woensdag 21 januari 2015

Mijmering 12 Winter maaltijdsoep om warm van te worden.....

Beste mensen,

Wees niet timide of overgevoelig.
Het leven is een experiment!
Hoe meer je experimenteert hoe beter....
Je mag best fouten maken .( verbeterpunten)

Annemiek

12 Consumindermijmering 2015.
Tip
Blonde linzen maaltijdsoep maak je in drie kwartier en je wordt er warm van. Ik heb de linzen en bouillonpoeder moeten kopen en de rest was van de moestuin. De kosten nog geen duppie voor een mega kop soep. Blonde linzen hoeven niet in de week gezet te worden want ze zijn zo gaar.

Ingrediƫnten:
1 dikke ui of 2 kleintjes.
1 beker linzen.
1 eetlepel bouillonpoeder.
wat worteltjes
2 dikke aardappels.
Wat selderij als die voorhanden is.

Werkwijze:
De gesnipperde ui in iets olie bakken zodat de smaak vrij komt. Een liter water erbij plus de bouillonpoeder en de linzen en aan de kook brengen.
De wortels schrappen en klein gesneden aan de soep
toevoegen. De aardappels schillen in blokjes snijden en ook toevoegen.
De soep weer aan de kook brengen en op laag gas garen. Ik heb in de tuin wat selderij geknipt van de selderijknol die ik voor dat doel heb laten staan en wat pijpjes knoflookgroen.
Alles in de soep die inmiddels behoorlijk dik is geworden. Water toevoegen tot de gewenste dikte en eventueel nog wat zout of bouillonpoeder.
Met een stukje brood een fantastisch wintergerecht waar je warm van wordt en geen diertje voor hoefde te sterven.....

Linzen leveren voor zeker 20% plantaardig eiwit dus vleesvervangers. Ze bevatten complexe koolhydraten die langdurig energie geven. Ze zijn rijk aan fosfor, B vitaminen, magnesium en ijzer.

Linzensoep geeft warmte in je buik en heel goed bij koude dagen met gevoelstemperatuur ver onder nul. Linzen zijn in de Arabische wereld heel bekend en daar ken ik ze ook van. Gedroogde linzen zijn te koop bij de Turkse winkels, daar zijn ze het goedkoopste maar ze zijn ook te koop bij de supers....

De soep is verder goedkoop omdat er geen vreemde ingrediƫnten in zitten en iedereen heeft wel aardappels in huis en wat wortel en ui zo gehaald als je geen moestuin hebt.

De ui zorgt voor de natuurlijke antibioticum. Uien werken zeer goed tegen bacterie-infecties. Verder zorgt de soep voor een goede stoelgang.....

Tip 2
GEEF EENS EEN CADEAUBON KLUSSEN aan een dierbaar mens…..en motiveer die gift door af en toe aan te geven waar je behoefte ligt. Met gesloten beurzen kan ook. Geef aan elkaar waar je goed in bent en maak het leven van de medemens en jezelf beter.

Tip 3
Kook altijd voor meer mensen dan er mee eten. Scheelt je energie in het koken van de volgende maaltijd. Vries de porties in voor dagen dat je te moe bent om te koken of te laat thuis.

Tip 4
Een mooi jasje met een winkelhaak in de mouw hoe repareer je dat onzichtbaar? Meestal zit er wel ergens aan de binnenkant een overtollig klepje of zakje van dezelfde stof. Jawel.....een telefoonzakje waar we het klepje afhaalden. Aan een van de mouwen in de voering zit altijd een platstik naad kijk maar eens in je jas. Die maak je los en de jas kan erdoor gekeerd worden of gedeeltelijk gekeerd om bij een losse schoudernaad of zij/naad te komen. Stik de naad dicht en keer de jas weer. Naai de voeringmouw weer dicht.....

Tip 5
Afgelopen week hoorde ik weer iemand vertellen dat de bieslook nooit lang op de vensterbank goed blijft. Dat is niet verwonderlijk als je ziet dat kruiden in pot te koop in de super, alleen wortelkluit heeft en bijna geen aarde. Direct na aankoop de plant in een grotere bloempot zetten met potgrond of compost of aarde uit de tuin. net wat je hebt......
Behandel hem verder als potplant op de vensterbank.....Knip er maar van en als de vorst uit de grond is en we een maand verder zijn, kan de wortelkluit in drie stukken gescheurd worden en op verschillende plekken in de volle grond. (de tuin dus) Zelf opgekweekte bieslookplanten zijn mooie cadeautjes in een hergebruik pot van de rommelmarkt..........Zorg ervoor zeker drie planten in de tuin te hebben. Eentje voor de bloemen in een vaasje, een om na de bloei zaad uit te oogsten en eentje om van te knippen voor in de sla.

Tip 6
Veel mensen besluiten geen huurtoeslag bijzondere bijstand enz. aan te vragen. Ze denken dat ze er toch niet voor in aanmerking komen…….Misschien laat je wel geld liggen. Kijk op www.berekenuwrecht.nl of je misschien toch recht hebt op een subsidie of toeslag van de overheid……
 
Tip 7
Bij wintersoep en winterweer kan prima een warm nagerechtje uit grootmoeders tijd. Liter melk aan de kook brengen en 100 gram gebroken rijst (voor weinig te koop in plastic zakken bij de PLUS) er moet eigenlijk 100 gram suiker bij maar 80 gram is naar mijn mening voldoende. De melk weer aan de kook brengen en 15 minuten op laag gas garen. Er kunnen nu wat restjes rozijn/krenten bij, weer naar kookpunt brengen en de pan van het gas direct in de hooikist plaatsen oftewel de gewatteerde deken. Na drie uur is de rijstebrij wel dik en gaar zonder aan te branden. Rijst brand snel aan op het gas omdat op het einde van de gaar/tijd de rijst al dik is en kans op aanbranden groot en ja, soms vergeet ik te roeren. In de hooikist (gewatteerde deken) komt het altijd goed want roeren hoeft niet omdat er geen vuur onder de pan zit maar de warmte lekker gratis blijft garen.  Een kind kan het aan.......Warme rijstebrij met kaneel of afgekoeld met wat mandarijntjes partjes erop of heb je ergens nog een klein  blikje ananas maar eigenlijk zijn de rozijntjes voldoende.....

Mijn leventje.....
In alle rust werk ik wat achterstanden weg in opruimen en schoonmaken. Wat administratie die bleef liggen en wat strijk en vouw werk van de was. Het stoepje geveegd in de winterzon terwijl de rijstebrij met rozijntjes staat te garen in de “hooikist.”( gewatteerde deken.) Ik hoef er niet bij te zijn want er kan niets aanbranden. De tank van het zibro kacheltje wordt gevuld vanuit de jerrycan in de schuur en ik schrijf in mijn agenda ergens in de maand februari uit eten bij eetcafe “Auwt Ealse” http://www.eetcafe.auwtaelse.nl/ Een fikse wandeling staat dan op de planning naar de duker en het bunderbos. Een mens moet immers van tijd tot tijd zichzelf verwennen. Ik heb een deel van mijn kindertijd doorgebracht in dat bos en is het aan “hij die de sla laat groeien” om die wandeldag met een stralend winterzonnetje te verwarmen......

Annemiek