Beste 
mensen,
Een 
keten is zo sterk als de zwakste schakel
die zich niet kunnen verdedigen meetellen
telt iedereen mee....
Annemiek
111 
Consumindermijmering 2014.
Tip.
De 
schuursponsjes knipte ik door en heb er nu 20. Je wrijft toch maar met enkele 
vingertoppen op het sponsje en verslijt het tenminste goed. Een groter sponsje 
slijt alleen in het midden let maar eens op. ... De vaatdoeken en schuursponsjes 
worden bij mij aan het eind van elke dag te drogen gelegd en na enkele weken een 
pan vol in een oude pan in de SUNSODA gekookt. Dat is zot want met 60 graden 
zijn de bacteriƫn ook kassie wijlen maar ja.....die was kooklucht heeee... die 
doet het. Elke dag schone vaatdoeken is echt nodig wil je hygiƫnisch werken. 
Drie pakken van 98 cent en je bent de maand rond. Er is een bakje voor waar ik 
die droge vieze vaatdoeken verzamel inclusief de droge schuursponsjes. Een 
wasbox heet dat en de vuile was ligt altijd in het bad zoals de poes in een 
bewaar curverbak ligt en haar mandje altijd leeg.....Huize van Deursen...oftewel 
huize dwars.
Tip 
2
Tip 
3
Taartjes 
van Heleen.
Hoe 
je die taartjes maakt?
Maak 
kruimels van zandtaartdeeg. 
250 
gram boter, 150 gram suiker. een ei, snuf zout pakje bakpoeder en beginnen met 
een vierde pak bloem van een kilo. Kneed maar door elkaar en probeer en voeg de 
nodige bloem toe. Probeer het deeg maar korrelig te houden en als dat niet lukt 
heb je er zo met twee messen kruimels van gesneden. Even laten 
rusten....
Deeg 
in de vormpjes en inprikken met een vork. De vulling verdelen en de kruimels 
erop. In een voorverwarmde oven op 175 graden bakken. 
Mijn 
leventje.... 
Als 
op de vrijdagen of zaterdagen de vlaaien werden gebakken in het Limburgse land 
was er altijd wel een stuk deeg over. Dat werd dan de knapkoek en warm zo uit de 
oven aangesneden voor bij de koffie. Knapkoek kon je wel een week bewaren en 
voor de tussendoor honger helemaal goed. De mannen die van het land kwamen waren 
er gek op. Als de knapkoek op tafel stond begon het weekend en ja er was altijd 
werk maar op zaterdag voelde dat toch anders dan door de week....De ovenwarmte 
werd tot het laatst benut zeker als het een schanseroven was die gestookt werd 
met takkenbossen bleef die oven lang warm. Een appel in een lapje deeg was voor 
de kinderen feest. 
  
Afgelopen 
week was een delegatie uit Tilburg op bezoek in het consuminderhuis en ze kregen 
een staaltje mee van de Limburgse gastvrijheid. Er was appelpom en rijstevlaai 
en kaneelbrood en brioches. Ze konden meegenieten van de kookworkshop die Jose A 
gaf. De vrouwen waren goed op dreef zag ik en ze bakten maar door....zoet deeg 
werd hartig deeg alle restjes groenten werden opgemaakt en er ontstonden nieuwe 
creaties van een restje chocolade vlokken in een broodje verwerkt en zo in de 
oven.........Heerlijke groep die veel leerden. Er waren van die dunne dames bij 
de delegatie uit Tilburg met van die droomfiguurtjes en ze konden de 
gebruikelijke gewoonte van enkele stukken vlaai op je bordje niet aan. Ik had al 
extra smalle stukjes gesneden. Gelukkig was er ook een stevige meneer bij die 
het wel aankon en hij heeft me later innig omhelst. Hij vroeg of dat mocht en 
het voelde goed moet ik zeggen. Net of je door een grote beer werd omhelst. Ik 
hoop nu dat ze iets doen met die informatie en consuminderhuis Tilburg zal 
ontstaan. Margreet Laurs heeft er helemaal zin in en zal nog een keertje komen 
proefdraaien in Landgraaf. Tilburg noord is toe aan een consuminderhuis vlakbij 
waar mijn roots liggen en ons thuis....Als ik 20 jaar jonger was ging ik naar 
huis....
Annemiek