donderdag 4 mei 2017

Mijmering 48 Rösti al la Annemiek en boontjes parade........

Beste mensen,

Als je me zegt: “Kon ik dat maar.....”,
zal ik je antwoorden: “Je bent al op weg”.

Annemiek.
 
48 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Al wat boon is, droogbonen, klimbonen struikbonen rare snijbonen en heilige boontjes.... Je kan ze het beste zaaien na 20 mei want een goede bonenplant mag de zon van de maand mei niet zien. Als....je ze in de volle grond zaait. Omdat ik natuurlijk niet wachten kan heb ik vele bonen voor/gezaaid in closetrolletjes in bakjes binnenshuis. Hele vreemde boontjes met tweekleurige bloei en zelfs donkerblauwe boontjes. Beste boontjes, bonte boontjes en extra grote droogbonen voor aan de klimrekken in de voortuin zodat voorbijgangers vragen wat voor soort plant die mooie bloeiende haag aan de afrastering is. De haagjes zullen een scala van bonte kleuren brengen. Vijf bakken staan nu op de vensterbank en er zullen nog enkele bakken bijkomen..... Voor/zaaien brengt vervroegde oogst.....
 
Tip 2
De tuinbonenplanten staan in bloei en ze hadden het zwaar door de kou en de regen. Vele gele bladeren aan de planten maar dat deert niet. Komende week komt de zon en hogere temperaturen en trekken de planten wel bij in een groeispurt in de groeimaand mei....
 
Tip 3
De erwtenplanten zijn halverwege het klim gaas en worden met repen panty benen vastgezet aan het gaas. De repen geven houvast en geven mee zodat de stengels niet breken....
 
Tip 4
Veel tuinwerk omdat de laatste kastanje pompoen nog in potjes moest. De voor/gezaaide paprika plantjes idem. Het zijn compacte planten voor in potten en als ze te laat oogst brengen kan dat ook nog op de vensterbank van de woonkamer in november/december als ik ze naar binnen haal.
 
Tip 5
De gekochte groenten van de markt zijn nog niet op en ik maak Rösti al la Annemiek.
Receptje?
 
Ingrediënten:
1 dikke aardappel
1 paprika
1 ui
3 eieren
iets olie
peper/zout
 
Werkwijze:
De ui snipperen en aanfruiten. De paprika in stukjes snijden en de aardappel raspen. Ik nam 2 aardappels want eentje had een beschadiging en bleef eentje over. De paprikastukjes mee roerbakken met peper/zout. Als de groenten bijna beetgaar is, de geraspte aardappel toevoegen en blijven omscheppen op laag gas. Eventueel nog iets olie toevoegen. Als de aardappelrasp iets aan gebakken is de los geklopte eieren over de groente gieten en op laag gas laten stollen. De rösti voorzichtig van de bodem losmaken met een pannenkoekmes en keren met behulp van een grote plaat of vlaaischotel. De rösti weer in de pan en kant twee garen. Een complete maaltijd voor twee personen of in stukjes gesneden voor meerdere personen voor bij de lunch....De rösti kan ook koud gegeten worden de dag erna....zelfs op broodjes als gezond beleg.
 
Mijn leventje...
Omdat Ton Vreeken altijd lange wachttijden heeft bij het zaad versturen heb ik afgelopen jaar in de herfst de zaaibonen besteld. Mooie bonte bonen die mijn vleesvervangers zijn. Geen diertje zal hoeven lijden in huize van Deursen. Een wezen dat liefde schenkt en krijgt en zo heel duidelijk gevoel toont. Uniek in “zijn” en ieder een eigen karakter heeft. Wezentjes die een naam hebben en een eigen oogopslag en manier van doen.... Zoals mijn vriendin Sandra het zo mooi weer geeft. “Er is al zoveel ander voedsel, waarom moeten dieren zoveel pijn lijden, angst hebben, veel te snel vetgemest worden, om maar zoveel mogelijk geld binnen te halen.” “Het leven wat ze hebben voor ze naar het slachthuis gaan is ook om te huilen.” Daar ben ik het helemaal mee eens...en hoeft niets meer aan toe gevoegd.
 
Annemiek