zondag 13 juli 2014

Mijmering 108 verdronken moestuin en een boom voor een huisje....

Beste mensen,

Gelukkige mensen maken
is de droom van tevreden mensen....

Annemiek.
 
108 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Uitgebloeide papavers hebben allemaal dezelfde zaaddozen en is niet meer de kleur en model terug te halen na de bloei.... Ik wil de roze dubbele soort uitzaaien volgend jaar en door een lintje om de stengel weet ik welke het zijn. Met stokrozen doe ik hetzelfde met van elke kleur een draadje wol of katoen om de stengel in de kleur van de bloem.

Tip 2
De bonen groeien te hard door alle regen en warmte. Enkelen zijn zelfs al te dik toen ik even niet keek. Ze worden geoogst en in z’n geheel gekookt vanaf kookpunt drie minuut en direct door het vergiet. Afgekoeld tot lauw knip ik met de keukenschaar de bonen in snippers en gaan ze in een diepvrieszakje.
De zakjes worden gesloten met een hergebruik plastic sluiting van een broodzak. De bonensnippers in de vriezer worden de zakjes na een uur of twee even gerammeld en de snippers losgemaakt. Ik gebruik de boontjes in roerbakgerechten en gevulde omelet en neem soms een handje vol en dat kan als de groente los ingevroren is. Met de plastic sluiting is het zakje zo weer gesloten zonder beschadiging....Als je geen moestuin hebt kan je deze tip ook toepassen met aanbiedingen boontjes van de markt of zo.
 
Tip 3
De regen laat de groente in de moestuin in recordtijd groeien en de snijbiet moet geknipt. Te grote bladeren zijn te hard dus aan de slag met oogsten zodat de plant weer jonge blaadjes kan produceren. Snijbiet kan ook in de vriezer en neemt nauwelijks plaats in. In de pan op hoog gas geslonken de snijbiet snijden en in kleine plastic doosjes. Zoals blokjes spinazie moet je dit zien. Om snel een pastagerechtje te maken bijv.... in wintertijd.
 
Tip 4 red de kool....
Door de regen en de warmte staan de spitskooltjes op springen en de slakken zijn ook al aan de koolkropjes begonnen. Allemaal oogsten maar en snijden. Stamppotjes maken en porties in de vriezer. Biologische kant-en-klaar maaltijden van eigen hand. Op de plek van de kooltjes kan de aarde drogen....en kan er weer iets anders gezet worden.
 
Tip 5
Door de regen werden enkele glas koolraapjes te groot en eentje kan bij de aardappels in de spitskoolstamppot...knol is knol en voedsel hoeft niet verkwanseld te worden.
 
Tip 6
Door de regen is er kans op rot en schimmel bij de courget en de pompoen maar niet bij de pompoen die ik tot klim heb gedwongen tegen de kippenren maar of hij door de zwaartekracht daar lang zal hangen? We bouwen van een uien netje een hangmatje.....
 
Tip 7
Jong geplukte courgette zijn lekkerder en krijgen niet de tijd om te rotten op natte aarde.  Eentje blijft aan de plant groeien en dikken en werd op een stapeltje klinkers gelegd om droog te blijven. Het is de zaadcourgette voor volgend seizoen. In oktober of zo wordt hij pas geoogst en zal dan geel zijn geworden en de schil keihard. Ik zal er met de zaag aan moeten en zaag bakjes en kommetjes van de courgetteschil. In zijn buikje zullen vele dikke zaden zitten die afgespoeld en gedroogd op kranten veilig worden opgeborgen voor nageslacht....
 
Tip 8
De regen overspoelde vele tuinen en overpotten van potplanten en groenten in pot liepen over. Omkiepen die potten en de aarde laten drogen....
 
Tip 9
Een basilicumplant bij de zaad/groenten plantenkraam kost drie euro per plant. Een basilicum in pot bij de groentekraam kost 2,00 euro. Ik bedoel maar. Het zijn gelijke planten met een wortelkluit die het beste overleven in de volle grond. Zet de plant in een emmer of pot met ruim water zodat de wortelkluit verzadigd is en maak een pootgat in de tuin. Zet maar diep en geef af en toe water. Het hele seizoen van te knippen en blaakt je plant. Dat zou hij in de pot met te weinig aarde zeker niet doen.........Behandel alle gekochte kruidenplanten in pot op deze manier......dan gaan ze langer mee.
 
Tip 9
Komkommersoep is zo klaar en met al die groenten in de tuin zeker heerlijk bij de lunch. Biologische komkommers met schil raspen maar kan ook geschild. ik vind dat groen spikkeltje wel leuk ertussen....Ondertussen tijdens het raspen, een halve liter water aan de kook brengen met een theelepeltje bouillonpoeder en de komkommerrasp erbij. Als het water weer kookt is de soep klaar en kan direct gegeten worden met een beetje room maar hoeft niet. Bereidingstijd nog geen tien minuut. Wel heeeeeeeerlijk. Warm of lauw gegeten.
 
Tip 10
We kijken altijd met consuminderogen en het snoeisel van de frambozenstruiken heeft wat rechte stevige takken die van zijscheuten ontdaan bij de rijshout aanleunstokjes gestoken worden aan de opbergladder. De rest van het groen wordt klein geknipt en kan in de compostbak maar kan ook rond planten gelegd worden ( mulchlaag) om uitdrogen van de aarde te voorkomen. Je leest het alweer hergebruik hoog in het vaandel.....Door de regen is van uitdrogen aarde geen sprake maar wie weet volgende week?
 
Mijn leventje....
Nu is van de kippenren waar Willemijn en Blanche woonden niets meer te zien. Ma natuur legde er een groen manteltje overheen dat dit jaar daar zo mag blijven. Het volgend voorjaar mogen er weer kipjes in die ik zelf ga uitzoeken en ik voel wel wie bij me past.......Nu is er nog de stilte....
 
Er staat een tussenwoning ergens in Landgraaf met een stukje groen tussen het huis en de straat. Op dat groen plekje staat een grote boom die breed zijn kroon heft over dat huis en duizenden blaadjes schitteren in de zonneschijn. Vanuit de woonkamer en de slaapkamer kijk je zo in het groen. Achter het huis is een beschut hofje met een omheining erom heen en een poortje. Daar kunnen kinderen spelen en door de slaapkamers aan de achterkant van het huis is het bos in de verte te zien. Er zijn drie slaapkamers in het huis voor een jong gezin helemaal geschikt en over een maandje of zo mogen Cat en Andy en de kindjes er wonen.....Cat raakte helemaal emotioneel van die boom daar op dat plekje en alles gaat zo gauw..... Door die boom voelde het huis direct als een thuis. En Andy zei dat het niet kon want ze moesten eerst een jaar sparen voordat ze konden verhuizen....de borg en zo. Maar we vertelden dat de borg en de eerste maand huur betaald worden uit de pot die er is van wat over was toen de rechtbank was betaald. En de verhuizing dan? Die doen we met de bus van PLUS van Wilma en Jos Arts..... Er ligt een steentjesvloer in de kamer met een groot gat en als de vloer mag blijven liggen kan Andy dat gat wel maken.
 
Even later vertelde Andy dat de kamer van de jongste zoon novilon heeft op de vloer die de vorige bewoner liet liggen. ( We weten dus nu ook waar het jongetje zijn kamer is) Ze zijn zo van de wap Cat en Andy dat ze vergeten zijn foto’s te maken van het huis dus die komen nog. Er zal door het hele huis behang van de muren moeten en geverfd en gewit en zo en nieuw behang want dat ziet er niet uit en is beschadigd overal. Dat is niet erg want ze blaken van werkdrift die twee en maken door al dat werk van het huis hun eigen thuis. Het kan allemaal niet tegelijk vertelde Andy want er is nog geen geld voor verf gespaard na twee weken uit de WSNP.
 
Ik heb verteld dat een lijstje gemaakt moet worden van al die verf want er is nog wat in het potje dat enz..... Of er een oud gasfornuis in het consu huis was vroeg Cat want het fornuis in het flatje was ingebouwd en van de eigenaar. Er is geen gasfornuis in het consu huis en we zullen nog eens in het potje kijken dat jullie allemaal samen vulden want dat is voor hen bedoeld. Ik moet steeds een beetje huilen als ik aan die heerlijkheid denk om voor dit geplaagd gezin te mogen ZIJN.....
Jullie ook? Wordt vervolgt........
 
Annemiek