maandag 14 juli 2014

Mijmering 109 water en wortelloofsoepje....

Beste mensen,

Blijf geloven in het goede
dat sluimert op de bodem van je hart
en probeer elke dag
wat zon te rapen uit Gods hand...

Annemiek
 
 
109 Consumindermijmering 2014.
 Tip.
Er kwam geen water uit de kranen net toen ik onder de douche stond. Er zijn lampetstellen genoeg in mijn huis en een pannetje regenwater werd op het gas gezet. Helemaal terug in de tijd heb ik zalig genoten van wassen met een sopje in een lampetstel. Het werkt prima en alles kreeg een beurt al droop de badmat. ( ik denk dat ik zo iemand ben van met de kop onder de pomp) De gieter werd bij het toilet gezet met regenwater en er kon regenwater in het wasmachien om de was alvast in de week te zetten. Weet je nog? Twee slagen laten draaien zodat het water gemengd werd met het wasmiddel en dan stopzetten. De vlekken weken wel los......tot er weer water uit de kraan komt en de machine voor de echt aankan.
 
Tip 2
Er kwam geen water uit de kraan en ik kreeg er schik in. De vuile vaat werd op het stoepje gepleurd en voorgespoeld met regenwater. Er werd een mega pan regenwater wederom op het gas gezet en de vaat werd erin gestopt. Wat SUNSODA erbij en een druppie afwasmiddel want ik wil schuimend sop in het afwaswater. De afwas met heter dan hete SUNSODA PH waarde 8 of zo werd geweldig schoon en ik kreeg de smaak te pakken....Met een oude tandenborstel werd rond oortjes geborsteld en randen van deksels goed uitgeschrobd.
 
Tip 3
Er kwam geen water uit de kraan en regenwater warm... nee HEET gemaakt gaf super resultaat en ik bedacht zo....als je veel moeite moet doen om warm water te krijgen dan ben je er heeeeeeel zuinig mee.

Zo zal het met alles gaan. Als je veel werk hebt met groenten op je bord krijgen dan ben je zuinig met de groenten uit de moestuin. Als je zelf je aardappels teelt dan kan je niet uitstaan dat eentje verloren gaat.

Als je fruit weggeeft van eigen teelt en ze laten het rotten kan je die mensen wel kielhalen....
 
Terug bij het afwas sopje........Naar mijn gevoel moest dat super sopje optimaal gebruikt worden zoals in de 50 er jaren of zo. Jammer dat ik niet zo’n schort heb met zo’n bovenstukje met gerimpelde kantjes aan de zijkant en een schortzak op mijn buik voor de zakdoek. Dat hoorde zo in die tijd. Een permanentje moest ook als je mevrouw was. Ik dwaal af........

Die vreselijke vieze pan moest in de week. Een vaatdoek op de viezigheid doordrenkt met SUNSODA en in de week zetten. Het aangebrande vuil werd zacht en ik kon het er zo afrollen. PH waarde 8 natuurlijk van de SODA.......... Dus.....als je achterstallig onderhoud ergens hebt.....

 
Tip 4
Er kwam geen water enz.....en de bietjes werden gewassen in regenwater. Opeens kwam er wel weer water uit de kraan maar ik had het niet meer nodig nou ja om de bietjes in te koken maar eigenlijk was ik nog niet uit geëxperimenteerd.  Zoals je misschien weet blijft iets van het loof aan de bietjes en de penwortel. Dan bloed het bietje niet. Vanaf kookpunt tien minuut op het gas en daarna in de hooikist als we toch terug in de tijd gaan. Laat maar staan enkele uren of een dag of zo. Gaart vanzelf en zal ik morgen wel eens kijken.........
 
Tip 5
Al eens wortelloofsoep gemaakt? Probeer maar eens, het is superlekker.
 Ingrediënten:
Loof van een bos wortels ( de mijne kwam uit de moestuin)
2 uien en twee teentjes knoflook.
3 aardappels en bouillonpoeder of bouillonblokken
zout peper nootmuskaat
olie
 
Iets olie in een soeppan en de gesnipperde uien en knoflook fruiten. Het wortelloof goed wassen ( bij mij zat er nog zand in) en fijn knippen met de keukenschaar. In de soeppan bij de ui en roerbakken, een liter water erbij en de aardappels in dobbelsteentjes toevoegen. Aan de kook brengen en zeker 30 minuut op laag gas garen.
 
Het leuke van bolcourget is dat de grote plakken zo grappig te verwerken zijn. De bol in schijven gesneden... de schijven door pannenkoekbeslag in de wok en zijn de “courget pannenkoekjes” enig om te zien maar vooral lekker.  Wat poedersuiker erop en bij de soep serveren........Hoe je pannenkoekbeslag maakt? Beetje bloem een ei snuf zout en wat melk tot de juiste dikte en dat is stevig voor courgette...
 
Mijn leventje....
Voor mij mag het water nog eens stoppen en de stroom daarna....Zonder koelkast kan prima met een koelbox in de schaduw of ingegraven in je tuin. De schuur is te warm maar de aarde is koel. Ik weet nog dat de familie in Tunis watermeloenen in het meertje legden of ingegraven in het zand tot de pauze kwam. Doet me denken aan mijn kindertijd toen oma zo’n vliegenkastje had met fijn horrengaas en blauw geverfde latjes. Vliegen hielden niet van blauw....Iedereen had een kelder en helaas heb ik er geen anders had ik zeker geen koelkast. Zo zie je wat een heerlijke terug in de tijd dag je kan hebben als de WML crisis heeft en er geen water uit de kraan komt.
 
Annemiek.