Als je me zegt: “Kon ik dat
maar.....”,
zal ik je antwoorden: “Je bent al op
weg”.
Annemiek.
48 Consumindermijmering 2017.
Tip.
Al wat boon is, droogbonen, klimbonen struikbonen
rare snijbonen en heilige boontjes.... Je kan ze het beste zaaien na 20 mei want
een goede bonenplant mag de zon van de maand mei niet zien. Als....je ze in de
volle grond zaait. Omdat ik natuurlijk niet wachten kan heb ik vele bonen
voor/gezaaid in closetrolletjes in bakjes binnenshuis. Hele vreemde boontjes met
tweekleurige bloei en zelfs donkerblauwe boontjes. Beste boontjes, bonte
boontjes en extra grote droogbonen voor aan de klimrekken in de voortuin zodat
voorbijgangers vragen wat voor soort plant die mooie bloeiende haag aan de
afrastering is. De haagjes zullen een scala van bonte kleuren brengen. Vijf
bakken staan nu op de vensterbank en er zullen nog enkele bakken bijkomen.....
Voor/zaaien brengt vervroegde oogst.....
Tip 2
De tuinbonenplanten staan in bloei en ze hadden het
zwaar door de kou en de regen. Vele gele bladeren aan de planten maar dat deert
niet. Komende week komt de zon en hogere temperaturen en trekken de planten wel
bij in een groeispurt in de groeimaand mei....
Tip 3
De erwtenplanten zijn halverwege het klim gaas en
worden met repen panty benen vastgezet aan het gaas. De repen geven houvast en
geven mee zodat de stengels niet breken....
Tip 4
Veel tuinwerk omdat de laatste kastanje pompoen nog
in potjes moest. De voor/gezaaide paprika plantjes idem. Het zijn compacte
planten voor in potten en als ze te laat oogst brengen kan dat ook nog op de
vensterbank van de woonkamer in november/december als ik ze naar binnen
haal.
Tip 5
Receptje?
Ingrediënten:
1 paprika
1 ui
3 eieren
iets olie
peper/zout
De ui snipperen en aanfruiten. De paprika in
stukjes snijden en de aardappel raspen. Ik nam 2 aardappels want eentje had een
beschadiging en bleef eentje over. De paprikastukjes mee roerbakken met
peper/zout. Als de groenten bijna beetgaar is, de geraspte aardappel toevoegen
en blijven omscheppen op laag gas. Eventueel nog iets olie toevoegen. Als de
aardappelrasp iets aan gebakken is de los geklopte eieren over de groente gieten
en op laag gas laten stollen. De rösti voorzichtig van de bodem losmaken met een
pannenkoekmes en keren met behulp van een grote plaat of vlaaischotel. De rösti
weer in de pan en kant twee garen. Een complete maaltijd voor twee personen of
in stukjes gesneden voor meerdere personen voor bij de lunch....De rösti kan ook
koud gegeten worden de dag erna....zelfs op broodjes als gezond
beleg.
Omdat Ton Vreeken altijd lange wachttijden
heeft bij het zaad versturen heb ik afgelopen jaar in de herfst de zaaibonen
besteld. Mooie bonte bonen die mijn vleesvervangers zijn. Geen diertje zal
hoeven lijden in huize van Deursen. Een wezen dat liefde schenkt en krijgt en zo
heel duidelijk gevoel toont. Uniek in “zijn” en ieder een eigen
karakter heeft. Wezentjes die een naam hebben en een eigen oogopslag en manier
van doen.... Zoals mijn vriendin Sandra het zo mooi weer geeft. “Er is al zoveel
ander voedsel, waarom
moeten dieren zoveel pijn lijden, angst hebben, veel te snel vetgemest worden,
om maar zoveel mogelijk geld binnen te halen.” “Het leven wat ze hebben voor ze
naar het slachthuis gaan is ook om te huilen.” Daar ben ik het helemaal mee
eens...en hoeft niets meer aan toe gevoegd.
Annemiek