Beste
mensen,
De
spirituele zoektocht is van groot belang....
maar om de absurditeit van het zoeken te doorzien...
alles komt op je weg en toeval bestaat niet....
Annemiek.
110
Consumindermijmering 2014.
Tip.
De
gulden roede wordt al wat minder door de vele
gevallen regen en weinig nieuwe
bloemen om als snijbloem te gebruiken.
Takjes van een struik ertussen als
opvulling en helemaal goed........Zo kan je ook een klein bosje uit de
bloemenzaak aanvullen met takken of bloemen uit je tuin en wordt een klein
bosje een flinke ruiker, om weg te geven of voor jezelf..Meer doen met
minder.....
Tip
2
Tientallen
jaren geleden erfde ik een bamboe zonwering van een vriendin en kreeg hij een
plekje in een hoekje van mijn schuur. Ik heb er nog steeds plezier van en als
ik stokjes nodig heb sloop ik weer een stukje zonwering voor de bamboe
stokjes......Hergebruik!
Tip 3
De
verregende tomatenplanten kregen een opknapbeurt. Alle gele blad werd weg
geknipt vroeg in de morgen zodat de wondjes door de warmte van de dag kunnen
drogen. De onder schotels en overpotten werden weer leeg gemaakt. De binnen
potten ( waar gaatjes onderin zitten) met de planten goed uit laten druipen door
elke pot op twee klinkertjes te zetten zodat overtollig water weg kan stromen. Er
kwamen meerdere stokken in een pot en met reepjes panty werden de planten goed
vastgebonden. De al dikker wordende tomaten zijn immers
zwaar........
De
hoge tomatenplanten in de wasteilen werden extra aangebonden met pantybenen want
de vracht tomaat die eraan hangt dikt met de dag........Ze staan links en rechts
van een heras hekwerk paal waar al die pantybenen een anker vinden.....Gewoon
een stok in die wasteilen is niet voldoende....
Tip
4
Het
is aan te raden de eeuwig moes planten regelmatig te oogsten, dat is goed voor
de planten en maken ze nieuwe scheuten aan. Helaas is de oogst groenten
gigantisch op mijn hofje en besluit ik het eeuwig moes blad als snijbloemen in
te zetten....Nou ja snijblad. Op de tuintafel met wat sering hortensia een
plaatje...... Groenten in de vaas....helemaal niets mis mee en deed ik al
eerder...kijken met nieuwe ogen heet dat.
Tip
5
De
oogst van vandaag is wortel, boontjes, ui en aardappel en ik besluit geglaceerde
erwten en worteltjes te maken en hoe dat zo werkt met dat glaceren?
Wortels
afschrobben met een kokosborstel en in dunne reepjes snijden. Opzetten in weinig
water. Ik heb nog erwtjes in de vriezer van de moestuin maar als jij die niet
hebt koop dan een grote zak diepvrieserwten en neem daar elke keer het nodige
uit. De erwten pas bij de wortels doen als ze half gaar zijn. Als beide groenten
beetgaar zijn afgieten een klontje boter erbij en een schepje suiker. Bosje
peterselie fijn knippen en door de groente scheppen. Heel wat anders dan blik of
pot erwten en wortel...En dat glaceren? Komt door de suiker en de
boter....
De
boontjes werden samen met de aardappels gekookt dat spaart gas. Tot beetgaar
koken en afgieten. De aardappels scheiden van de boontjes en bij de boontjes in
het pannetje een klontje boter en nootmuskaat voegen. Even
omscheppen.
De
niet vegetariër heeft daar een stukje vlees bij maar ik los dat heel anders op.
Tijdens
het koken van de aardappels en groenten is er een dikke ui gesnipperd en in de
wok in iets olie gebakken met vier tenen knoflook erbij. Er was een klein stukje
courget over dat in stukjes erbij kwam. Even smoren en wat zeezout scheut ketjap
en scheutje chilisaus toevoegen.
Mijn
leventje....
De
droge dag maakte weer heel wat goed bij de verregende tuinen. Nu nog wat
zonneschijn en zal de aarde weer drogen en dat is hard nodig.... Enkele potten
met aarde ruiken al zuur en zal het op het nippertje zijn. Zure aarde maakt
planten ziek.....ze krijgen schimmel.
Het
zelfvoorzienend willen leven van groenten geteeld rondom mijn huis is echt wel
haalbaar. Op dit moment is er zelfs meer dan ik eten kan. Twee maaltijden per
dag volop groenten en met een half brood kom ik een week uit. Steeds minder
bezoek ik de super en de markt en als ik ga dan met een lijstje. Als de kaas op
is gaat er soms een week voorbij voordat ik een nieuw stuk ga kopen want er is
zoveel van groenten uit de tuin wat op brood kan als ik al brood wil. Dat kaas
kopen is niet zomaar pakken en in de winkelwagen maar zoek ik bewust een goed
stuk en kijk dan ook niet naar de prijs. Goedkoop voedsel kopen is al tijden
niet meer mijn ding en dat kan ik me veroorloven omdat ik zeer weinig koop.
Delen van moestuinovervloed maakt blij....een krop andijvie werd weggegeven aan
de buurtjes maar eeuwig moes biedt ik niet aan want die is zo onbekend die wil
geen mens. Het zal zo zijn als met de pompoen en de courgette dat moet je leren
eten. Maar eens introduceren bij de kookworkshops. Als ik bedenk hoeveel mensen
we in het consu huis al courget/pompoen en aardpeer leerden eten.... die zijn
niet te tellen. ...
Annemiek.