maandag 15 oktober 2018

Mijmering 93 Borsjtsj (soep) uit de Oekraïne en tijd voor de inkuil....

Beste mensen,

Verschanst in de herfst
zit nog een stukje zomer
kort en hevig...

Annemiek.
 
93 Consumindermijmering 2018.
 
 
Herfst en nog veel chioggia in de moestuin. Ze kosten bij de commercie 2,15 euro de kilo en mij... kosten ze niets. Zaad teel ik zelf en het ligt al klaar voor volgend seizoen. Biet is biet al is de chioggia van oorsprong afkomstig uit Italië. Ze heeft een zachte bietensmaak en is niet zo rood als de Hollandse biet maar experimenteren kan altijd nietwaar... De Hollandse rode biet kost 1,98 euro de kilo zag ik maar op de markt natuurlijk  goedkoper. Waarvoor je ze nodig hebt? Russische soep oftewel Borsjt. Hij hoort rood te zijn maar met mijn Italiaanse bietjes klopt die kleur dus niet maar de smaak? Verrukkelijk!!
 
Ingrediënten:
 
Scheut zonnebloemolie
1 grote ui of twee kleintjes
2 tenen knoflook
schil van een derde citroen
1 grote aardappel
4 grote rode bieten
2 laurierblaadjes
4 jeneverbessen (had ik niet)
dikke trostomaat
halve kleine witte kool
1 groene paprika
blaadjes peterselie
8 takjes tijm zonder stengel
eventueel dille (had ik niet)
driekwart liter water
2 groentebouillonblokken
peper/zout
sap van een halve citroen.
 
Werkwijze.... Omdat de aardappel, biet en kruiden gratis uit de tuin komen heb ik een bio wit kooltje en citroen gekocht. Dat kan en moet bruin maar trekken. De soep is zo verrukkelijk en zeker voor herhaling vatbaar dus die bietjes komen wel op... komende herfst. Zena bracht me op het idee....
Op mijn gemakje heb ik in de herfstzon samen met Floor de groenten schoongemaakt. Zij heeft gekeken en haar lipjes afgelikt omdat het rommelen buiten aan tafel haar herinnerde aan etenstijd en een bakje melk. Dat hebben we toen maar even samen gehaald...
 
De ui en knoflook werd gesnipperd aangefruit in de scheut zonnebloemolie. Eerst de ui en dan de knoflook... in een soeppan natuurlijk. De twee laurierbladeren erbij die op de bodem van de pan werden gedrukt, dan laten ze hun smaak pas goed vrij, probeer maar eens. De paprika zou apart geroosterd moeten worden maar daar doen we niet aan en die kwam na de knoflook/laurier in de pan. Even aanbakken en de geraspte citroenschil erbij roerbakken. De geschilde aardappel en de bietjes in kleine stukjes gesneden toevoegen. Driekwart liter water plus de fijn gesneden (halve kleine) witte kool plus de tomaat in stukken gesneden en de tijmblaadjes.
 
Eigenlijk hoort er een half rood pepertje bij maar die had ik niet en ze zijn zo duur dus laat ik die weg en kwam een beetje meer peper in de soep. Doen met wat je hebt. De jeneverbessen miste ik ook maar oké... De tijm kan je in gedroogde vorm toevoegen als je geen verse hebt. Als de basis producten maar erin zitten en dat is biet, aardappel, witte kool en citroen ui, knoflook plus paprika en die tomaat.
 
Alles aan de kook brengen en een half uurtje op laag gas pruttelen. De helft van de citroen uitpersen en bij de soep plus wat peterselieblaadjes en eventueel dille als je hebt. Er kan in de soepkop een beetje zure room op de soep (heb ik niet gedaan) Een soepje met drie sterren.....Natuurlijk is jouw soep meer rood als je Hollandse bieten gebruikt en zou ik doen. Borsjtsj komt eigenlijk van de Oekraïne maar is in Rusland en oost Europese landen ook geliefd. Natuurlijk maakte ik de borsjtsj zonder vlees omdat ik vegetariër ben en je mist het vlees zeker niet.....door de body van ui en knoflook.
 
Tip 2
De bonte was vannacht gedraaid in daluren stroom en werd buiten opgehangen. Ze droogde terwijl je er naar keek. De herfst met een stukje zomer is zo mooi met het kleurend blad dat ik steeds ga zitten kijken en mezelf vooruit moet drukken om het werk klaar te krijgen. De hof werd geveegd en de ramen buitenom gewassen en kan het wel weer even.... Door tijdmanagement in te zetten ( twee uur werken en dan kwartier pauze) zijn de klussen geklaard. In de border werd een inkuil gat gegraven en met gaas gevoerd. Dat gaas voorkomt dat muisjes de inhoud kuil aanvreten. In wintertijd graven ze holletjes en gangen. Wat erin die kuil komt? Die prachtige bietjes en de knolselderij... Oogst die ik over heb van de zomer en ze kunnen geen vorst verdragen. Allemaal samen op een klutje in de kuil komt er niets aan en bevriezen ze niet. Tussen elke laag komt een laagje aarde en weer groente. Links bietjes en rechts knolselderij of andersom. als ik het maar weet. Als bovenlaag komt aarde en een dekentje hooi of stro... Nu nog niet... het is nog warm en de vorst lijkt verre, maar de kuil is klaar en zo gevuld....Als Piet Paulusma vorst voorspelt....
 
Mijn leventje...
De topinamboer en de pastinaken blijven in de volle grond tijdens de winter. Ik zag dat ze 3,90 euro de kilo kosten dus heb ik een goudmijntje in mijn voortuin. Het zaad is ook zelf geteeld dus kosten ze me niets... Ik maak er soepjes van en “Leidsche” stamppot plus in wok gerechten en groentesoepjes. Komen we terug op die vorst waar ze tegen kunnen.... Door de vorst worden ze zoeter maar een bijkomende mindere kant is wel dat matige vorst de aarde op slot zet. Met een hakbijl pastinaken oogsten of topinamboer is zwaar.... En zie... daar is die inkuil nu weer goed voor. Als tijdelijke opslag voor pastinaak en topinamboer als je weet... ze komende week nodig te hebben in je menu en je weet dat het goed gaat vriezen... Dan oogst je eerder en leg je bovenin de inkuil de groenten met een laagje hooi erop. Net genoeg om niet te bevriezen..... Je moet trouwens eens kijken naar die slappe topinamboer die ligt uit te drogen op de markt en in de super. Een schandaal dat ze voor die slappe janussen zoveel geld vragen..... Ze horen krakend vers te zijn... stijf en strak. Het is maar dat je het weet....
 
Annemiek