Herfst is schaduw van takken en blad op de
muur,
verwondering over kleuren in alle tinten rood en
aarde...
Annemiek.
Tip.
We krijgen ruim de tijd om de tuinzaakjes nog te
regelen. Moeder natuur gooit er nog wat zonnige dagen tegenaan. Het lijkt alsof
het nooit meer kouder wordt maar dat is schijn. De manden krijgen nieuwe
plantjes en wel viooltjes...die zijn winterhard en bloeien gewoon door met de
kopjes door ijs en sneeuw. In de maand mei volgend jaar krijgen ze nog een
juichende bloeispurt om daarna de geest te geven....
Dat wist je allemaal niet? Maar nu dus wel.... Zet ze in iets grotere potjes dan je ze kocht, met wat aarde bijgevuld en een onder/bakje eventueel geknipt van een yoghurt emmertje. Dat zijn mooie water reservoirs voor een plantje in een mandje....De manden rond de planten werden met mos bijgevuld. Dat kan trouwens ook hooi zijn. De slimmerds hebben dat opgehaald toen langs bermen werd gemaaid...en gras gemaaid van het gazon wordt hooi als je het droogt op het stoepje...
Dat wist je allemaal niet? Maar nu dus wel.... Zet ze in iets grotere potjes dan je ze kocht, met wat aarde bijgevuld en een onder/bakje eventueel geknipt van een yoghurt emmertje. Dat zijn mooie water reservoirs voor een plantje in een mandje....De manden rond de planten werden met mos bijgevuld. Dat kan trouwens ook hooi zijn. De slimmerds hebben dat opgehaald toen langs bermen werd gemaaid...en gras gemaaid van het gazon wordt hooi als je het droogt op het stoepje...
De pracht fuchsiaatjes die in de manden stonden wil ik de winter overhouden door ze binnenshuis op de vensterbank te zetten in een
vorstvrije ruimte waar niet gestookt wordt. De logeerkamer....of zo. Karig water
geven en misschien wat toppen als ze te groot werden. In mei volgend jaar mogen
ze weer in de manden met verse aarde en wat mest.....Je kan de hele mikmak ook
dood laten vriezen en de hele winter tegen dood zijn aan zitten kijken, maar wie
wil dat. Tja en viooltjes kosten geld... 12 voor zes euro dus 52 cent of zo per
stuk. Kan je ook bier voor kopen of cola maar water doet het ook. Het is gewoon
waar je, je goeie geld aan uit wil geven. bier en cola is kort genot, nou ja
genot... en die violen gezichtjes wordt je steeds weer blij van als je naar ze
kijkt. dat is lang genot....
Floor kreeg ook een mandje met een viooltje gekregen voor
haar buitenverblijf... het prieeltje. Er past net een viooltje in het mandje, in
een iets groter potje... en zelfs een onder/bakje. Wat mos rondom en bovenop en
kreeg ze een vlindertje op een draadje om blij van te worden...nou ja ik
misschien, want Floor laat het achterste van haar tong nooit zien, al zie ik wel wat ze denkt. Floor zoekt tegenwoordig zonplekjes op en dat is nu onder het afdak tussen de
kleurende wilde wingerd.
Tip 2
Tijd voor een herfst menu en dat wordt een rauwe
groente stamppot. Dat is een pureetje gemengd met klein gesneden blad van
andijvie of rucola en bij mij werd dat kleine snijbiet blaadjes. De puree werd
half aardappel en half koolraapje. Zo eet je meer groenten dan koolhydraat en ik
kook ruim zodat lunch en avond eten hetzelfde wordt en daar zit ik niet mee. Zeker
niet als het allemaal uit de tuin komt... De aardappel werd rode Desiree die
ik teelde in de voortuin tussen de blommen. De koolraap komt uit de border van
mijn hofje.....
Omdat mijn handen nogal wapperen schil ik tegenwoordig met de kaasschaaf en een handschoen aan. Geweldig idee...moet je ook eens proberen. Geen pleisters meer nodig... De Grootste koolraap werd in dikke plakken gesneden en geschild. Die gaan iets voorgekookt in de vriezer. De kleine koolraap werd samen met de aardappels in kleine stukken gesneden en gewassen met weinig water opgezet. De grote plakken komen daar bovenop en laat ik even mee stomen. Op kookpunt gaat het gas laag en na vier minuut de plakken uit de pan en kunnen ze afkoelen en in de vriezer.... Wat dat worden gaat? In iets olie in de koekenpan gebakken met een plak kaas erop gesmolten bij stamppotjes of zo....
Omdat mijn handen nogal wapperen schil ik tegenwoordig met de kaasschaaf en een handschoen aan. Geweldig idee...moet je ook eens proberen. Geen pleisters meer nodig... De Grootste koolraap werd in dikke plakken gesneden en geschild. Die gaan iets voorgekookt in de vriezer. De kleine koolraap werd samen met de aardappels in kleine stukken gesneden en gewassen met weinig water opgezet. De grote plakken komen daar bovenop en laat ik even mee stomen. Op kookpunt gaat het gas laag en na vier minuut de plakken uit de pan en kunnen ze afkoelen en in de vriezer.... Wat dat worden gaat? In iets olie in de koekenpan gebakken met een plak kaas erop gesmolten bij stamppotjes of zo....
Terug naar de kokerij werden twee eitjes geklutst
en in een koekenpan tot omeletje gebakken. De aardappels/koolraap eventueel
afgegoten en tot een luchtige puree verwerkt met de mixer. Klontje boter erbij,
snuf nootmuskaat en wat melk. Ondertussen had ik een vergietje snijbiet uit de
border geknipt, nagekeken, van gebroeders slak ontdaan en gewassen. Een dikke ui gesnipperd en met een scheut
azijn door de snijbiet gehusseld. De snijbiet (of andijvie of rucola) kan klein
gesneden worden Ik doe daar niet moeilijk over en knip boven de puree de
blaadjes een beetje klein. Een minuutje op klein gas laten terwijl je de zaak
omschept. De blaadjes zullen een beetje slinken maar ook knapperig blijven en
dat is nu zo heel erg lekker.....
Wat mijn menu heeft gekost? De koolraap was van oud
zaad dat ik kreeg en de aardappels van de pootaardappels overgebleven van het
jaar ervoor. Dat gaat vanzelf want in de doos in de schuur pak ik eerst de dikke
en blijven de kleine achter die ik in maart in de grond stop... Ze hebben dan
meestal al uitlopers. De rucola was ook van zaad weetikveel wanneer gekocht voor
29 cent waar ik al drie jaar van zaai. Die snijbiet loopt weer uit tot acht keer
toe op die plek in de luwte. Kost zo’n vergietje vol misschien een cent? Je zal
zien dat ik met Kerst er nog van eet. De klont boter en de nootmuskaat en de
melk...een duppie? Wat mandarijntjes na.....
Mijn leventje...
Omdat ik het toch wat rustiger aan ga doen rond
mijn huis gaan alle Heras bonen klimrekken (voorheen mijn kippenhok) naar de
moestuin consuminderhuis Molenberg. De troephoek bij de schuur heb ik ook
opgeruimd en uitgezocht en een bananendoos gesorteerde potjes staat klaar om door te geven.
Grote potten erbij en een flinke bos stokken palen en staven om planten en
rekken aan te binden. Allemaal naar de moestuin consuminderhuis. Verder troep voor de
ijzerboer en ik moet de glas container eens opzoeken zag ik. Ik heb er de hele
dag over gedaan en nu maar wachten op de bestelbus die morgen met alle goeie goed
geladen wordt. Veel betontegels die paadjes worden in de moestuin tevens
afscheidingen om wisselteelt gemakkelijker (aanschouwelijk) toe te passen. In de
kruidentuin zijn de planten allemaal aan zag ik en de mannen werken gestaag door
om meer tegels te verwijderen waar de bijen/vlinder tuin (stilte tuin) gestaag
groeit. Er vliegen vele bijen af en aan naar de hedera bloei waar ook
schoenlappers vlinders (dagpauwoog) op af komen. De donkere besjes zullen later
door de merels worden gegeten en zo niet dan maak ik er een kransje van.... Het
is heerlijk om in deze wondere wereld te leven. De groente zo uit de tuin op je
bord..... En de keukenvloer? Die moet nog steeds geschrobd worden en dat gebeurd
als de regen komt.
Annemiek