Beste mensen,
Bijna elk succes is gegrond op een voorafgaande mislukking.
Dus durf te falen.....
Annemiek
103 Consumindermijmering 2014.
Tip.
Zaden telen doe ik tussen groente telen door.
Tijdens het oogsten alweer denken aan seizoen 2015. Anticiperen heet
dat....
Bieslookzaad staat als eerste zaad deze zomer op de
glazen tafel onder het afdak. Het is mijn zaad verzamel tafeltje en in oktober
is het tafeltje vol.
Waarmee?
Het pastinaakzaad is al aan het bruinen en is
ontstaan doordat ik enkele pastinaken na de winter heb verplaatst naar een
beschermd hoekje waar ze in hun tweede groeijaar zijn doorgeschoten en in bloei
en zaadvorming zijn gekomen.
Met het rucolazaad komt het ook goed. De
zaadhulsjes moeten nog van groen naar bruin rijpen. Er is alweer jong grut
opgekomen en in een pot staan de kleuters rucola waar ik weldra weer van kan
knippen. Van zaad naar baby'tjes kleuters en weer volwassen plant die oogst
en zaad levert. Ik heb de rucola in verschillende stadia en zo hoort het. Een
jaartje oefenen en dan lukt het wel.
De sperziebonen.......laat ik twee struikjes (
plantjes) van ongemoeid dus on/geplukt om de bonen te laten rijpen dikken en
drogen.......tot zaad voor volgend jaar dat duurt wel tot
september.
Slim is dan de plantjes voor zaadteelt te kiezen
die het minst in de weg staan.....tegen een afrastering of zo.
De kapucijners zijn al aan het drogen aan de plant.
De plant is duidelijk uitgeput en de bladeren kleuren al iets geel. Over een
week trek ik de planten uit de grond maar laat ze aan de afrastering hangen met
de wortels boven de grond, dan drogen de kapucijnerpeulen nog
sneller.
De peultjes van hetzelfde laken een pak. Ze mogen
aan de planten drogen. Zaad voor volgend seizoen.
De mooiste bolcourget laat ik doorgroeien dikken en
rijpen tot oktober of zo aan de plant. De bol wordt geel en de schil
keihard.......zaadbommetje.... voor het nageslacht. Pas als de bol geel is wordt
hij van de plant gehaald om verder te drogen op het stoepje of ergens op een
bankje voor de sier. Net voor de vorst kan hij naar binnen en wordt tijdens de
winter een keertje open gezaagd om de inmiddels dikke zaden op krantenpapier te
drogen te leggen.........
Tip 2
De vergiet met eierschalen werd te vol en heb ik
weer een lading gemalen in de moulinex..... Zeer fijn gruis dat te drogen werd
gezet in de zomerzon.......Na droging komt het spul in een zak om in de late
herfst als kalk op de moestuin en borders te worden gestrooid. Kalk moet de
aarde hebben om de verzuring tegen te gaan en goed gezonde grote oogst te kunnen
brengen......
Hoe maak je kruisbestaartjes?
Taartvormpjes invetten en met bloem bestuiven.
Maak een zandtaartdeegje van 150 gram suiker 250 gram roomboter, zakje bakpoeder snuf zout en een ei. Er komt bloem bij ongeveer 250 gram om mee te beginnen en langzaam aan meer tot het deeg loslaat van je handen. Rol het deeg uit tot een dunne lap en beleg de vormpjes ermee. Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de bodempjes lichtbruin zijn....
Kruisbessen plukken en met de schaar de “kopjes en kontjes” afknippen en de besjes in een pannetje aan de kook brengen met een eetlepel water. In een kopje een eetlepel water mengen met een halve eetlepel aardappelzetmeel en dit bij de besjes voegen ( in etappes) Weer aan de kook brengen Het sap is nu gebonden. De vulling op de gedeeltelijk afgekoelde bodempjes en af laten koelen. Slagroom erop spuiten.....
Mijn leventje....
Ma natuur heeft de regie van mijn tuin overgenomen en heeft af en toe vreemde kronkels waar ik met verbazing naar kijk. Ze zaaide een violengezichtje in een hoekje tissen de klinkertjes en liet een prachtig bloempje ontstaan op de rand van Floortjes drinkbak. Ze joeg de Oost Indische kers de hoogte in en de klimbonen naar drie meter hoogte langs de beton vlechtmat. Een bonenpergolaatje ging buurten en sloeg een arm om de peterseliemand. Misschien krijgen ze wel een relatie samen......Peterselieboontjes als kindjes. Elk jaar is mijn tuin weer heel anders omdat ma natuur tegen juli de regie gewoon overneemt.......
Annemiek.