Beste mensen,
Er is geen samenloop van omstandigheden,
en niets gebeurt per toeval....6 Consumindermijmering 2015.
Tip.
Je kent ze wel de netjes met knoflook waar voor een alleenstaande teveel in zit. Apart verkocht zijn de knoflookbollen vaak duurder dan drie in een netje. Je kan de overvloed delen met vrienden of schoongemaakt de teentjes heel even aan de kook brengen in weinig water en na afkoeling in olie in een potje leggen eventueel samen met wat gedroogde pepertjes. Een nog betere optie is de teentjes in een bloempot stoppen binnenshuis in wintertijd en in de volle grond van maart tot eind september en krijgen de teentjes spontaan wortels en komen mooie stengeltjes op. Matige vorst kunnen ze verdragen en oh hoe lekker is die zachte knoflooksmaak van de stengeltjes. Het is een waar wintercadeautje. Schrijf maar op je nieuwe kalender of in je agenda ergens in september.........KNOFLOOK POTEN in de volle grond.
Knoflookkaas maak je zoals alle kruidenkaasjes door yoghurt ( ik nam deze keer Griekse yoghurt) uit te hangen in een filterzakje in een filterzakjeshouder en een nacht te laten uitlekken. Peper/zout en veel stengeltjes knoflook in engelenhaar geknipt en wat tijm die ook nog steeds in de tuin groeit. In bakjes in de koelkast bewaard heerlijk fris broodbeleg.
Nog meer Griekse yoghurt uitgehangen ( minder lang uithangen) werd zoet hangop nagerecht met de cranberry confituur van gisteren. Er kan slagroom op maar hoeft niet.
Ik ben nog steeds aan het experimenteren met gevuld hartig brood en heb ik een nieuwe variatie werkwijze ontdekt die ik graag wil delen....
Ingrediënten vulling:
Plakjes kaas
zon gedroogde tomaatjes.
Paprika
1 ui en 1 teentje knoflook.
Voor het deegje:
4 eetlepels melk
8 eetlepels olie
snuf zout
1 ei
bloem.
Fruit de gesnipperde ui en voeg na 1 minuut de gesnipperde knoflook toe. Als de ui licht gebruind is de stukjes paprika toevoegen en roerbakken tot beetgaar. Heel even de snippers gedroogde tomaatjes mee roerbakken.
Laat maar afkoelen.
Maak het deegje door alle ingrediënten ( m.u.v de bloem) in een kom door elkaar te roeren. Voeg ongeveer 400 gram bloem toe en kneed het deeg. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Rol de bol deeg uit tot een grote langwerpige lap. Leg de vulling op de deeg/lap en maak de randen nat. Leg reepjes kaas op de vulling en rol de deeg/lap strak op. Leg de sluiting onder en snij de rol in schijven. Met behulp van een deegkrabbertje de schijven op een ronde vlaaivorm leggen met iets tussenruimte. De hartige broodje in een voorverwarmde oven afbakken op 200 graden tot lichtbruin. Na afkoeling kunnen de broodjes die je over hebt per stuk in plastic zakjes verpakt in de vriezer bewaard worden.
Deegkrabbertjes knip je van plastic emmertjes.........en met oude bankpasjes krab je het deeg van het werkblad.
Mijn leventje....Ergens in Leiden zit Ilse aan de computer, Heleen in Oss en dit mens in Landgraaf en via de digitale snelweg vliegen kropjes sla courgetjes topinamboerkes en paprikaatjes heen en weer gelardeerd met preitjes en bonen. Verhalen daar tussendoor van passie en hoe eenvoudig het is om met weinig geld rijk te leven in drie sterren kwaliteit. Een mens met twee linkse handen wordt een ervaren keukenprins (es) op een heel eenvoudige manier. De laatste kommaatjes... een foto die we nog willen verwisselen. Een traan van ontroering en een traan met een schaterlach......het zit allemaal in het boek( helemaal a la Annemiek) Het wordt een werkje van de bovenste plank mensen.........en ik ben nu eens een keertje aaaaaaaapetrots en dat mag!
Annemiek