maandag 8 oktober 2018

Mijmering 90 Een viooltje in een pompoen en een herfst stoofpotje van zomer souvenirs...

Beste mensen,

Herfst...en in een nevel straatje,
hoor ik de mensen praten
in een neveltaal...

Annemiek.
 
 
90 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Herfst en nevel... zonlicht dat laag licht en schaduwen legt waardoor de natuur een schimmige wonder wereld wordt. Ik kan daar uren naar kijken. Dankbaarheid overheerst alle gevoelens... en een geliefd mens vertelt me persoonlijk te hebben ervaren hoe “Hij die de sla laat groeien” letterlijk lessen leert. Ze kocht gewoon in de super sla tricolore met zo’n wortelkluitje en ze splitste de drie plantjes die ze eerst in water zette omdat wortelkluitjes dan gemakkelijker splitsen. Ze heeft ze later uitgeplant in potten. De hele zomer heeft ze sla voor nop gegeten want waar ze ook blaadjes knipte tot aan het groeipunt  kwam de sla weer op...Zoiets vermeld de commercie niet op de verpakking...  Ze ging met liefde en zorg om, met al wat groeien wil... en werd beloond... Op zondag heb ik haar verwend met een gerecht met o.a. de laatste courget en worteltjes van eigen tuin... souvenirs van de zomer, verwerkt in een herfst ratatouille....
 
Nog twee paprikaatjes kwamen erbij van de plant naast Floortjes buitenverblijf en mooie chioggiaatjes van de moestuin. Een bewaarde dikke ui en hoe klein de worteltjes ook waren de smaak was hemels. De herfst tint maakten de pastinaakjes en mooie vastkokende aardappeltjes ook uit eigen tuin. Wat lavas tijm en basilicum plus drie tenen knoflook. De geur was haar al tegemoet gekomen toen ze het hofje op kwam... Een welkomstgroet als liefdevol cadeautje, iemand die voor je kookt. Ze is zo zorgzaam voor iedereen en bijna niemand zorgt voor haar. De geur van de bio zelf geteelde groente en de kruiden.... Een bruin stokbrood dat ik nog had gehaald...met roomboter...en de liefde moet ze hebben gevoeld en de dankbaarheid van de herfst en de kookster en misschien van “Hij die de sla laat groeien” over wat ze allemaal doet. Moge de liefde met haar mee zijn gereisd op haar missie.....
 
Wat ik ermee zeggen wil? De ratatouille koste in geld niets alleen het stokbrood en de boter iets van 1,20 euro... en een scheutje olijfolie. Daartegen hoe onbetaalbaar veel geef je in aandacht, tijd, energie en een luisterend oor. Pure liefde.... Vooral door lichaamstaal te bekijken krijg je een compleet verhaal... wat een mond niet zeggen kan verhalen gebaren, een houding of gezichtsuitdrukking. Herinneringen wevend van herkenning en delen die je opslaat en zal ervaren als een zondag met een gouden randje in de weemoedige herfst. Geluk is het mooie herkennen, filteren en opslaan als waardevolle cadeautjes die je kan koesteren....
 
Hoe arm naast deze rijkdom is de mens die vertelt wat hij allemaal heeft gekocht en daarmee wellicht meetelt bij de groep die het nieuwste van het nieuwste heeft? Het lijkt op opbieden en rijkdom heeft vele gezichten.....evenals liefde... In ieder geval denkt een mens veel nodig te hebben en kan met weinig uitkomen.
 
Tip 2
Een van mijn rijkdommen is bovenstaand gedachtengoed van eenvoudig leven uitdragen in aanschouwelijk onderwijs. In consuminderhuis Molenberg zijn elke vrijdagochtend workshops of thema ochtenden of een consuminderkring en het loopt als een tierelier... Afgelopen vrijdag was een natuurkunst/kookworkshop en 12 deelnemers waren aan de slag een pompoen uit te hollen en van de inhoud werd soep gemaakt. In de pompoen kwam aarde en een viooltje met een randje mos... Een verslag ter plaatse zodat je de tip kan uitvoeren....
 
Ingrediënten:
Een niet te grote pompoen (kastanje pompoen oftewel cucurbita maxima) ook wel Japanse pompoen genoemd is prima. Andere pompoenen zijn ook goed.
Vier dikke winterwortels
3 groente bouillonblokken (voor een flinke pan soep)
peper/zout en een scheutje room als je hebt.
 
Een kartelmes en een eetlepel plus schilmesje.
 
Werkwijze:
Er bestaan wel 900 soorten pompoenen en hoe kleiner hoe fijner van smaak maar te klein ook weer niet want dan zouden ze wel eens onrijp en/of onvolgroeid kunnen zijn. De wintersoorten zoals nu op de markt worden aangeboden zijn lang houdbaar en opgeslagen in een vorstvrije kamer waar niet gestookt word zijn ze houdbaar tot einde maart. De pompoenen die we gebruikten zijn heerlijk gratis voedsel en altijd eentje bij de hand is pure rijkdom. Met pompoen kan je zoveel meer dan soep maken...
 
Onze pompoenen zijn de zevende generatie pompoenzaden en ik ben verbaasd hoe dichtbij de oorspronkelijke soort ze zijn gebleven al zijn er ook kruisingen ontstaan. Die kruisingen veroorzaakten ijverige bijtjes die maar aanrommelden van bloem naar bloem niet wetende dat ze bastaardjes kweekten... Terug naar de workshop....
 
Neem een pompoen die recht staat en mooi van vorm ... Zet met pen stipjes of kleine streepjes waar je de deksel van de pompoen gaat snijden. Met een elektrisch mes gaat het snijden gemakkelijker van stip naar stip om geen scheve deksel te krijgen. Heb je geen elektrisch mes dan een groot kartelmes nemen. Je kan ook de schil alleen elektrisch aansnijden en met een kartelmesje haaks op de pompoen het binnenste... Kijk op de foto’s. Leg de deksel even weg en haal met je hand de zaden eruit... die kan je apart houden  en later verwerken...
 
Met een schilmesje kan je met uithollen beginnen en met een lepel nog beter. Kies een scherpe lepel en niet van het “goei” bestek. Krab maar leeg die pompoen en kieper de vulling in een soeppan. De wandjes dun geschraapt kan voor de helft aarde uit de tuin in de pompoen met daarop potgrond en een viooltje. Rond het viooltje kan een laagje mos of iets anders wat je hebt. Mos vind je nu overal... op muurtjes en stenen en in het gazon. Steek maar af met een taartschep of kaasschaaf en leg rond je plantje.... De deksel van de pompoen ook iets uitschrapen want voedsel hoeven we niet weg te gooien... De wortels van schil ontdoen met een dunschiller en wassen in blokjes of schijfjes snijden. Twee derde pompoen en een derde wortel of half/half... wat je maar wil. Groente bouillonblokken erbij en een liter water... Aan de kook brengen en garen op laag gas. De staafmixer erdoor of de soep door de pasvite. Met de stamper kan ook als je niet veel water erbij deed. Na het fijn maken eventueel water toevoegen tot gevulde soepdikte. Proeven of er nog peper/zout bij moet en in de soepkop op tafel kan nog een lijntje room op de soep of wat koffiemelk.....

Zet je viooltjes pompoen buiten in weer en wind, met een half kopje water bij het plantje en de deksel schuin ertegen aan... Op je tuintafel of een muurtje, of misschien op een oud tafeltje dat terug mag naar de natuur. Verder niet zoveel gieten....Het duurt wel zes tot acht weken voordat de pompoen is vergaan en heb je wel alweer een nieuwe... Zet de pompoen met het plantje nooit binnen.... De zaden kan je afspoelen en in de oven roosteren gemengd met iets olie op een bakplaat. De zaden later tussen je tanden splijten en het binnenste op eten. Je kan de zaden ook afspoelen en drogen op een laagje krant om volgend jaar te zaaien binnenhuis in potjes in de maand april. Ik de maand mei mogen ze buiten in de volle grond... Gratis voedsel van de Aarde....

Mijn leventje...
De blijheid in de workshop was voelbaar... trots over het resultaat waren ze... en het besef dat gratis voedsel gegeven en gekregen door de natuur (en de heuvel van de sponsors) zo heerlijk kan zijn. De contacten verinnigd en stel ik me voor dat ze elkaar groeten op straat en in de super en een praatje maken. Elkaar meer waarderen terwijl ze leren "meer te doen met minder." Twee grote pannen soep gingen erdoor en de meesten namen pompoenen mee om thuis de soepjes te maken. De bewaar tips werden meegegeven en de tips van uitgeholde pompoen  met de kinderen  gemaakt voor Halloween met soep erna.... een kaarsje in het pompoen gezicht en gezelligheid van met vader en moeder samen bezig zijn.... dat is de rijkdom van eenvoudig leven...
 
Annemiek.