woensdag 23 juli 2014

Mijmering 115 Pompoen graveren en hartjes salade.

Beste mensen,

Je hebt een hart
en er is een mens die je nodig heeft.

Annemiek
 
115 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Net volgroeide pompoenen hebben nog een zachte schil. Je kan er de mooiste figuren en ook letters in graveren. Ik doe dit al jaren met een houtguts die timmerlieden wel gebruiken.
Je zou het ook met het kopje van een scherpe kleine schroevendraaier kunnen proberen of iets anders dat “krabt.” Met een dunne viltstift werden de lijnen van de letters met stipjes aangegeven. Met de houtguts het lijntje getrokken door de schil heen. Het kan breed of smal in bochten of strak. De pompoen bloed door de verwonding en dat vocht
veeg je af met een theedoek. Omdat de pompoen aan de plant blijft maakt de plant direct lidtekenweefsel aan dat heel anders van kleur is dan de pompoen. Het lidtekenweefsel komt er dik op te liggen....over twee maanden of zo.
 
Tip 2
Je hebt geen pompoenen in je tuin maar wel courgette? Laat maar eentje flink uitgroeien en graveer je courgette. Door de groene kleur van de courgette steken de witte letters mooi af.
 
Tip 3
De kerstomaatjes beginnen te rijpen en oh wat zijn ze lekker. Ik maakte er een tomaat/ei salade van met snippers geroosterde courgette met hartjes decoratie.......Receptje?
Ingrediënten
Eieren hard gekookt
Tomaatjes
kleine courgette
kruiden
Peper/zout en iets zoet.
eventueel mosterd. 
 
Kook de eieren en snijd de kerstomaatjes doormidden. De in plakken gesneden courgette werden met behulp van een koekjessteker in hartjes gestoken.
De restjes courgette werd in blokjes gesneden. De hartjes courgette in de wok in iets olie bakken en daarna de blokjes met peper/zout.
 
De afgekoelde blokjes courgette mengen met de tomaatjes en de in stukjes gesneden ei. olie kruidenazijn en iets zoet bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop of suiker. Ik deed er wat tijm bij en iets lavas zeer fijn geknipt. Voorzichtig mengen en in een kom. Tot slot decoreren met de hartjes.
 
Tip 2 van Jacqueline.
Koude aardappelsalade:
Kook wat meer aardappelen dan dat je voor die dag nodig hebt.
Laat de overgebleven aardappelen koud worden, snij ze in dobbelsteentjes meng er door (naar smaak of variatie) ui, knoflook, prei(wit), bieslook, zilveruitje, augurk.
Voor een beetje kleur/variatie - kan hoeft niet - rauwe wortel, paprika en tomaat
 
 
Voor de saus: 2/3 mayonaise, 1/3 yoghurt eventueel iets azijn, peper, zout, paprikapoeder naar smaak toevoegen.

Meng alles liefst met de (schone)handen, want dan beschadig je de aardappelen het minste.
Als je de salade in de avond maakt zet het dan in de koelkast, zodat de smaakt goed doorgetrokken is en je het de volgende dag heerlijk koel kan eten.
 
Mijn leventje....
Ik heb overwogen geen mijmering te sturen vandaag maar het idee verworpen. De stilte in acht genomen vanaf vier uur tot het moment dat de stoet auto’s met overledenen hun rit startte. Slachtoffers van een neergehaald vliegtuig boven grondgebied van de Oekraïne. ...Zinloos geweld foute beslissingen met groot gevolg. Soms schaam ik me te behoren tot de wezens die zich “mens” noemen. Mijn gedachten gaan naar al die achterblijvende dierbaren en ieder verwerkt op zijn/haar eigen manier. Geen afscheid kunnen nemen gebeurt vaak en maakte ook ik al eens mee.
Afscheid via een laatste mail onlangs nog van mijn meest dierbare vriendin Tineke al wist ik dat toen nog niet. Als ik haar mail lees hoor ik haar stem. Ze liet me o.a. een doos biologische groenten/kruidenzaad na die nu rond mijn huis aan de aarde zijn toevertrouwd en ik weer zaden van teel. Dit natuurmens heeft een tuin vol herinneringen  o.a. het oude tafeltje uit de wachtkamer van de oncoloog waar ik zo vaak fijne gesprekken mee had. Het staat vol huislookplantjes op mijn hofje...De tuin laarsjes (van een overleden vriend) die elke zomer sla planten in hun schachten dragen en de papaver die ik eens meebracht uit de tuin van mijn vader zolang geleden alweer.  Al die groei en bloei en verzorging daarvan brengt deze mensen regelmatig in mijn gedachten en brengt liefdevolle herinneringen.....dat is zo mijn gevoel en ieder draagt verlies op een andere manier.....Moge al die mensen die achterbleven en geen afscheid konden nemen eens het verlies een plekje kunnen geven.
 
Annemiek.