maandag 1 oktober 2018

Mijmering 87 Een herfststuk voor nop en herfstsoep die lange tijd je buikje verwarmt...

Beste mensen,

De wind bladerend in de herfst
ontdekte de eenzame chayote..
onder mijn afdak...

Annemiek.
 
87 Consumindermijmering 2018.

Tip:
 
Een voorbeeld van niets iets maken is een herfststuk. Je kan het maken in een hoge of lage mand wat maar past in je interieur. In ieder geval in iets wat je al hebt.... Wat je verder nodig hebt is vulling voor die mand met bovenaan een bak of kom waar een stukje gaas overheen gevouwen kan worden. Een hoge aardappelmand vul je met lege plastic bloempotten met bovenaan een open pot. Onderin een zware pot of schaal is aan te bevelen of een dikke steen om de mand stabiliteit te geven.....
Door de zomer heen droog ik bosjes lavendel en gulden roede (zijn er nu nog hier en daar zelfs in het wild) en de hortensia is nu wel droog genoeg aan de plant. In de natuur vind je nog boerenwormkruid als je goed zoekt en natuurlijk een paar kalebasjes of kleine pompoen heb je nodig... Als je een paar van bovenstaande attributen hebt lukt het al....
 
De hortensia heeft afgelopen zomer veel geleden van de droogte en de brandende zon. Trek de verbrande bloempjes tussen de mooie bloempjes uit en laat een tweede bloem van boven in het hart van de eerste ( zie foto) zakken. Geen mens ziet dat je gevulde hortensia bloem...twee bloemen zijn. Zoals je ziet heb ik in de lage mand een afgeknipte plastic bloempot gezet met een zwaar onderbord erin voor de stevigheid. Daar kwam een stukje gaas overheen gevouwen en start ik rechts achter met hortensia insteken. In de voortuin staat een heester waar ik de naam niet van ken maar op de foto herken je het spul wel. In de zomer heeft hij roze bloemen die na de bloei bruinig worden. Ik noem het neutraal spul en vul ermee op en steek ze tussen verschillende kleuren om te neutraliseren. Het kan ook ander spul zijn... wat je maar hebt....
 
Zonnebloemen in zaad doen het ook en kaardenbol of papaverbollen. Zoals je ziet leg ik links achter... de kalebas en meer naar voor... de lavendel en en.... Af en toe even weg van het stuk gaan en pauzeren is aan te raden anders zie je door de bomen het bos niet meer. Kijk vanaf een afstand naar je stuk en laat de kleuren terug komen. Er kan ook graan in wat mooi oplicht in bosjes van drie stuks. Altijd drie of vijf van alles nemen want de natuur is ook zo. Floor is gek op graanhalmen en trekt ze uit elk stuk om mee te spelen. Als baby'tje heeft ze dat al uitgevonden toen ik nog graan in stukken verwerkte.... Af en toe gooi ik een bosje graan in de kamer de dag voor het stofzuigen...en kan ze haar gang gaan.
 
Terug naar het herfststuk.... Bekijk het van alle kanten en vul de gaatjes op. Mijn stuk heeft duidelijk een rug al kan het ook best op een tafel maar niet in het midden. In een hoek van de woonkamer op een kist of lage hoektafel zal het stuk het beste uitkomen. Het blijft wel een jaar mooi en kan dan opnieuw gemaakt worden..... Hou altijd een zelfde maat kalebas of pompoentje achter voor als er rot ontstaat.....
 
Tip 2
Koudere dagen en staat weer regelmatig linzensoep op het menu. Ze verwarmt je buikje van binnen en geeft die warmte lange tijd af. Bovendien zijn linzen vleesvervangers en restverwerkers van moestuin of groente lade van je koelkast. Er kan van alles in.....
 
Ingrediënten:
1 beker linzen
stukken knolselderij
wortels
pastinaak als je hebt
lavas als je hebt
paprika als je hebt
selderijblad als je hebt
2 a 3 groente bouillonblokken
1 dikke ui plus teen knoflook
beetje olie
 
Werkwijze: Fruit de gesnipperde ui in iets olijf of zonnebloemolie en voeg even later de gesnipperde knoflook toe. Blus af met 1 liter water en een beker linzen. Dat mogen groene of blonde(gele) linzen zijn of gemengd. Schil eventueel de wortel en pastinaak met de kaasschaaf en snij in stukjes. Goed afschrobben bij biologische groenten kan ook. De knolselderij lag nog in de koelkast en werden twee plakken eraf gesneden, geschild en in stukjes gesneden. Er kwam wat lavas (maggikruid) en selderijblad bij, in reepjes geknipt. Paprika had ik niet en het kan goed zonder. De soep in in een half uurtje gaar. Ik heb nog een half litertje water toegevoegd omdat de soep wel erg dik was geworden toen de linzen gaar waren en de pastinaak bloemig werd... Dat paste ook beter bij die drie bouillonblokken....
 
Echte herfstsoep die nooit verveelt en eenmaal per week maak ik ze steevast vanaf de eerste koude dagen... Er kunnen stronkjes van bloemkool en broccoli in of een overgebleven aardappel. Een stuk bleekselderij of pepertje kan ook goed maar de laatste wel zonder zaadjes...nou ja eentje dan....
 
Mijn leventje....
Afgelopen zaterdag werden de pompoenen geoogst bij onze sponsors op de heuvel... Ik was er deze keer niet bij om verschillende redenen. Jozé heeft me vervangen en het uitstekend gedaan en ik voelde een terecht gevoel van trots bij haar. Alweer een beetje uit de comfortzone gekomen en geleerd. Met plezier zag ik de enorme lading eetpompoenen in alle kleuren die ik heb gezaaid in de maand april. De planten zijn in de maand Mei uit gepland. De zevende generatie denk ik wel (volgens mijn collega Kevin) De bijen hebben de soorten vermengd en toch zijn er vele die dichtbij hun oorspronkelijke ras zitten. Wat een schoonheid... Samen met Jozé heb ik de meest zuivere rassen of gewoon mooie inteelt naar mijn huis gesleept om te bewaren om zaadhouders te worden voor het volgende jaar. Onze sponsors die anoniem willen blijven hebben enorm veel werk gehad aan het sproeien van de planten tijdens de hittegolfjes. Gelukkig hebben ze een pomp met grondwater maar daar kan je ook niet oneindig van gebruiken. De pompoenen zijn met zorg geoogst en met lange stengels afgeknipt. Ze mogen nooit aan de steel/stengel opgepakt worden en dat weten de mannen inmiddels wel. En nee... er wordt niet ene weggegeven die op een stoepje wordt gelegd voor de sier. De pompoenen zijn met zorg geteeld voor de smaak en ik weet welke voor de soep en welke voor zoete gerechten het meest geschikt zijn. In wezen zijn alle pompoenen eetbaar maar niet allen hebben de echt goede smaak.....
 
Annemiek.