Dood langs de weg ligt een bruine rat,
een medebewoner van de Aarde,die de riolen bedwong en de rijweg niet overleefde....
Annemiek.
98 Consumindermijmering 2018.
En altijd weer brengt de tuin bloempjes voor in het
kleine kannetje. Je hoeft ze alleen maar te zien. Enkele blommen van de kamperfoelie in geel/wit en bloeiende munt
zomaar tussen klinkertjes opgeschoten. De bernagie in korenbloemblauw...
allemaal gratis uit de stille herfst tuin....gekregen van mijn moeder Aarde..
Tip 2
De gemengde wintersla komt op in de wasteil die tot
kas werd gepromoveerd. Wie niet waagt die niet wint. In het slechtste geval
zullen ze tegen het voorjaar pas echt gaan groeien...
Ik laat alle bladeren liggen van sering tot wilde
wingerd tot ze verenigd zijn met het blad van de kersenboom van buur Janssen.
Dan pas wordt het stoepje geveegd en alle blad op de borders en moestuin gelegd
of...tussen de blommen in de blommentuin. Gooi ze niet in de bladkorven van de
gemeente. Bladeren maken de aarde mooi los en de regenwormen werken het spul wel voor
je door de aarde heen. Alleen gazonnetjes moeten blad vrij worden gehouden....
Een hoop bladeren komt tegen de chayoot planten aan
het rek. Deze keer heb ik ze niet uitgetrokken maar afgeknipt om te kijken
of ze de winter overleven. Wie weet met wat bescherming tegen vorst. Ma
natuur houdt van grapjes. Tussen de klinkers aan de rand van het afdak groeide
spontaan een kerstomaatplant van gevallen zaad van 2017. Ik heb haar laten
groeien en er kwamen tomaatjes aan. Ze smaken heerlijk...
De salie werd geknipt en gebonden in bosjes. Ze
hangen aan panty reepjes in het trappenhuis. Als ze droog zijn gaan ze in een
pot op de kast. Saliethee helpt bij luchtweginfecties.... Ook gedroogde
salie.
Tip 3
Echt weer voor Mexicaanse tortilla’s en ik vind
steeds weer verbeteringen uit. Van een klein blikje mais en een blikje
chilibonen maak je acht van die dingen en dat is veel teveel. Ik vond een
oplossing door de helft van de bonen en de mais bij elkaar in een bakje te doen
overdekt met de nodige tomatensaus. Het bakje kan in de vriezer en heb je de
basis voor de volgende keer al.
Blikje mais
blikje kidneybonen met saus.
blikje kidneybonen met saus.
pakje gezeefde tomaten
kleine ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
eventueel pepertje (ik niet)
texmex kruiden uit een potje (bij de kruiden
PLUS)
voor de niet vegetariër beetje gehakt.
Voor de tortilla’s:
bloem
snuf zout
Werkwijze:
De tortilla’s maak ik zelf en oefening baart kunst.
Beetje bloem in een mengkom met een snuf zout en lauw water toevoegen. Met de
garde klontjesvrij roeren en eventueel water toevoegen tot het beslag de dikte van melk
heeft. Klein scheutje olie in een teflon koekenpan (denk aan een kwart eetlepel)
en giet wat beslag in de verhitte pan. Direct laten uitlopen want de tortilla’s
oftewel wraps moeten zeer dun zijn. Gas niet te hoog want de tortilla’s mogen
niet bruinen maar wel garen. Je ziet ze van kleur veranderen van wit naar crème, en als de bovenkant
droog lijkt mag hij gekeerd. Op laag gas kant twee laten garen/drogen en leg ze
maar op je werkblad. niet op elkaar... Gevuld met sla en tomaatjes plus zachte
kaas zijn de deeglapjes opeens wraps... Of de lapjes vullen met warme kersen en
bestuiven met poedersuiker naast een bolletje ijs met slagroom. Crêpe Suzette
heet dat....
De vulling van de Mexicaanse
tortilla’s....
De ui gesnipperd aanfruiten en even later de
knoflook toevoegen en eventueel gehakt (ik niet) plus de paprika in stukjes. De bonen afgieten en afspoelen.
De mais alleen afgieten. De helft van de mais en bonen plus de texmex kruiden in
de pan. Goed mee verwarmen en een scheut tomatensaus toevoegen uit het pakje.
Wat geraspte kaas maakt alles smeuïger. Heel bewust doe ik geen zout erbij omdat
dit ook in de kruiden zit en in de kaas. Gas uit en twee minuut laten staan. Zie
foto’s hoe je de tortilla’s vult en dichtvouwt. Ze kunnen op een rijtje in een
vuurvaste schotel en met wat geraspte kaas bestrooid in de oven op 200 graden
tot de kaas is gesmolten. Je kan de tortilla’s een dagdeel van te voren maken en
ze later in de oven zetten bedekt met aluminiumfolie. Een half uurtje zal wel
genoeg zijn om ze door en door te verwarmen. De laatste tien minuut de folie
eraf om de kaas te laten bruinen.
De helft van de bonen en mais die overbleven gingen in een bakje met een laagje tomatensaus uit het pakje. Het kan zo de vriezer in en heb je de basis producten voor de volgende keer.
In de koekenpan zit nog wat "aanbaksel" van de kruiden waar een eetlepel water bijkomt en een scheut uit het pakje tomatensaus. Op het gas even roeren en de smaakjes mengen zich tot een lekkere saus voor op de tortilla's. Twee tortilla's blijven voor morgen over....in het mooie boerenbont bakje van Fieke....
Mijn
leventje....
Het is stil in het straatje alsof de mens in
winterslaap is gegaan. Wennen aan de koude zal het wel zijn. De hele ochtend
ingepland start ik bij de pedicure die ruim tijd voor me uittrekt. Mijn voeten
kregen lange tijd geen beurt maar ik ben weer op de goede weg. Toch maak ik geen
vervolgafspraak om de zes weken, want dat bepaal ik graag zelf. Elke dag worden
mijn voeten ingesmeerd en als dat met je handen niet meer lukt smeer dan met de
ene voet de andere. Probeer maar eens met een niet te zware crème. Een beetje op
de wreef en met de andere voet inwrijven. Je komt zelfs met de zijkant van je
voorvoet tussen de tenen van de andere voet. Je benen op een krukje of zo en de
voeten vrij kan het zo voor de TV bij Boer zoekt vrouw of zoiets.... of het
programma waar je Humberto Tan zo mist.... Gewoon laten intrekken die voeten en
de bedsokken aan. ...als je die hebt. Voetenzalf maak ik meestal zelf van een
klodder uier crème of vaseline en een scheut body lotion met wat olijfolie uit
de keukenkast. De garde erdoor en potten vullen maar. Kan niet veel mis gaan.
Zoek de juiste verhouding....... Ook heerlijk als ellebogen crème of scheenbenen
crème. Alles droogt immers uit naarmate de winter vordert en je leeftijd....Je
kan nooit van deze HOME MADE crème genoeg hebben.....
Annemiek