Beste
mensen,
Een
keten is zo sterk als de zwakste schakel
die zich niet kunnen verdedigen meetellen
telt iedereen mee....
Annemiek
111
Consumindermijmering 2014.
Tip.
De
schuursponsjes knipte ik door en heb er nu 20. Je wrijft toch maar met enkele
vingertoppen op het sponsje en verslijt het tenminste goed. Een groter sponsje
slijt alleen in het midden let maar eens op. ... De vaatdoeken en schuursponsjes
worden bij mij aan het eind van elke dag te drogen gelegd en na enkele weken een
pan vol in een oude pan in de SUNSODA gekookt. Dat is zot want met 60 graden
zijn de bacteriën ook kassie wijlen maar ja.....die was kooklucht heeee... die
doet het. Elke dag schone vaatdoeken is echt nodig wil je hygiënisch werken.
Drie pakken van 98 cent en je bent de maand rond. Er is een bakje voor waar ik
die droge vieze vaatdoeken verzamel inclusief de droge schuursponsjes. Een
wasbox heet dat en de vuile was ligt altijd in het bad zoals de poes in een
bewaar curverbak ligt en haar mandje altijd leeg.....Huize van Deursen...oftewel
huize dwars.
Tip
2
Tip
3
Taartjes
van Heleen.
Hoe
je die taartjes maakt?
Maak
kruimels van zandtaartdeeg.
250
gram boter, 150 gram suiker. een ei, snuf zout pakje bakpoeder en beginnen met
een vierde pak bloem van een kilo. Kneed maar door elkaar en probeer en voeg de
nodige bloem toe. Probeer het deeg maar korrelig te houden en als dat niet lukt
heb je er zo met twee messen kruimels van gesneden. Even laten
rusten....
Deeg
in de vormpjes en inprikken met een vork. De vulling verdelen en de kruimels
erop. In een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.
Mijn
leventje....
Als
op de vrijdagen of zaterdagen de vlaaien werden gebakken in het Limburgse land
was er altijd wel een stuk deeg over. Dat werd dan de knapkoek en warm zo uit de
oven aangesneden voor bij de koffie. Knapkoek kon je wel een week bewaren en
voor de tussendoor honger helemaal goed. De mannen die van het land kwamen waren
er gek op. Als de knapkoek op tafel stond begon het weekend en ja er was altijd
werk maar op zaterdag voelde dat toch anders dan door de week....De ovenwarmte
werd tot het laatst benut zeker als het een schanseroven was die gestookt werd
met takkenbossen bleef die oven lang warm. Een appel in een lapje deeg was voor
de kinderen feest.
Afgelopen
week was een delegatie uit Tilburg op bezoek in het consuminderhuis en ze kregen
een staaltje mee van de Limburgse gastvrijheid. Er was appelpom en rijstevlaai
en kaneelbrood en brioches. Ze konden meegenieten van de kookworkshop die Jose A
gaf. De vrouwen waren goed op dreef zag ik en ze bakten maar door....zoet deeg
werd hartig deeg alle restjes groenten werden opgemaakt en er ontstonden nieuwe
creaties van een restje chocolade vlokken in een broodje verwerkt en zo in de
oven.........Heerlijke groep die veel leerden. Er waren van die dunne dames bij
de delegatie uit Tilburg met van die droomfiguurtjes en ze konden de
gebruikelijke gewoonte van enkele stukken vlaai op je bordje niet aan. Ik had al
extra smalle stukjes gesneden. Gelukkig was er ook een stevige meneer bij die
het wel aankon en hij heeft me later innig omhelst. Hij vroeg of dat mocht en
het voelde goed moet ik zeggen. Net of je door een grote beer werd omhelst. Ik
hoop nu dat ze iets doen met die informatie en consuminderhuis Tilburg zal
ontstaan. Margreet Laurs heeft er helemaal zin in en zal nog een keertje komen
proefdraaien in Landgraaf. Tilburg noord is toe aan een consuminderhuis vlakbij
waar mijn roots liggen en ons thuis....Als ik 20 jaar jonger was ging ik naar
huis....
Annemiek