dinsdag 9 oktober 2018

Mijmering 91 Rauwe groente stamppotje bijna voor nop, viooltjes in manden en een blom voor Floor...

Beste mensen,

Herfst is schaduw van takken en blad op de muur,
verwondering over kleuren in alle tinten rood en aarde...

Annemiek.
 
 
91 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
We krijgen ruim de tijd om de tuinzaakjes nog te regelen. Moeder natuur gooit er nog wat zonnige dagen tegenaan. Het lijkt alsof het nooit meer kouder wordt maar dat is schijn. De manden krijgen nieuwe plantjes en wel viooltjes...die zijn winterhard en bloeien gewoon door met de kopjes door ijs en sneeuw. In de maand mei volgend jaar krijgen ze nog een juichende bloeispurt om daarna de geest te geven....
Dat wist je allemaal niet? Maar nu dus wel.... Zet ze in iets grotere potjes dan je ze kocht, met wat aarde bijgevuld en een onder/bakje eventueel geknipt van een yoghurt emmertje. Dat zijn mooie water reservoirs voor een plantje in een mandje....De manden rond de planten werden met mos bijgevuld. Dat kan trouwens ook hooi zijn. De slimmerds hebben dat opgehaald toen langs bermen werd gemaaid...en gras gemaaid van het gazon wordt hooi als je het droogt op het stoepje...
 
De pracht fuchsiaatjes die in de manden stonden wil ik de winter overhouden door ze binnenshuis op de vensterbank te zetten in een vorstvrije ruimte waar niet gestookt wordt. De logeerkamer....of zo. Karig water geven en misschien wat toppen als ze te groot werden. In mei volgend jaar mogen ze weer in de manden met verse aarde en wat mest.....Je kan de hele mikmak ook dood laten vriezen en de hele winter tegen dood zijn aan zitten kijken, maar wie wil dat. Tja en viooltjes kosten geld... 12 voor zes euro dus 52 cent of zo per stuk. Kan je ook bier voor kopen of cola maar water doet het ook. Het is gewoon waar je, je goeie geld aan uit wil geven. bier en cola is kort genot, nou ja genot... en die violen gezichtjes wordt je steeds weer blij van als je naar ze kijkt. dat is lang genot....
 
Floor kreeg ook een mandje met een viooltje gekregen voor haar buitenverblijf... het prieeltje. Er past net een viooltje in het mandje, in een iets groter potje... en zelfs een onder/bakje. Wat mos rondom en bovenop en kreeg ze een vlindertje op een draadje om blij van te worden...nou ja ik misschien, want Floor laat het achterste van haar tong nooit zien, al zie ik wel wat ze denkt. Floor zoekt tegenwoordig zonplekjes op en dat is nu onder het afdak tussen de kleurende wilde wingerd.
 
Tip 2
Tijd voor een herfst menu en dat wordt een rauwe groente stamppot. Dat is een pureetje gemengd met klein gesneden blad van andijvie of rucola en bij mij werd dat kleine snijbiet blaadjes. De puree werd half aardappel en half koolraapje. Zo eet je meer groenten dan koolhydraat en ik kook ruim zodat lunch en avond eten hetzelfde wordt en daar zit ik niet mee. Zeker niet als het allemaal uit de tuin komt... De aardappel werd rode Desiree die ik teelde in de voortuin tussen de blommen. De koolraap komt uit de border van mijn hofje..... 
Omdat mijn handen nogal wapperen schil ik tegenwoordig met de kaasschaaf en een handschoen aan. Geweldig idee...moet je ook eens proberen. Geen pleisters meer nodig... De Grootste koolraap werd in dikke plakken gesneden en geschild. Die gaan iets voorgekookt in de vriezer. De kleine koolraap werd samen met de aardappels in kleine stukken gesneden en gewassen met weinig water opgezet. De grote plakken komen daar bovenop en laat ik even mee stomen. Op kookpunt gaat het gas laag en na vier minuut de plakken uit de pan en kunnen ze afkoelen en in de vriezer.... Wat dat worden gaat? In iets olie in de koekenpan gebakken met een plak kaas erop gesmolten bij stamppotjes of zo....
 
Terug naar de kokerij werden twee eitjes geklutst en in een koekenpan tot omeletje gebakken. De aardappels/koolraap eventueel afgegoten en tot een luchtige puree verwerkt met de mixer. Klontje boter erbij, snuf nootmuskaat en wat melk. Ondertussen had ik een vergietje snijbiet uit de border geknipt, nagekeken, van gebroeders slak ontdaan en gewassen. Een dikke ui gesnipperd en met een scheut azijn door de snijbiet gehusseld. De snijbiet (of andijvie of rucola) kan klein gesneden worden Ik doe daar niet moeilijk over en knip boven de puree de blaadjes een beetje klein. Een minuutje op klein gas laten terwijl je de zaak omschept. De blaadjes zullen een beetje slinken maar ook knapperig blijven en dat is nu zo heel erg lekker.....
 
Wat mijn menu heeft gekost? De koolraap was van oud zaad dat ik kreeg en de aardappels van de pootaardappels overgebleven van het jaar ervoor. Dat gaat vanzelf want in de doos in de schuur pak ik eerst de dikke en blijven de kleine achter die ik in maart in de grond stop... Ze hebben dan meestal al uitlopers. De rucola was ook van zaad weetikveel wanneer gekocht voor 29 cent waar ik al drie jaar van zaai. Die snijbiet loopt weer uit tot acht keer toe op die plek in de luwte. Kost zo’n vergietje vol misschien een cent? Je zal zien dat ik met Kerst er nog van eet. De klont boter en de nootmuskaat en de melk...een duppie? Wat mandarijntjes na.....
 
Mijn leventje...
Omdat ik het toch wat rustiger aan ga doen rond mijn huis gaan alle Heras bonen klimrekken (voorheen mijn kippenhok) naar de moestuin consuminderhuis Molenberg. De troephoek bij de schuur heb ik ook opgeruimd en uitgezocht en een bananendoos gesorteerde potjes staat klaar om door te geven. Grote potten erbij en een flinke bos stokken palen en staven om planten en rekken aan te binden. Allemaal naar de moestuin consuminderhuis. Verder troep voor de ijzerboer en ik moet de glas container eens opzoeken zag ik. Ik heb er de hele dag over gedaan en nu maar wachten op de bestelbus die morgen met alle goeie goed geladen wordt. Veel betontegels die paadjes worden in de moestuin tevens afscheidingen om wisselteelt gemakkelijker (aanschouwelijk) toe te passen. In de kruidentuin zijn de planten allemaal aan zag ik en de mannen werken gestaag door om meer tegels te verwijderen waar de bijen/vlinder tuin (stilte tuin) gestaag groeit. Er vliegen vele bijen af en aan naar de hedera bloei waar ook schoenlappers vlinders (dagpauwoog) op af komen. De donkere besjes zullen later door de merels worden gegeten en zo niet dan maak ik er een kransje van.... Het is heerlijk om in deze wondere wereld te leven. De groente zo uit de tuin op je bord..... En de keukenvloer? Die moet nog steeds geschrobd worden en dat gebeurd als de regen komt.
 
Annemiek