donderdag 13 oktober 2022

Mijmering 83 Kruidenkaas, zomerherinneringen, de commercie, boerenkoolstamppot, en de reis naar moeder (Ahmed)

 Beste mensen,

Geluk is jezelf bij de kraag pakken bijvoorbeeld energiezuinigheid

en trots zijn met het resultaat...
 

Annemiek.

 

Mijmering 83 2022.

Tip… De knoflooktenen die ik in de aarde
drukte hebben stengels gekregen. 

Tijd om kruidenkaas te maken.

Een half pak volle biologische yoghurt werd in een filterzakje (in houder) gegoten en de houder op een beker gezet. Een bordje op de houder en een dagdeel niet meer naar omkijken.

Het vocht zakt in de beker en de yoghurt werd een dikke
substantie te vergelijken met boursin. Leg de homp in een kommetje en als het te dik is giet je een beetje vocht uit de beker erbij.

Peper en zout toevoegen en heel fijn geknipte knoflook stengels. Met een vork door elkaar husselen en met een bordje op het kommetje in de koelkast zetten.

Na een nacht zijn de smaakjes heerlijk doorgetrokken. Je kan minder zout in de kaas doen dan boursin bevat en zelfgemaakt smaakt veel lekkerder…Laat wel bij het afknippen van de stengels de kleinste stengel staan en knip de langste stengels af…


Tip 2… Bij het menu van de dag kiezen is het aan te raden eerst te kijken wat er nog is en de aanvulling bij te kopen.

Nog drie champignons en een wortel in de koelkast. Daar kunnen die ingevroren snijboontjes bij als vulling voor een omelet…

 Later kwamen wat diepvries erwtjes erbij en twee asperges… Hoe zo twee ons groenten per dag? Volgens mij was het weer een pond of zo…

De wortels werden geschild en in stukjes gesneden en voor gegaard in iets water. De champignons werden afgeborsteld en in de wok gebakken met iets kerrie en zout.


Daar kwamen de bevroren snipperbonen bij en de erwtjes. De wortels inmiddels beetgaar werden afgegoten en de asperges in stukjes gesneden.

Alles in de wok roerbakken en in het pannetje over gedaan waar de wortel in had gekookt. In de wok werden twee geklutste eieren gebakken tot een omelet. Gevulde omelet op het menu… Wat fruit na en zo’n heerlijk stuk kruimeltaart…

Tip 3… De GFT containers worden deze week geleegd. Dat is in Landgraaf gratis. Eenmaal per jaar  de restafval container aanbieden is me lang gelukt. Inmiddels is dat tweemaal per jaar omdat Floortje meer in de kattenbak poept dan buiten.


Ze brengt meer tijd binnen door, de inmiddels oude dame… Dat is helemaal goed en hoeveel het legen van een restafval container kost? 8,75 euro per keer en door goed afval te scheiden kan je heel veel bezuinigen… Goed voor het milieu en je portemonnee…

Tip 4… Als je snoeiafval maar klein knipt kan heel veel in de compostbak. De sering/hortensia kan gesnoeid, doe maar niet te fors, als je volgend jaar weer bloemen erin wil… Bij fors snoeien slaat hij een jaar over met bloeien.

De laatste bloemen die nog aan de struik zaten werden van bladeren ontdaan en zonder water in een fles gezet. Kijken of ze op deze manier mooi drogen…

Als je niets probeert kom je nergens achter.

Tip 5… Boerenkool verandert van smaak als de vorst erover is gegaan. Het zetmeel in de plant wordt dan omgezet in suikers.

Spruitjes en boerenkool wordt dan wat zoeter. Vroeger was dat verschil veel groter. Door veredeling van de koolsoorten is de smaak in totaal al wat zoeter geworden…

Dus wachten tot de vorst is niet beslist noodzakelijk.

De tuin is de beste bewaarplek van de boerenkool. Een
winterlang. 

Ik pluk van enkele planten de onderste bladeren voordat ze te hard worden. 

Als de planten kaal zijn blijven ze staan want in de laatste winterdagen komen jonge blaadjes aan de planten…

De werkwijze als volgt:

Boerenkoolblad van de bladstengels rissen, wassen en klein snijden of knippen. 


De aardappel (plus topinamboer) heb ik dan al geschild heel klein gesneden en staat met weinig water en iets zout op. 

Als ze bijna gaar zijn leg je de boerenkool pas op de aardappels zodat de kool niet langer dan 8 minuut kookt…eventueel iets zout erbij.

Na 8 minuut eventueel afgieten en de stamper erdoor plus een klontje boter en nootmuskaat. 

Een vegaburger  werd uit de vriezer gehaald en
in een klein pannetje in iets zonnebloemolie gebakken.

Even bruinen, omkeren en op laag pitje acht minuut laten sudderen met een deksel op het pannetje. 

Na acht minuut uitzetten als je nog bezig bent met de boerenkool stamppot. 

Boerenkool stamppot met vegaburger serveren met een beetje honing/mosterd. 

De helft van de
stamppot is nog over en eet ik als avond maaltijd rond 18.00 uur.

Tip 6… Ik kan me vreselijk boos maken over de commercie die over
de rug van onwetende mensen, rijk willen worden.

Overal worden elektrische kacheltjes aangeboden die veel stroom gebruiken. “Voor bij de PC” als je koude voeten krijgt. 

Een dekentje om je middel wikkelen en warme sloffen doen het gratis.

Een matje onder je voeten werkt ook al. 

Overdag een warm vest aan
als je bezig bent en een thermolegging onder je broek of een “overbroek.”

Dat kan gewoon een grote joggingbroek zijn. 

Wacht niet tot je koud bent maar trek direct in de ochtend aan over je kleding als je toch thuis blijft… 

Voeten warm…alles warm! Vergeet dus die enkelsokjes en trek warme sokken aan.

Tip 7… Eenmaal per jaar maak ik de herfstmand opnieuw op. 

Meestal nadat de zonnebloemen gedroogd zijn en de hortensia… 

Door de zomer heen heb ik lavendel en papaver gedroogd. De zaadbollen
van de kaardenbol en de bloemen van de guldenroede.

De mand is onderin gevuld met plastic bloempotten op de kop gezet.


 Daarop bloempotten met de opening omhoog waarover een stukje gaas is vastgezet aan de rand van de mand…

Een ijzerdraadje hier en daar is voldoende.

De bloemen steek je met de stengels door het gaas in de open bloempotten.

Ik begin altijd rechtsachter met hortensia. 

In de voortuin heb ik spul dat uitgebloeid mooi als neutraal spul gebruikt kan tussen verschillende soorten en kleuren in de mand.

Kijk goed naar de foto’s en kan jij misschien met wat je hebt een andere versie maken…

De kalebasjes zijn nep en van aardewerk. 

Heel lang heb ik echte gebruikt die door het jaar gingen rotten en ik geen vervanging had.

Een zonnebloem was al drogende onder het afdak half leeg gegeten door de vogels hoe goed ik ze ook had “ingepakt” op een treefje met gaas. 

Twee gedroogde zonnebloemen werden bewaard om later een
vogelvoer taart van te maken.

Sedum kan je ook goed drogen en aan de kast hangt een bos en nog wat wazig spul dat een mevrouw uit de buurt bracht. 

Ze weten dat ik heel blij met het spul ben...

Ik noem al die herfstdecoratie zomerherinneringen die binnen gehaald zoveel vreugde brengen…

Mijn leventje…Om 19.30 uur woensdagavond zijn ze nog even in en uit, afscheid komen nemen... Fatima en Ahmed. 

Hij had die laatste werkdag nog over moeten werken en in de nacht eh… 

de vroege ochtend moesten ze vertrekken tegen 5 uur met de auto met de twee jongste kindjes.


Om 8 uur zou het vliegtuig vertrekken in Düsseldorf. 

Ik hoop dat alles goed is gegaan en niets gecanceld. 

In Turkije zou een taxi staan maar wat kan er allemaal niet mis gaan… 

Je merkt ik heb pas rust als een telefoontje komt als ze bij de zus van
Ahmed zijn aanbeland (bij moeder.) 

Annemiek