dinsdag 30 oktober 2018

Mijmering 98 Zelf wraps maken en Mexicaanse tortilla's...of crêpe- jes van Susette...

Beste mensen,

Dood langs de weg ligt een bruine rat,
een medebewoner van de Aarde,
die de riolen bedwong en de rijweg niet overleefde....

Annemiek.

98 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
En altijd weer brengt de tuin bloempjes voor in het kleine kannetje. Je hoeft ze alleen maar te zien. Enkele blommen van de kamperfoelie in geel/wit en bloeiende munt zomaar tussen klinkertjes opgeschoten. De bernagie in korenbloemblauw... allemaal gratis uit de stille herfst tuin....gekregen van mijn moeder Aarde..
 
Tip 2
De gemengde wintersla komt op in de wasteil die tot kas werd gepromoveerd. Wie niet waagt die niet wint. In het slechtste geval zullen ze tegen het voorjaar pas echt gaan groeien...
Ik laat alle bladeren liggen van sering tot wilde wingerd tot ze verenigd zijn met het blad van de kersenboom van buur Janssen. Dan pas wordt het stoepje geveegd en alle blad op de borders en moestuin gelegd of...tussen de blommen in de blommentuin. Gooi ze niet in de bladkorven van de gemeente. Bladeren maken de aarde mooi los en de regenwormen werken het spul wel voor je door de aarde heen. Alleen gazonnetjes moeten blad vrij worden gehouden....
 
Een hoop bladeren komt tegen de chayoot planten aan het rek. Deze keer heb ik ze niet uitgetrokken maar afgeknipt om te kijken of ze de winter overleven. Wie weet met wat bescherming tegen vorst. Ma natuur houdt van grapjes. Tussen de klinkers aan de rand van het afdak groeide spontaan een kerstomaatplant van gevallen zaad van 2017. Ik heb haar laten groeien en er kwamen tomaatjes aan. Ze smaken heerlijk...
 
De salie werd geknipt en gebonden in bosjes. Ze hangen aan panty reepjes in het trappenhuis. Als ze droog zijn gaan ze in een pot op de kast. Saliethee helpt bij luchtweginfecties.... Ook gedroogde salie.
 
Tip 3
Echt weer voor Mexicaanse tortilla’s en ik vind steeds weer verbeteringen uit. Van een klein blikje mais en een blikje chilibonen maak je acht van die dingen en dat is veel teveel. Ik vond een oplossing door de helft van de bonen en de mais bij elkaar in een bakje te doen overdekt met de nodige tomatensaus. Het bakje kan in de vriezer en heb je de basis voor de volgende keer al.
 
Ingrediënten Mexicaanse Tortilla’s:
 
Blikje mais
blikje kidneybonen met saus.
pakje gezeefde tomaten
kleine ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
eventueel pepertje (ik niet)
geraspte kaas
texmex kruiden uit een potje (bij de kruiden PLUS)
voor de niet vegetariër beetje gehakt.
 
Voor de tortilla’s:
bloem
snuf zout
water.
 
Werkwijze:
De tortilla’s maak ik zelf en oefening baart kunst. Beetje bloem in een mengkom met een snuf zout en lauw water toevoegen. Met de garde klontjesvrij roeren en eventueel water toevoegen tot het beslag de dikte van melk heeft. Klein scheutje olie in een teflon koekenpan (denk aan een kwart eetlepel) en giet wat beslag in de verhitte pan. Direct laten uitlopen want de tortilla’s oftewel wraps moeten zeer dun zijn. Gas niet te hoog want de tortilla’s mogen niet bruinen maar wel garen. Je ziet ze van kleur veranderen van wit naar crème, en als de bovenkant droog lijkt mag hij gekeerd. Op laag gas kant twee laten garen/drogen en leg ze maar op je werkblad. niet op elkaar... Gevuld met sla en tomaatjes plus zachte kaas zijn de deeglapjes opeens wraps... Of de lapjes vullen met warme kersen en bestuiven met poedersuiker naast een bolletje ijs met slagroom. Crêpe Suzette heet dat....
 
De vulling van de Mexicaanse tortilla’s....
De ui gesnipperd aanfruiten en even later de knoflook toevoegen en eventueel gehakt (ik niet) plus de paprika in stukjes. De bonen afgieten en afspoelen. De mais alleen afgieten. De helft van de mais en bonen plus de texmex kruiden in de pan. Goed mee verwarmen en een scheut tomatensaus toevoegen uit het pakje. Wat geraspte kaas maakt alles smeuïger. Heel bewust doe ik geen zout erbij omdat dit ook in de kruiden zit en in de kaas. Gas uit en twee minuut laten staan. Zie foto’s hoe je de tortilla’s vult en dichtvouwt. Ze kunnen op een rijtje in een vuurvaste schotel en met wat geraspte kaas bestrooid in de oven op 200 graden tot de kaas is gesmolten. Je kan de tortilla’s een dagdeel van te voren maken en ze later in de oven zetten bedekt met aluminiumfolie. Een half uurtje zal wel genoeg zijn om ze door en door te verwarmen. De laatste tien minuut de folie eraf om de kaas te laten bruinen.
 
De helft van de bonen en mais die overbleven gingen in een bakje met een laagje tomatensaus uit het pakje. Het kan zo de vriezer in en heb je de basis producten voor de volgende keer.
In de koekenpan zit nog wat "aanbaksel" van de kruiden waar een eetlepel water bijkomt en een scheut uit het pakje tomatensaus. Op het gas even roeren en de smaakjes mengen zich tot een lekkere saus voor op de tortilla's. Twee tortilla's blijven voor morgen over....in het mooie boerenbont bakje van Fieke....
 
Mijn leventje....
Het is stil in het straatje alsof de mens in winterslaap is gegaan. Wennen aan de koude zal het wel zijn. De hele ochtend ingepland start ik bij de pedicure die ruim tijd voor me uittrekt. Mijn voeten kregen lange tijd geen beurt maar ik ben weer op de goede weg. Toch maak ik geen vervolgafspraak om de zes weken, want dat bepaal ik graag zelf. Elke dag worden mijn voeten ingesmeerd en als dat met je handen niet meer lukt smeer dan met de ene voet de andere. Probeer maar eens met een niet te zware crème. Een beetje op de wreef en met de andere voet inwrijven. Je komt zelfs met de zijkant van je voorvoet tussen de tenen van de andere voet. Je benen op een krukje of zo en de voeten vrij kan het zo voor de TV bij Boer zoekt vrouw of zoiets.... of het programma waar je Humberto Tan zo mist.... Gewoon laten intrekken die voeten en de bedsokken aan. ...als je die hebt. Voetenzalf maak ik meestal zelf van een klodder uier crème of vaseline en een scheut body lotion met wat olijfolie uit de keukenkast. De garde erdoor en potten vullen maar. Kan niet veel mis gaan. Zoek de juiste verhouding....... Ook heerlijk als ellebogen crème of scheenbenen crème. Alles droogt immers uit naarmate de winter vordert en je leeftijd....Je kan nooit van deze HOME MADE crème genoeg hebben.....
 
Annemiek