Beste
mensen,
Een
keten is zo sterk als de zwakste schakel
die zich niet kunnen verdedigen meetellen
telt iedereen mee....
Annemiek
111
Consumindermijmering 2014.
Tip.
Ik
moest overgaan tot de aanschaf van schuursponsjes ( 49 cent voor tien stuks bij
de ZEEMAN) en vaatdoekjes ( 98 cent voor voor tien stuks)
De
schuursponsjes knipte ik door en heb er nu 20. Je wrijft toch maar met enkele
vingertoppen op het sponsje en verslijt het tenminste goed. Een groter sponsje
slijt alleen in het midden let maar eens op. ... De vaatdoeken en schuursponsjes
worden bij mij aan het eind van elke dag te drogen gelegd en na enkele weken een
pan vol in een oude pan in de SUNSODA gekookt. Dat is zot want met 60 graden
zijn de bacteriën ook kassie wijlen maar ja.....die was kooklucht heeee... die
doet het. Elke dag schone vaatdoeken is echt nodig wil je hygiënisch werken.
Drie pakken van 98 cent en je bent de maand rond. Er is een bakje voor waar ik
die droge vieze vaatdoeken verzamel inclusief de droge schuursponsjes. Een
wasbox heet dat en de vuile was ligt altijd in het bad zoals de poes in een
bewaar curverbak ligt en haar mandje altijd leeg.....Huize van Deursen...oftewel
huize dwars.
Tip
2
Ik
was bij de action en daar liep toch een leger te consumeren. Allemaal zooi
kopend die de mens niet nodig heeft. Ik zie het regelmatig bij de
maandafrekening van kring 26 en 27. Er is nog veel te “bewustworden.” Om de hoek
kwam alweer een mega vrachtwagen met nieuwe zooi aanschuiven. Ik heb er
schilders afplakband gekocht voor het consuminderhuis. We gebruiken het als
stickers met namen opgeschreven bij inboedels uitzoeken. Ze zijn ook ideaal voor
op plastic doosjes in de vriezer en goed te beschrijven. Weet je tenminste wat
erin die doosjes zit. Oh ja de tip: Duurzame folie kijk maar bij de bakspullen.
Kost geen kneup...Ik heb de oude taartvormpjes die steeds plakten ermee bekleed.
De taartjes vliegen er nu uit als ze uit de oven komen en heb je hele taartjes.
De restjes folie niet weggooien maar past zeker wel ergens in een vormpje of op
een plaat om aanbakken te voorkomen... Duurzaam en steeds weer te gebruiken. Een
vel onderin de oven en de druipers kunnen geen kwaad doen.....Je oven blijft
schoon. De folie veeg je zo af met een vaatdoek die aan het einde van de dag
enz....
Tip
3
Taartjes
van Heleen.
Ik
maakte taartjes voor Heleen die morgen met Piet mijn gast is. Jawel de Heleen
van uitgeverij GENOEG.
Hoe
je die taartjes maakt?
Maak
kruimels van zandtaartdeeg.
250
gram boter, 150 gram suiker. een ei, snuf zout pakje bakpoeder en beginnen met
een vierde pak bloem van een kilo. Kneed maar door elkaar en probeer en voeg de
nodige bloem toe. Probeer het deeg maar korrelig te houden en als dat niet lukt
heb je er zo met twee messen kruimels van gesneden. Even laten
rusten....
Een
blik abrikozen openen en het sap in een steelpannetje aan de kook brengen. De
abrikozen met de keukenschaar in stukjes knippen. In een kopje een bodempje
water en een eetlepel aardappelzetmeel oplossen. Bij beetjes bij het kokende sap
tot het sap dik is. Even doorkoken ( garen) en de abrikozen erbij. Ik mik er
altijd een halve pot pompoenmarmelade bij maar dat mag ook een kwart pot
goedkope abrikozenjam zijn. Dik genoeg? Laat maar rusten....
Maak
een snel deegje van: 250 gram kwark ( of yoghurt) snuf zout handvol suiker acht
eetlepels olie vier eetlepels melk een pakje bakpoeder en een ei. Roer maar even
door elkaar met de houten lepel en voeg wat bloem toe. Kneden maar en bloem
toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het is een kort snel deeg dus niet
lang kneden. De bol werd door vier verdeeld want ik had vier vormpjes en de
lapjes deeg heeeeeel dun uitgerold met de deegroller.
Deeg
in de vormpjes en inprikken met een vork. De vulling verdelen en de kruimels
erop. In een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.
Er
was een restje deeg over en wat kruimels en dat moet ook zo. Er werd een
knapkoekje gemaakt van de rest. Lapje deeg uitrollen besmeren met een beetje jam
en de kruimels erop. Zo plakken de kruimels goed. Ook in de oven....tot
lichtbruin. De taartjes passen precies op een ontbijtbordje en half afgekoeld
schuif ik ze erop. Door de warmte word de bodem nog zachter.
Bak
truukjes. De randen van vlaaien besmeren met abrikozenjam en de riempjes idem.
Gebruik daar een kwastje voor. Een net te donkere vlaai op een met boter
besmeerde vlaaischotel leggen kokend heet uit de oven en de bodem wordt weer
zacht. Een net gare vlaai met een natte vulling op een roostertje leggen tot hij
koud is en een rijstevlaai en kruimelvlaai half afgekoeld op een schotel zodat
de bodem zacht wordt door de vulling. Altijd lekkerder. En neem roomboter die
paar cent verschil doet het echt....
Mijn
leventje....
Als
op de vrijdagen of zaterdagen de vlaaien werden gebakken in het Limburgse land
was er altijd wel een stuk deeg over. Dat werd dan de knapkoek en warm zo uit de
oven aangesneden voor bij de koffie. Knapkoek kon je wel een week bewaren en
voor de tussendoor honger helemaal goed. De mannen die van het land kwamen waren
er gek op. Als de knapkoek op tafel stond begon het weekend en ja er was altijd
werk maar op zaterdag voelde dat toch anders dan door de week....De ovenwarmte
werd tot het laatst benut zeker als het een schanseroven was die gestookt werd
met takkenbossen bleef die oven lang warm. Een appel in een lapje deeg was voor
de kinderen feest.
Afgelopen
week was een delegatie uit Tilburg op bezoek in het consuminderhuis en ze kregen
een staaltje mee van de Limburgse gastvrijheid. Er was appelpom en rijstevlaai
en kaneelbrood en brioches. Ze konden meegenieten van de kookworkshop die Jose A
gaf. De vrouwen waren goed op dreef zag ik en ze bakten maar door....zoet deeg
werd hartig deeg alle restjes groenten werden opgemaakt en er ontstonden nieuwe
creaties van een restje chocolade vlokken in een broodje verwerkt en zo in de
oven.........Heerlijke groep die veel leerden. Er waren van die dunne dames bij
de delegatie uit Tilburg met van die droomfiguurtjes en ze konden de
gebruikelijke gewoonte van enkele stukken vlaai op je bordje niet aan. Ik had al
extra smalle stukjes gesneden. Gelukkig was er ook een stevige meneer bij die
het wel aankon en hij heeft me later innig omhelst. Hij vroeg of dat mocht en
het voelde goed moet ik zeggen. Net of je door een grote beer werd omhelst. Ik
hoop nu dat ze iets doen met die informatie en consuminderhuis Tilburg zal
ontstaan. Margreet Laurs heeft er helemaal zin in en zal nog een keertje komen
proefdraaien in Landgraaf. Tilburg noord is toe aan een consuminderhuis vlakbij
waar mijn roots liggen en ons thuis....Als ik 20 jaar jonger was ging ik naar
huis....
Annemiek