donderdag 20 oktober 2022

De ontwikkelingen van Ahmed Fatima en hun kinderen...

De familie van Fatima Ahmed en hun kinderen…

(De foto's zijn genomen in Heusden het vestingstadje waar Annemiek geboren werd...

Ik heb ze die dag allemaal eens goed verwent... Het  was een feestdag voor hen.... en mij.

Terug in de tijd...

Vanaf 28 maart 2021 zijn Ahmed Fatima en dit mens aan de slag om Ahmeds kinderen vanuit Somalië naar Nederland te krijgen. 

Bijgestaan door een advocaat die dergelijke zaken mag en kan behandelen.

Vanaf dat moment werd een Getfunded opgezet om de hoge kosten van gezinshereniging te kunnen dekken. 

Vele lezers van mijn blog hebben daaraan bijgedragen en hebben we alle daarvoor nodige
documenten aan kunnen leveren bij de IND. Nog steeds zonder resultaat…en wordt steeds onwaarschijnlijker dat dit eens gaat lukken…

Officiële documenten zijn moeizaam te achterhalen vanuit een land in oorlog waar niets normaal verloopt.

Waarom Ahmed die kosten zelf moest dragen en andere vluchtelingen
Suaad 2022.

gezinshereniging vanuit de
Nederlandse staat bekostigd kregen?

Nederland was tijdens zijn aanvraag (die jaren duurde) nog niet zo ver dat de oorlog in Somalië werd erkent en Ahmed zijn asiel aanvraag werd daardoor afgewezen. 

Hij werd uitgewezen…en kon het asielzoekerscentrum verlaten en terug naar een land waar het volgens Nederland geen oorlog was.

 Inmiddels was hij met Fatima getrouwd en had het stel samen een kindje (Suaad inmiddels 5 jaar).

Qammer de jongste dochter van Fatima en Ahmed.

Omdat zijn dochtertje in Nederland werd geboren kreeg Ahmed toch een tijdelijke verblijfsvergunning  tot zijn dochter volwassen is. 

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en Nederland heeft de oorlog in Somalië al jaren geleden erkent.

Ahmed is echt niet voor niets gevlucht indertijd en zijn kinderen bleven bij zijn ouders achter nadat zijn broer voor zijn ogen was vermoord en zijn echtgenote vermist. Dat trauma heelt nooit…

echte onvoorwaardelijke liefde
Zijn ouders wilden hun enigste overgebleven zoon niet ook nog verliezen en is hij gevlucht naar Jemen waar op dat moment geen oorlog was… Hij werkte …stuurde geld naar zijn ouders en vluchtte verder toen ook in Jemen  de oorlog uitbrak. Terug keren was geen optie...

De tocht naar Europa heeft jaren geduurd tot hij uiteindelijk in Nederland aankwam in Ter Apel waar hij asiel vroeg.

Hij zocht contact met de familie van zijn moeders vriendin en de vonk sloeg over tussen Fatima (gescheiden) en Ahmed. 


Fatima Ahmed Arig Fatima's dochter uit haar eerste huwelijk en Qammar.

Een liefde die ik al jaren volg en in mijn leven nooit een volmaaktere liefde van dichtbij meemaakte.

Ik heb Fatima leren kennen in het consuminderhuis tijdens mijn werk als coördinator uitvoering. Jarenlang heb ik mensen begeleid die een grote afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Een ontwikkelcontract werd getekend door Fatima haar persoonlijke ontwikkelcoach (MOB onderdeel sociale dienst) en dit mens. Regelmatig werd de voortgang besproken…

Fatima tussen haar schoon familie in Turkije.
Ik kijk verder dan de persoon en verdiep me in het gezin, de eventuele trauma’s en probeer eerst
stabiliteit te brengen voordat “aan het werk gegaan” kan worden…  

Ahmed verzorgde thuis de kinderen en het huishouden tijdens Fatima,s werktijden in het consuminderhuis. Een hecht gezin met 5 kinderen en later kwam daar nog een kindje bij (Qammar inmiddels een jaar). Soms gebeuren zaken die je niet had gepland...

Nadat Fatima en ik meer vertrouwd raakten met elkaar bleek dat haar man een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt had. Ahmed leed enorm onder het gemis van zijn kinderen die hij achter moest laten toen hij vluchtte uit Somalië/Jemen.

Voor beiden is het hun tweede huwelijk...wettelijk en voor de islam. Fatima heeft vier kinderen uit haar eerste huwelijk die bij haar wonen. Ahmed heeft zeven kinderen in Somalië en inmiddels twee kindjes in Nederland met Fatima.

Arig en haar half zusje Qammar en Fatima

Ja je telt goed… dat zijn er dertien waarvoor ze zorgen en dat doen ze zo goed als mogelijk is... Ahmed en Fatima komen uit hetzelfde dorp in Somalië en hun moeders zijn hartvriendinnen. Ze kenden elkaar al in hun kleutertijd...en groeiden samen op...

De ouders van Fatima zijn jaren eerder gevlucht toen alles nog gemakkelijker ging in Ter Apel en is het gezin uiteindelijk in Landgraaf terecht gekomen. Fatima was toen 15 jaar en de oudste in het gezin van vier kinderen.

Tijdens Fatima's werk in het consuminderhuis gaf ze aan dat haar man ook wilde helpen... en kwam Ahmed in beeld. We liepen op dat moment behoorlijk vast door vrijwilligers tekort. Het werd me al snel duidelijk dat Fatima beter thuis het gezin kon runnen en Ahmed in ontwikkeling moest.

Ahmeds coach was hem vergeten en deed ook verder niets. Ik ben ervoor gegaan en begeleidde Ahmed anderhalf jaar  persoonlijk tot ik hem rijp achtte voor het arbeidsproces. Zijn coach werd wakker geschud en trof een heel andere meneer aan dan die hij kende.

Haneen en haar zus Arig de oudste dochters van Fatima

Ik vergeet het moment nooit… waarin de coach tijdens een bezoek aan het consuminderhuis aangaf de meneer die de leiding van de klussendienst had ergens van te kennen. 

Die ontmoeting was op dat moment ook mijn bedoeling en stelde ik de cliënt Ahmed aan zijn coach voor. 

Direct erbij aangevend Ahmed al anderhalf jaar zelf in ontwikkeling te hebben in het consuminderhuis.

Ik kon Ahmed niet verder helpen en zijn coach had de juiste contacten waardoor Ahmed met behoud van uitkering bij Arriva een contract kreeg. De coach had het met Ahmed gemakkelijk gehad…ik deed het werk en hij ging met de eer strijken.

Ahmed komt thuis van het werk

Alweer een mens uit de bijstand. Ik kan erover glimlachen en dit is wel meer gebeurd tijden mijn werk. Ik deed het voor de mens waar ik naast ging staan…soms even op mijn rug nam en aanmoedigde in de berm van hun moeilijke weg naar het arbeidsproces. 

Ahmed Fatima en hun kinderen werden door de jaren heen mijn bonus familie waar ik ontzettend veel van hou en dat is wederzijds…mijn trouwe lezers weten dat…

Waar staan we nu? Ahmed werkt bij Arriva waar zijn capaciteiten niet onopgemerkt bleven. Hij mag op kosten van het bedrijf een MBO opleiding gaan doen naast zijn werk. 

Het gezin leeft zuiniger dan zuinig want elke maand wordt 100 euro naar zijn kinderen in Somalië gestuurd nog steeds van een minimum loon. De lezers weten ook dat een gezin deze kosten een jaar van hem overneemt…Ze zijn daar heel dankbaar voor…

Annemiek en haar bonus familie in Heusden.

De kinderen en familie in Somalië van Ahmed wacht net zo goed tevergeefs op de dag dat zijn kinderen met hun vader worden verenigd. Ahmeds vader is jaren geleden overleden en zijn moeder die steeds naar Ahmed vroeg en vraagt werd naar Turkije begeleid door haar jongste dochter (38 dacht ik) en een nichtje de dochter van Ahmeds overleden broer. In Turkije woont de oudste dochter (48 jaar) waar moeder nu verblijft. Een arts in het ziekenhuis doet daar veel liefdewerk en behandelde moeder.

Inmiddels weten de lezers dat Ahmed en Fatima met de twee jongste kinderen in Turkije moeder bezoeken. Een moeder die haar zoon niet meer kende en dat is na tien jaar en de ontwikkeling die hij doormaakte ook niet verwonderlijk.

Moeder herkende wel snel Fatima als de dochter van haar beste vriendin. Inmiddels zijn er heldere momenten en vallen de beelden van Ahmed haar zoon van verleden en heden voor haar ineen… Het is wat veel allemaal…


De face to face gesprekken van Ahmed en zijn zussen zijn gouden momenten. Moeder ligt in het bed en de slaapkamer van haar oudste dochter en dat hoort zo in hun cultuur. Je helpt waar je kan met liefde en ze heeft een goede echtgenoot die liever uit beeld blijft…en het helemaal mee eens is.

Een lang verhaal en zijn we inmiddels gekomen tot het punt dat Ahmed met zijn zussen deelt dat hij de moed heeft verloren dat Nederland ooit zijn kinderen zal toelaten.

We kennen allemaal de grote toeloop bij Ter Apel waar je hoofdzakelijk mannen ziet die vooruit reisden en asiel aanvragen. Ze hopen op gezinshereniging die wel nooit zal plaatsvinden… De ramp is niet te overzien… met als resultaat ontwrichte huwelijken mensen op drift, zelfdoding en kinderen en moeders die achterblijven in een land in oorlog. Nederland is overvol…en de vluchtelingenopvang en verwerking aanvragen een chaos…

Daarover werd allemaal gesproken afgelopen week in Turkije tussen Ahmed Fatima en zijn zussen. De twee oudste kinderen van Ahmed zijn ziek en de oudste drie lopen het meest gevaar opgepakt te worden. De oudste zoon als gedwongen strijder en de dochters als nou ja… mag je zelf invullen. Ze hebben de leeftijd…

Het is gebruikelijk dat zieke mensen een visum naar Turkije aanvragen en krijgen  om behandeld te worden. Zo is het met moeder ook gegaan en heeft iedereen bijgelegd met beetjes.

Dergelijk visum is inmiddels voor de drie oudste kinderen van Ahmed aangevraagd en het ziet ernaar uit dat dit lukken zal.. hoop doet leven.

 Over twee weken de uitslag daarvan…

De oudste zus van Ahmed en haar echtgenoot zullen de kinderen opvangen en begeleiden en de bekende arts in het ziekenhuis heeft toegezegd de kinderen helemaal te onderzoeken en eventueel operatie gratis te doen…Daar zal ook wel weer een addertje onder het gras liggen...

Hopelijk heeft hij verstand van zaken (sorry)

Ik moest even wennen aan zoveel liefdewerk wat je in de Nederlandse samenleving zelden ziet. Wie staat zijn/haar bed en groot deel van zijn huis af aan moeder en kinderen van een broer… Ja toch wel…velen gaven onderdak aan vluchtelingen uit de Oekraïne die niet eens familie zijn en velen betalen voor een kind in een derde wereld land.

Nu zijn jullie helemaal bijgepraat en zal ik tekst bij de foto’s geven… Wordt natuurlijk vervolgt…