Verschanst in de herfst
zit nog een stukje zomerkort en hevig...
Annemiek.
93 Consumindermijmering 2018.
Herfst en nog veel chioggia in de moestuin. Ze kosten
bij de commercie 2,15 euro de kilo en mij... kosten ze niets. Zaad teel ik zelf en
het ligt al klaar voor volgend seizoen. Biet is biet al is de chioggia van
oorsprong afkomstig uit Italië. Ze heeft een zachte bietensmaak en is niet zo
rood als de Hollandse biet maar experimenteren kan altijd nietwaar... De Hollandse rode
biet kost 1,98 euro de kilo zag ik maar op de markt natuurlijk goedkoper.
Waarvoor je ze nodig hebt? Russische soep oftewel Borsjt. Hij hoort rood te zijn maar met mijn Italiaanse bietjes klopt die
kleur dus niet maar de smaak? Verrukkelijk!!
Ingrediënten:
1 grote ui of twee kleintjes
2 tenen knoflook
schil van een derde citroen
1 grote aardappel
4 grote rode bieten
2 laurierblaadjes
4 jeneverbessen (had ik niet)
dikke trostomaat
1 groene paprika
blaadjes peterselie
8 takjes tijm zonder stengel
eventueel dille (had ik niet)
driekwart liter water
2 groentebouillonblokken
sap van een halve citroen.
Werkwijze.... Omdat de aardappel, biet en kruiden
gratis uit de tuin komen heb ik een bio wit kooltje en citroen gekocht. Dat kan
en moet bruin maar trekken. De soep is zo verrukkelijk en zeker voor herhaling
vatbaar dus die bietjes komen wel op... komende herfst. Zena bracht me op het idee....
Op mijn gemakje heb ik in de herfstzon samen met
Floor de groenten schoongemaakt. Zij heeft gekeken en haar lipjes afgelikt omdat
het rommelen buiten aan tafel haar herinnerde aan etenstijd en een bakje melk.
Dat hebben we toen maar even samen gehaald...
De ui en knoflook werd gesnipperd aangefruit in de
scheut zonnebloemolie. Eerst de ui en dan de knoflook... in een soeppan natuurlijk. De twee laurierbladeren
erbij die op de bodem van de pan werden gedrukt, dan laten ze hun smaak pas goed
vrij, probeer maar eens. De paprika zou apart geroosterd moeten worden maar daar
doen we niet aan en die kwam na de knoflook/laurier in de pan. Even aanbakken en
de geraspte citroenschil erbij roerbakken. De geschilde aardappel en de bietjes
in kleine stukjes gesneden toevoegen. Driekwart liter water plus de fijn
gesneden (halve kleine) witte kool plus de tomaat in stukken gesneden en de
tijmblaadjes.
Eigenlijk hoort er een half rood pepertje bij maar
die had ik niet en ze zijn zo duur dus laat ik die weg en kwam een beetje meer
peper in de soep. Doen met wat je hebt. De jeneverbessen miste ik ook maar
oké... De tijm kan je in gedroogde vorm toevoegen als je geen verse hebt. Als de
basis producten maar erin zitten en dat is biet, aardappel, witte kool en
citroen ui, knoflook plus paprika en die tomaat.
Alles aan de kook brengen en een half uurtje op
laag gas pruttelen. De helft van de citroen uitpersen en bij de soep plus wat
peterselieblaadjes en eventueel dille als je hebt. Er kan in de soepkop een
beetje zure room op de soep (heb ik niet gedaan) Een soepje met drie sterren.....Natuurlijk
is jouw soep meer rood als je Hollandse bieten gebruikt en zou ik doen. Borsjtsj
komt eigenlijk van de Oekraïne maar is in Rusland en oost Europese landen ook
geliefd. Natuurlijk maakte ik de borsjtsj zonder vlees omdat ik vegetariër ben en je mist het vlees
zeker niet.....door de body van ui en knoflook.
Tip 2
De bonte was vannacht gedraaid in daluren stroom en werd buiten
opgehangen. Ze droogde terwijl je er naar keek. De herfst met een stukje zomer is zo mooi met het
kleurend blad dat ik steeds ga zitten kijken en mezelf vooruit moet drukken om
het werk klaar te krijgen. De hof werd geveegd en de ramen buitenom gewassen en
kan het wel weer even.... Door tijdmanagement in te zetten ( twee uur werken en
dan kwartier pauze) zijn de klussen geklaard. In de border werd een inkuil gat
gegraven en met gaas gevoerd. Dat gaas voorkomt dat muisjes de inhoud kuil
aanvreten. In wintertijd graven ze holletjes en gangen. Wat erin die kuil komt? Die prachtige bietjes en de knolselderij... Oogst die
ik over heb van de zomer en ze kunnen geen vorst verdragen. Allemaal samen op
een klutje in de kuil komt er niets aan en bevriezen ze niet. Tussen elke laag
komt een laagje aarde en weer groente. Links bietjes en rechts knolselderij of
andersom. als ik het maar weet. Als bovenlaag komt aarde en een dekentje hooi of
stro... Nu nog niet... het is nog warm en de vorst lijkt verre, maar de kuil is klaar en zo gevuld....Als Piet
Paulusma vorst voorspelt....
Mijn leventje...
De topinamboer en de pastinaken blijven in de volle
grond tijdens de winter. Ik zag dat ze 3,90 euro de kilo kosten dus heb ik een
goudmijntje in mijn voortuin. Het zaad is ook zelf geteeld dus kosten ze me
niets... Ik maak er soepjes van en “Leidsche” stamppot plus in wok gerechten en
groentesoepjes. Komen we terug op die vorst waar ze tegen kunnen.... Door de
vorst worden ze zoeter maar een bijkomende mindere kant is wel dat matige vorst
de aarde op slot zet. Met een hakbijl pastinaken oogsten of topinamboer is
zwaar.... En zie... daar is die inkuil nu weer goed voor. Als tijdelijke opslag
voor pastinaak en topinamboer als je weet... ze komende week nodig te hebben in je menu en
je weet dat het goed gaat vriezen... Dan oogst je eerder en leg je bovenin de
inkuil de groenten met een laagje hooi erop. Net genoeg om niet te
bevriezen..... Je moet trouwens eens kijken naar die slappe topinamboer die ligt
uit te drogen op de markt en in de super. Een schandaal dat ze voor die slappe
janussen zoveel geld vragen..... Ze horen krakend vers te zijn... stijf en
strak. Het is maar dat je het weet....
Annemiek