dinsdag 13 januari 2015

Mijmering 7 zaden sorteren, tuinbonen zaaien in de koude kas(t) en tipjes.

Beste mensen,

Zet elke week op een willekeurige dag een groot kruis in je agenda.
en je zult gelukkiger zijn.......

Annemiek
7 Consumindermijmering 13 januari 2015.

Tip.
Schoonmaken doe ik met behulp van de cirkel van SINNER. Hoe dat werkt? Om schoon te maken heb je tijd, mechanische kracht, reinigingsmiddel en temperatuur van het water nodig. ( zie cirkel). Als je een onderdeel van de cirkel verhoogd kunnen de resterende drie lager ingezet. Voorbeeld?
 
Zeer vieze vloer: Heet water, veel tijd, schrobber, reinigingsmiddel en zet je alle vier de delen van de cirkel in.  Neem je een schrobmachine ( hogere mechanische kracht) dan kost het minder tijd, je kan met lauw water volstaan en het reinigingsmiddel hoeft niet zo agressief te zijn.
 
Neem je een agressief middel dan kan het met een dweil, minder tijd en lauw water. De consumindermens zet TIJD als hoogste in want dat kost niets.
Vlek in het vloerkleed werd met pure SUNSODA ingezet. Vier uur laten weken... daarna met een zacht borsteltje met water de vlek losmaken en met een oude handdoek droogwrijven. Kost amper energie en blietsenblank schoon zoals je ziet. Nog eentje?
 
Vieze bonte was wassen.......Als je de tijd hoog inzet door de was te weken kan je met minder tijd ( kort programma) lagere temperatuur en minder wasmiddel volstaan dus energiezuinig.
Was weken doe je in de wasmachine door de wasmachine even aan te zetten en drie of vier slagen laten draaien zodat was/water/wasmiddel mengen. Dan de knop uit en vier uur later aanzetten op een kort programma en lagere temperatuur.

Tip 2
Zelf zaad telen....
Door het jaar heen heb ik alle soorten courget en pompoenzaden verzamelt. Tijdens het koken even afspoelen en op kranten te drogen leggen. Meestal schoof ik ze onder het bed in de logeerkamer. Later in
het jaar stapelde ik de kranten met zaden op elkaar als ze droog waren en in de weg lagen. Soms leg ik ze op hoge kasten maar altijd op een droge koele plek. Op de kranten staat geschreven om welk zaad het gaat en welk jaar. Nu is de tijd aangebroken de zaden in open potten te verzamelen met een briefje erin met jaar en naam zaden. Binnenkort komen ze in dichtgevouwen papiertjes en nemen we ze mee naar de landelijke genoegdag 15 maart in Oss. En zo gaan de prachtige pinda eetpompoenen het land door. Jawel....de zesde generatie. Natuurlijk zaai ik ze zelf ook weer in bakken in closetrolletjes begin april. In mei gaan de planten in de volle grond op de prachtige heuvel in Duitsland waar we deze wonderen mogen uitzetten bij een echtpaar sponsor.
 
Tip 3
Tijd om tuinbonen te zaaien. Vroeg zaaien betekend minder last van bladluis. Je kan ze nu al in de volle grond zaaien maar ze hebben het dan zwaar. Beter is voor/zaaien in de koude kas. In maart kunnen ze dan in de volle grond. Ze behoren tot de vlinderbloem familie en de bladeren zijn prima bodem bemester als de bonen geoogst zijn. Het is de enigste bonensoort die nu al gezaaid kan worden. Alle andere soorten boon kan je beter in de maand mei zaaien of voorzaaien in april in bakken op een beschutte plek. Dit jaar zaai ik de tuinbonen in bakjes waar closetrolletjes ingezet werden. De rolletjes werden
vierkant gevouwen en rechtop in een laagje potgrond in de bak gezet. Zes rijen op rijen van vier is 24 planten per bak. De boonzaden rechtop in de aarde drukken en met je duim diep de aarde in. Nog een laag potgrond en 2 dl water verdelen over de bak. Twee bakken is wel voldoende voor mij, gezien de beperkte ruimte rondom mijn huis. Ze komen dit jaar in de voortuin op twee rijen en de plek waar ze komen is al omgespit en mest ondergewerkt. Voorlopig zet ik de bakken afgedekt met een glasplaat in de koude kas(t). Mijn koude kas is een oud kamerkastje en het voldoet prima.
 
Tip 4
Stofvrij bewaren van koffers weekendtassen en beauty case? Doe maar in stofhoezen. Waar je die kopen kan? Ze liggen in de linnenkast. Oude dekbedovertrekken en kussenslopen……….
 
Tip 5
Heerlijk basis recept voor sladressing. Een halve liter azijn verwarmen en 200 gram suiker toevoegen (oplossen) Flink wat versgemalen peper theelepeltje zout en twee dikke gesnipperde uien toevoegen. Gas direct uit en laten afkoelen. In een pot of kom in de koeling bewaren. Andere samenstelling?…. ipv alleen azijn 100 gram olijfolie en 300 gram azijn……en/of een deel van de suiker omzetten in vloeibare zoetstof of honing? Beetje paprikapoeder kon ook……….je doet er heeeeeeel lang mee. De uien na twee dagen eruit vissen.
 
Tip 6
Heerlijke aangeklede lunch of warme maaltijd? Bakje biologische champignons kort afspoelen en eventueel afborstelen. In stukjes gesneden bakken in iets boter. Met kerrie bestrooien en peper/zout. Als ze bijna gaar zijn aan de kant schuiven in de wok en een boterham erbij. Brood omkeren als de snee bruin is champignons erop en wat plakken kaas…..
 
Tip 7
Harde broodjes gekocht die niet opgingen? We krijgen ze wel eens van de PLUS en wat moet je ermee wordt dan gedacht. Ze zijn flink hard na een dag liggen in de schappen.....Wikkel de broodjes in een natte theedoek en leg vier uur in de koelkast. Daarna op 180 graden in de oven even “oppiepen” Ze zijn weer volmaakt..........
 
Tip 8
Een stuk oud stokbrood van gisteren over? Kan de vriezer in....... In schijfjes gesneden door los geklopt ei worden het wentelteefjes......Voor het invriezen in schijfjes snijden voor de gemakkelijke dosering.
 
Tip 9
Water uit de kraan is supergezond er zit geen vet en geen suiker in. Bovendien wordt ons drinkwater dagelijks streng gecontroleerd. Leidingwater is puur, gezond, geen verpakking dus goed voor het milieu en…..het kost bijna niets. Fleswater kost 500 keer meer dan leidingwater terwijl het heel goed uit dezelfde bron kan komen. Het is maar dat je het weet…..hoe smijt ik mijn geld weg…..of hoe sjouw je, je een ongeluk met loei zware flessen…Ik heb een transparante bidon met wijde hals waar zo de afwasborstel in past en die vul ik met leidingwater steeds weer opnieuw.....
 
Tip 10
Binnen de was drogen op een lege kamer? Zet dan niet alleen het raam op kiep maar zorg voor doortocht door in een andere ruimte ook een raam op kiep te zetten. Natuurlijk de deuren open. De enige manier om het vocht kwijt te raken EN sneller droog……..

 
De stofzuigerzak vol? Maak maar leeg door het gaatje. Het kost tijd maar als je de prijzen kent weet je hoeveel uurloon dit legen je brengt......
 
Mijn leventje....
Er is een bekende meneer gestorven vertelde de woensdagvriend. Ik wil dan altijd weten waaraan en het was aan het goede leven. “Kind, hij hield van goed eten en had wel 35 kilo overgewicht,” vertelde de vriend. “Dus gewoon dood gegeten?” Was mijn vraag. De vriend vertelde dat meneer zich niet goed voelde en er in zijn hoofd iets mis was gegaan van al dat goede leven. Na mijn opmerking dat dit bij mij ook zomaar kon gebeuren met mijn overgewicht vertelde de vriend dat dit iets anders was. Mijn hele familie bestaat uit flinke mensen vertelde hij, en mijn dik ziet er anders uit omdat het van gezonde dingen dik is.... De meneer die was gestorven was al oud vertelde de woensdagvriend. Hij noemde een leeftijd die vier jaar hoger was dan hijzelf. Ik heb maar wijselijk gezwegen. Hij en ikke behoren immers tot de mensen die door Heintje de dood zomaar vergeten worden bedenk ik me...Zou zomaar kunnen. De vriend omdat hij zo bewonderingswaardig schandalig gezond is met zijn lange afstand lopen naar Banneux en ik omdat ze me vergeten.......Ik sta niet op de lijst van hemel of hel maar ga naar de eeuwige kamperfoelie velden en dat is zo moeilijk te vinden  dat Heintje de dood daar al moe van wordt als hij eraan denkt. Als ik 135 ben nog tijd zat....als “Hein” een keertje over me struikelt en denkt; “Och die Annemiek was ik zomaar vergeten.” Tja en dan ga ik eraan he....
 
Annemiek.