dinsdag 2 oktober 2018

Mijmering 88 Pompoensoep, blommen, achterstallig onderhoud en billen creme...

Beste mensen,

Met rustig doorgaan worden de meeste successen behaald,
met jakkeren het tegendeel....

Annemiek.
88 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
 
De hortensia's die ik kreeg van Willeke voelen als goudklompjes en worden tot de laatste bloem gebruikt. Na het snoeien een dag laten liggen kan...maar wel droog en aan de lucht.  De grootste hoop hortensia ging naar de guirlande die boven mijn antiek kastje hangt. Twee jaar geleden is hij vernieuwd en de kleur is er vanaf. Hoe je zo’n guirlande maakt?
 
Een dik touw op lengte van de guirlande met aan de uiteinden een dikke knoop. Twee terracotta bloempotjes en twee gordijnringen of wat je hebt. Van de knoop door het gat in het potje een stukje wikkeldraad of een stukje touw of panty reepje leggen of binden en om de ring vastbinden. Voilà... de ophangogen en de afwerking guirlande zijn klaar. Het gefrutsel kan je later bedekken met een strik van raffia. In het potje start ik met een paar van de kleurloze takjes heester ( zie herfststuk mijmering 87) want er moet toch iets in die potjes nietwaar. Het spul met de stengels vastgebonden aan het touw met wikkeldraad. Aan beide kanten van het touw in spiegelbeeld binden dus met twee klosjes. Met reepjes panty zou het ook moeten kunnen (mijn laatste nieuwe manier van binden) Ik heb het oude wikkeldraad hergebruikt en netjes op een stokje gewikkeld bij het onttakelen van de oude guirlande.  
 
Ris de bladeren van de hortensia bloem en leg drie bloemen dicht tegen het bloempotje op het touw en bind de stengels vast in twee of drie slagen. Goed aantrekken. De andere kant idem en leg steeds weer drie bloemen op de stelen/wikkeldraad van de vorige bos zodat geen stengel of draad te zien is... De mooiste bloemen heb ik van te voren apart gelegd... die zijn voor het midden en zoals je ziet wordt de guirlande dikker naar het midden toe... Af en toe pauze nemen en je werk bekijken... Schrik niet als de ene kant iets dikker is dan de andere kant. Met een laatste extra wikkelronde kan je heel veel gelijk trekken. Kijk goed naar de foto’s en je begrijpt dat ook in dit stuk van twee bloemen een werd gemaakt als het nodig was.
 
In het midden kan je met elke klos nog een keertje door wikkelen voor de laatste ronde....en neem de tijd ervoor. Je kan zelfs op de muur nog hier of daar een hortensia erin steken... Voor het ophangen van de guirlande heb je twee schroeven of haakjes nodig (Met bijbehorende pluggen) en voor de extra beveiliging bind je een stukje draad of touwtje van de ring rond de schroef. In het midden van de guirlande kan nog een schroefje in de muur om hem plat op de muur te bevestigen. Als de schroeven er eenmaal zitten en je het touw en potjes hebt is het alleen maar leuk en peanuts om de paar jaar de bloemen te vernieuwen....
 
Tip 2
Tijdens mijn zondagse fietstocht werd boerenwormkruid verzamelt en plukken hoeft niet want in mijn fietstas zit altijd een snoeischaar. Wat rozenbotteltjes kwamen erbij en thuis gekomen besloot ik het kransje rond taartje onder de stolp opnieuw te wikkelen. Het oude kransje werd gesloopt en het wikkeldraad opnieuw gebruikt. De bladeren van de stengels boerenwormkruid werden gerist en de stengels kort geknipt. Ze waren al niet zo lang en soms ris ik het blad op de plek waar ik de blommen pluk en geef ze direct terug aan de natuur, daardoor past meer bloem in mijn fietstas.... Het werd een dik kneuterig kransje en ook hierbij werd een laatste wikkelronde gemaakt (zie naaste foto) en de draad zie je niet, die valt tussen de "knoopjes" Ik was vergeten hoeveel bloemen erin gaan. Het tekort werd opgevuld door de rozenbottels en daar kwam zelfs het oude strikje van touw weer op. Een alledaags stolpje met een taartje van zout deeg werd een pracht decoratie....Helemaal voor nop.
 
Tip 3
De eerste kleine pompoen die op moest ( zonder stengel) werd in stukken (schijven) gesneden en gebakken in de wok in zonnebloemolie. Wat peper en zeezout erop en smullen maar. Om mensen alvast op ideetjes te brengen hierbij het recept van eenvoudige pompoensoep.
 
Ingrediënten:
 
Ongeveer twee derde schoon gemaakte stukken pompoen en een derde wortel.
2 blokken groente bouillon en 1 liter water. Room of koffiemelk.
 
Snij de pompoen middendoor en in parten die je weer in smalle stukken snijdt. Daarna kan de schil gemakkelijk van de stukjes gesneden. Natuurlijk kan je ook de hele pompoen opsnijden en een voorraad soep voor in de vriezer maken. De wortels met de dunschiller of kaasschaaf van schil ontdoen en alles gewassen in kleine stukken gesneden met het water aan de kook brengen. De bouillonblokken erbij en op laag gas ongeveer 30 minuut aan de kook houden. De blender erdoor en eventueel water toevoegen als de soep te dik werd. Proeven en eventueel peper/zout toevoegen en als je wil en durft een theelepeltje sherry of witte wijn of witte port in de soep.(Het hoeft niet.... )In de soepkom kwam tot slot een scheutje slagroom op de soep (of koffiemelk) en de grote pan soep voor ongeveer vier personen kost 50 cent van de wortels en een duppie aan de bouillonblok en gas denk ik wel.... Invriezen in porties kan of voor morgen of om weg te geven.........
 
Mijn leventje...
Tijdens mijn weekje een tandje minder werken of alleen maar leuk heb ik de badkamer uit de achterstand onderhoud gehaald en dat is zo gepiept. Er staat nog maar een mandje open en bloot met de föhn en de haarborstel erin dus alles was zo geruimd. Ik heb de tijd hoog ingezet bij het schoonmaken en de douche plus ligbad achter elkaar in de SUNSODA te week gezet. Rond de kranen werd nog met een oude tandenborstel geschrobd en de rest extra werk kan in volgende beurten. Met het korte platte bezempje heb ik nog de leidingen gesopt en de hoekjes plus de vloer. Alles had inmiddels een half uur in de week gestaan en kon het afwerken starten in volgorde van in de week zetten. Het bad nog even met het bezempje en nagespoeld. De zwaartekracht zijn gang laten gaan en werd het sop op de vloer bijeen geveegd en met de dweil op gesopt.

Dweilen doe ik tegenwoordig met mijn voeten en met de dikke teen kom je net zo goed in de hoekjes dan met je vingers. Het wasbakje kreeg een beurt maar eerst de dop van de afvoer douche met de oude tandenborstel in de richels en randen. Natuurlijk maak ik bloot de badkamer schoon (nou ja, met teenslippers aan tegen het uitglijden) om als laatste de douche in te duiken. Om glijden te voorkomen sta ik bij het douche sop werk altijd met een hak of voorvoet op het afvoerputje waar de deksel (nog) niet opzit.  De tegels van de douche met een schuursponsje bewerken was nauwelijks nodig want de tijd had al 80% van mijn werk gedaan.... Mezelf insoppen, mijn haren gewassen besloot ik maar meteen mijn benen te ontharen... Grote beurt... De tegels inclusief mijn lijf werd afgespoeld en de zwaartekracht mocht zijn gang gaan( wat betreft het water) Dat was inmiddels in het bad gebeurd en kon ik met de grote badhanddoek na mezelf ...het bad nadrogen en de vloer met mijn tenen in de hoekjes...met tot slot de douchebak. Heerlijk die schone badkamer die nu elke zondagochtend in een klein half uurtje is bijgehouden tijdens mijn douchebeurt... De oude tandenborstel ligt klaar in het zicht om elke dag tijdens het douchen een stukje extra werk te doen. Rond de beugels van de douche....rond het zeepbakje en en...  in de naadjes van de wasmachine heb ik maar direct gedaan en afgespoeld zo in de wasmachine waar de bonte natte lappen inclusief het douchegordijn en de schuurspons in de 60 graden wasbeurt ging. Eenmaal per maand is dat aan te raden en 60 graden dood alle bacteriën en moet af en toe alleen al voor behoud van je wasmachine...Na zo'n grote badkamerbeurt is dat dubbel heerlijk.
 
Na al dat water ballet zijn je teennagels zacht en nu knippen is gemakkelijker. Zet je voeten in de crème en dat kan uier crème zijn of vaseline waarna de sokken erom gaan. Af en toe maak ik een eigen voeten crème door een klont van zoiets als vaseline met een scheut olijfolie en bodylotion te mengen. De mixer erdoor en lege potten vullen maar... Ook heerlijk op benen in wintertijd als de verwarming je huid uitdroogt. Een goede tip voor in weer en wind rode snoetjes is voor de nacht het schoon gezicht met pure vaseline of uier crème in te smeren inclusief je handen.....Tja... en je billen en het kruisgebied voor je fietsen gaat langs bergen en dalen en je een bekende wielrenner tegen komt die je een korte weg naar huis wil laten zien. Ik was net aan een rustpauze toe en had er al 60 km opzitten maar die korte weg lokte me wel want meestal verdwaal ik op dat punt... Het resultaat was een blaar ondanks de crème. Na de warme douche 
 genezen blaren op doosjes razendsnel met vaseline... het is maar dat je het weet....
 
Annemiek die zich niet moet meten met wielrenners.