zondag 23 oktober 2022

Mijmering 86 Schnitzels van knolselderij, snoeien, mijn uitgaven en een gratis plant van Moeder Aarde…

Beste mensen,

Verschanst in de oogst van de nazomer

kwam de herfst op fluwelen voetjes ...

Annemiek.

 

Mijmering 86 2022

Tip… Je hoeft geen elektrische snoerschaar te gebruiken als je regelmatig de heg of klimmers met een gewone snoeischaar bij tipt. 


Niets fijner en gezonder dan tuinwerk. Je kan de sportschool wel afzeggen.

De hedera werd bij getipt en de kamperfoelie aan de rozenboog. Een paar zware takken werden van de seringenboom gesnoeid.

Het zal de oude boom goed doen en bukken hoeven we niet meer met als toegift regenwater van natte bladeren in de nek.


Het natuurlijk afdakje waaronder ik rijshout verzamel was wel erg breed geworden. 

De sering hortensia komende over de muur van buur, 

was samen met de hedera met vereende krachten mijn schuur dak opgeklommen. 

De smiecht…Ik kan niet meer op een trapje en gebruik een snoeischaar met lange stelen. 

Met de kromme riek takken naar beneden trekkende kwam ik ver. 

Het voelt zo lekker dat takken knippen en heb ik de al gesnoeide sering/hortensia in mijn tuin ook nog even na gesnoeid. 

Ik vrees een
beetje te…misschien geen blommen komend jaar...

De hedera uitgroei bij de zijgevel werd bij getipt en wapperde ik nog even verder op zoek naar “slachtoffers.”

De relatie van de snijbonenplant met de wisteria werd verbroken en
nog wat snijbonen geoogst. 

Kijken of ik nog wat vind in de tuin wat erbij kan voor een soepje… en vond:

Wat zoete aardappel

 klein knolselderijtje met bladgroen

paar stengels bleekselderij

drie bietjes

1 ui uit de schuur

Knoflook

2 blokken groentebouillon

een wortel zal ik moeten kopen.

Ik liet direct de boel de boel en fietste eerst maar naar de markt in Eygelshoven. 

De buit was 2 kilo pruimen voor 2 euro (dat wordt pruimenpannenkoek straks.)

Twee kilo wortels voor 1,50 euro en voor twee keer zuurkool voor 1,50 zo uit het vat en twee mooie knolselderij met groen voor 2 euro. 

Wat je daar allemaal niet mee kan…

Opeens had ik een berg werk een hof vol snoeiafval en…honger. 

Eerst maar die pruimenpannenkoek en het recept weet je nu wel…

Gewoon een stevig pannenkoekbeslag en de pruimenstukjes daarop als de pannenkoek aan een kant bijna bruin is.

Het keren is een truukje van uit de pan glijden op een schotel…

Schotel erop en keren en weer in de pan schuiven…En hadden we even pauze in de zon Floor en ikke…terwijl ik aan Janneke dacht. 

Hoe kan dat nou?


Tip 2… gepaneerde knolselderij. Snij een dun schijfje onder van de selderij knol en verder naar boven dikkere plakken. 

Laat aan het laatste plakje het groen zitten en poot dit plakje in een terracotta bloempot met potgrond.

In ieder geval een pot met een gaatje onderin. Geef je “plant” goed water en laat nog maar even buiten staan. 

De grotere bladeren kan je
beter afknippen en de kleine blaadjes laten staan. 

Het plakje worden wortels…en je plantje gaat groeien…. 

Dat doet de tijd en alweer een gratis cadeautje van moeder Aarde…

Bij gemelde vorst aan de grond de plant binnen zetten op de vensterbank en regelmatig gieten. 

Het blad
kan in alle wintersoepen…

De stapel schijven knolselderij  van schil ontdoen,  wassen en in een pan water aan de kook brengen. 

Drie minuut aan kookpunt houden en met een schuimspaan uit de pan
vissen en af laten koelen. De schijven kunnen per portie verpakt in de vriezer. 

De bouillon werd gebruikt als basis voor de dwars door de tuin soep…

Komen we tot slot bij gepaneerde knolselderij. 

Ingrediënten gepaneerde knolselderij:

Per persoon een plak verse of ingevroren knolselderij.

Ei

Paneermeel

Peper/zout.

Werkwijze: Verse rauwe knolselderij plakken eerst drie minuut blancheren in kokend water, verder: 

De plak halveren en met peper/zout bestrooien. 

Door paneermeel halen, door losgeklopt ei en weer door paneermeel.

De schijven in zonnebloemolie bakken op laag pitje. Met een bevroren exemplaar moet dat iets langer. 

Acht minuut is meestal goed om te ontdooien bruinen en verwarmen, net als bij de vegaburger.

Het restje ei met paneermeel kan je met een scheutje melk mengen en een klein omeletje van bakken. 

Gewoon in de pan bij de knolselderij schijven. We gooien geen “goei ete” weg.

Ja en dat soepje... daarvan werd een deel ingevroren en de rest voor


twee dagen A1 lunches en crackers met knoflook kaas uit eigen keuken eh...hof.

Mijn leventje… Ik schrik me kapot van de stijgende prijzen van boodschappen maar met zoveel mogelijk zelf maken kom je heel ver. 

Zeker als je vlees vervangt door plantaardig eiwit. 

Op luxe zoals cola alcohol en dure kleding als je de kast nog vol hebt hangen kan je veel besparen…

...enne natuurlijk heel zuinig met energie. 

Ga maar een eind fietsen als je het koud hebt en geen warm lijf bij de hand...

De rijkdom van eenvoudig leven is voor mij elke dag een soepje bij de lunch dat kost bijna niets,

en groente/fruit van de markt of de voordeel groenteman.

Zoek en je zal vinden ook bij jou in de buurt... 

Altijd iets van boontjes of erwtjes in de soep die houden je van binnen urenlang warm…en vervangen vlees.

Al drie weken probeer ik leefgeld over te houden dat in een potje gaat. Al of niet op de bank. 


De eerste week gaf ik 25,79 euro uit. De tweede week 15,16 euro. De derde week 52,11 euro en dat hoge bedrag lag me wel zwaar op de maag moet ik zeggen.


Ik reserveer 40 euro leefgeld per week. 

Die drie bedragen bij elkaar kwam ik op uitgaven 93,06 euro van 120,00 euro is toch nog  bijna 27 euro over.

De extra uitgaven van afgelopen week waren voorraden zoals vogelvoer vetbollen, kalk voor de tuin 40 liter potgrond en wegenzout. Niets mis mee…

De koelkast schuur en voorraadkast vol heb ik de vierde week van oktober amper uitgaven…

Het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven is leren consuminderen, grip op geld en dus op leven betekend geen schulden opbouwen…

En het laatste nieuws van Ahmeds moeder? 

Ze mag in Turkije blijven en heeft nu een ziekenhuis bed dat Ahmed tweedehands ergens kocht... Godzijdank oftewel InsHallah...

Annemiek.