpoeder bij of alleen peper/zout wat je wil. Misschien wel ietsje water al zit er voldoende vocht in de tomaten.
In de tuin werd basilicum geplukt en wat tijm. Tijm van de stengeltjes rissen en de basilicum met de schaar in stukjes knippen en even meesmoren. De pastasaus laten inkoken tot de dikte die je wenst met de deksel van de wok. Is de saus op dikte dan de deksel op de wok en gas uit....
 
Ondertussen heb je pasta gekookt. Spaghetti of penne rigate. Na het afgieten van de pasta enkele druppels olijfolie bij de pasta roeren of een klontje boter om plakken te voorkomen. Kook al dente ( beetgaar) dat is lekkerder.
 
De pastasaus kan in porties worden ingevroren en hoef je alleen wat pasta te koken voor een kant-en-klaar maaltijd. Tijdens zomermaanden met overvloed groenten in de tuin verwerk ik in de pastasaus erwtjes en stukjes courgette soms pastinaak stukjes in het najaar maar altijd de basis ingrediënten van hierboven....
 
 
Pasta eet je in een diep bord. Eerst de pasta dan de saus en tot slot wat geraspte kaas en nee geen Parmezaanse die is te dominant van smaak en proef je het boeket van smaakjes in de saus niet meer.....
 
 Terug naar tip 1 het vloerkleed. Er zijn inmiddels ettelijke regenbuien overheen gegaan tijdens drie uren en de SUNSODA heeft de vlekken los geweekt.
Met de harde bezem heb ik plaatselijke vlekken even opgeschrobd halverwege de inweektijd met pure SUNSODA.
 
Het vloerkleed wordt opgerold en een punt van de rol iets hoger gelegd ( op een stoel) zodat water eruit kan stromen. Neem de tijd en trek de rol elke keer iets verder op de stoel of andere verhoging. Het kleed wordt steeds lichter en weer te hanteren. Zoals je ziet trok ik het kleed over twee tuinstoelen en kwam de rotan woonkamerstoel ook van pas.
Waar je het kleed ook overheen trekt zorg dat het afhangt en de stoep niet raakt.
 
Nu worden er rijkelijk vele gieters regenwater uit de regenton over het kleed gegoten om het sop te verwijderen met het vuil. Dergelijke kleden zijn meestal synthetisch en als alle water eruit gelopen is zijn ze al droog. Laat maar goed nadrogen zodat de ongerechtigheden aan de achterkant van het kleed ook eraf vallen of keer het kleed even en laat de zon en de wind het werk doen......
 
Een nieuw kleed kost snel 40 of 50 euro of meer en die heb je verdiend..... Het kleed op de foto kreeg de vierde schrobbeurt....niets mis mee alleen durven...
Morgen het resultaat als alle vocht eruit is....
 
Mijn leventje....
Er is een tijd geweest dat ik bij het scheiden van de markt grote hoeveelheden groenten vroeg en kreeg ( voor de kippen) Thuis gekomen werd het gesorteerd en kwamen er goede kroppen sla en van alles en nog wat met een foutje tussen het “afval” uit waar de mens nog iets mee kan. Daar werden zakken mee gevuld en bij de armen gebracht. ik was er hele zaterdagen mee aan de slag evenals het brood van gisteren dat ik opkocht bij de bakker voor een euro de volle zak. Ik kon er zo blij van worden.... Na verloop van tijd besefte ik dat de armen dat zelf ook best konden. Thuis wachten op een terras met een boekje tot deze zot kwam was wel gemakkelijk nietwaar.... Nu wijs ik mensen de weg en mogen ze zelf gaan lopen. Ik vraag en verwacht hulp want het is samen maar niet alleen en VOOR WAT HOORT WAT. Tijdens alle werk in het consuminderhuis o.a. broodlijnen en kleding sorteren wordt er dan ook hulp gevraagd en gekregen en daar groeit de mens van. Het geeft je het aller belangrijkste gevoel op aarde. NODIG ZIJN!
 
Annemiek