donderdag 22 februari 2024

Mijmering 27 Zuurkool als hekkensluiter en acht moestuintjes in pocketformaat...

 

Beste mensen,

Zoek het geluk en je zult het nooit vinden.

Niet in geld een partner, niet eens in vrienden of je kind.

Geluk is als een echo... die antwoord op de gave van jezelf...

 

Annemiek

Mijmering 27 2024.

Tip… Eenmaal per week boodschappen doen (samen met Samira) helpt tegen overbodige aankopen. Ik moet een week met de boodschappen uitkomen en de koffiemelk is bijna op plus de kaas.

Dat heb je ervan als veel koffie wordt gedronken en  blokjes kaas met zoet/zuur courget in de avond
wordt gegeten. Dan maar gewone melk in de koffie en jam op het brood en dat is geen straf met mijn eigengemaakte confituur die je geen jam mag noemen.

Jij zou ook maar eenmaal per week boodschappen kunnen doen en opmaken wat nog voorradig is… Alles hoeft niet steeds in voorraad te zijn… Het is maar een tip en zou je kunnen overwegen.


Verder hebben velen in januari en februari tegen de 100 euro minder vaste lasten omdat BSGW en eigen bijdrage CZ (als je die zorgverzekering hebt en in etappes betaald) vanaf maart pas weer afgehouden wordt van je bankrekening.

Jezelf betaal je het eerste uit, dus die 100 heb je natuurlijk al twee maanden direct op je spaarrekening gezet toen het schip met geld binnenkwam? Of had je geld over?

Tip 2… Waar ik afgelopen maand ook goed op let, is kort gebruikte (bijvoorbeeld)vergietjes direct afspoelen afdrogen en weer op het rek hangen. De wok na gebruik als hij nog kokend heet is afspoelen en met een druppie afwasmiddel en iets water direct de borstel of spons erdoor. De nog hete vettigheid vliegt eraf… Afdrogen en voilà… kan zo in de kast.

Tip 3… Afval scheiden doe ik op de vreemdste plekken. De kleine papiertjes gaan in de linker zak van mijn dikke vest en rechtse zak wat ik bij de hand wil hebben. In de tas van de rollator spaar ik aan de linkse kant de grotere lege papieren verpakkingen en rechts wat ik steeds nodig heb. Kom ik langs de oud papierbak in de gang dan wordt alle gespaarde papier uit zakken en rollatortas gedumpt.

Op de traplift ligt wat naar boven moet en op de rollator boven wat naar beneden probeert te komen. Een loopje naar buiten gaat gepaard met plastic afval wegruimen en de GFT naar compostbak. Combineren/clusteren spaart energie en tijd…

Op de strijkplank komen de stapeltjes gevouwen droge was precies in de volgorde waarop ze in kasten en lades liggen. Opgevouwen shirtjes (ik draag veel zwart) herken je immers niet aan korte, driekwart of lange mouw. Oude shirtjes herken ik wel aan de vale kleur en draag ik thuis onder truien die daardoor minder vaak gewassen hoeven te worden.

Gekreukte topjes kan je uithangen in de douche, direct na het douchen aan de stang van het
douchegordijn of zo. Topjes met een luchtje stop je in een plastic zak in de vriezer… of hang je buiten tijdens vorst.

Tip 4… Een ijzeren reserve als alle groente op zijn is wel een pakje zuurkool in je koelkast. kan je altijd nog zuurkool maken met gebakken appeltjes. Die appeltjes moesten trouwens ook op zag ik.

Ingrediënten zuurkool met appeltjes en witte bonen.

1 pakje of pond zuurkool

Enkele aardappels voor puree

2 grote of drie kleine appels

Eventueel een beker voorgekookte witte bonen

Klont boter

Scheut melk

Nootmuskaat

Peper/zout

Werkwijze: De aardappels schillen wassen en klein gesneden opzetten met iets zout en een beker water. De zuurkool opzetten met een beker water in een tweede pannetje.

De appels al schillen en in vieren snijden plus van klokhuis ontdoen. Op dat moment heb ik het bakje bevroren witte bonen bij de zuurkool gevoegd…

Als de aardappels gaar zijn, zo nodig afgieten en met boter nootmuskaat tot puree stampen. 

Eventueel melk toevoegen en tot een smeuïge puree verwerken.

De zuurkool met bonen eventueel afgieten en een klontje boter toevoegen. De appelpartjes nog iets kleiner snijden en bakken in iets olie.

De puree en zuurkool die overbleven werden met elkaar vermengd. De dag erop eet ik
zuurkoolstamppot met een vegaburger.

Tip 5… Moestuinbakken zijn in trek en voor veel geld die de gek ervoor geeft... te koop. Als je kratten hebt of kisten zijn ze gemakkelijk om te turnen tot moestuintjes.

Je kan ze zelf maken van planken als je die hebt… Ik zag bij het plaatselijk tuincentrum plastic kratten. Na een “goed gesprek” met de eigenaar hadden Samira en ik, 8 kratten voor een habbekrats…

Een plastic zwarte vuilniszak waar (op kratbodem) gaatjes in worden geprikt komt als voering in elke krat. Onder elke krat komen klinkers zodat ze iets van het stoepje afstaan en regenwater goed kan weglopen.

Onderin komt goedkope potgrond van Van Cranenbroek en bovenin een laagje POKON potgrond.

Ik kan zelfs wisselteelt toepassen door te beschrijven wat in de kratten 1 t/m 8 groeide seizoen 2024. Het tuinstel komt iets naar voren richting huis en kan ik rondom de bakken overal bij…

Mijn leventje… Een maand geleden heb ik naar WMO gebeld voor uitbreiding huishoudelijke hulp uren. Net thuis van het revalidatiecentrum was ik blij eten te kunnen koken mezelf verzorgen, de was aanzetten en vouwen. 

Tot meer was ik niet in staat...en alle energie en tijd opgeslurpt. Daar naast kwam heel onverwacht de spoedingreep blaas en en… Ik zou na enkele dagen teruggebeld worden door WMO maar dat werd een maand later. Achterstand en te weinig personeel denk ik.

Gisteren kwam een mevrouw en het was een heel goed gesprek. Mevrouw had veel inlevingsvermogen omdat ze medisch onderlegt is. Ze dacht aan zaken waar ik niet aan dacht omdat ik niet wil zeuren over pijn en uitputting.

Ruimtes die je amper gebruikt zoals een logeer/werkkamer worden niet schoongemaakt dus krijg je geen tijd voor en de deur dichttrekken en vergeten die boel...

 Wel sanitaire ruimtes woon en slaapkamer plus de was. Daar zijn afgemeten minuten per ruimte voor. Samen voor mijn huis twee uur en 50 minuut per week.

Als je familie van een hazewindhond bent haal je dat gemakkelijk, maar huishoudelijke hulpen zijn mensen die jawel… helpen en wordt verwacht dat je zelf ook flink wat doet. Voor mijn val deed ik zelf het toilet de kattenbak en het keukenblok op de vloeren na. Nu breek ik de nek als ik dat zou doen…

Ik moet zeggen dat mevrouw niet alleen zakelijk maar ook de menselijke kant (realiteit)bekeek.

We zullen zien… verder werd de aanvraag rolstoel behandeld die er sowieso moet komen omdat ADCA zijn sloperswerk voortzet en niet te stoppen is…

Ondanks dat ik misschien nog een stukje kan fietsen komende zomer, voor de joeks of zo en onder begeleiding van Samira zal die rolstoel nodig zijn.

Dat zal dan een elektrische rolstoel moeten worden en hoe die te besturen met wapperende handjes? Daar heb ik geen benul van en laten we aan de specialisten over… Het was weer een leerzaam gesprek en zeer direct en openhartig. Ik was er blij mee…

Floor moest natuurlijk weer aandacht hebben en ging steeds op de aantekeningen van mevrouw liggen en haar circus act  opvoeren, van de kast naar de tafel in duikvlucht… De WMO mevrouw leek niet onder de indruk van duikvluchten...

Annemiek