Anders gaan leven
Stil genieten, van de wonderen om je
heendie je natuur je gratis brengt......
dat heet gelukkig zijn....
Annemiek.
49 Consumindermijmering 2017.
Op maandag kijk ik altijd even in de koeling en-of de
tuin wat op moet. Ik ben niet naar de markt geweest afgelopen zaterdag, er was nog over
van de week ervoor en moet nu snel verwerkt. Een stel tomaten en paprika’s
en er is nog wat bleekselderij. Daar kan pastasaus van gemaakt worden. Er is nog
een ui die niet goed meer is en vind ik later nog wat uien in de schuur...In de
voorraadkast staat nog een fles tomatenpuree uit een kerstpakket en er zijn
gedroogde pepertjes aan het keukenrek.... een duik in de vriezer bracht nog wat
groenten die ook op moeten.
De ingrediënten die ik gebruikte:
6 tomaten
6 paprika
2 uien
knoflook pijpjes
kan ook drie tenen knoflook zijn
kan ook basilicum en tijm en/of oregano
zijn
eventueel gedroogd
6 stengels bleekselderij of minder als ze groot
zijn
handvol rozijnen
tomatensaus of pak gezeefde tomaten of tomato
frito
wat je maar hebt
peper/zout
olijfolie
eventueel gedroogd pepertje maar hoeft
niet
Verder kan er enkele wortels bij in stukjes en dook
ik nog in de vriezer waar ik erwtjes en tuinbonen vond die ook in de saus
passen.
Werkwijze:
De gesnipperde ui aanfruiten en als je tenen
knoflook gebruikt even later de gesnipperde knoflook tenen toevoegen. De paprika
schoonmaken en in stukjes gesneden eveneens toevoegen en mee roerbakken. De
bleekselderij waren resten die lang bewaard bleven met de kontjes in water dat
ik elke week ververste. Na de grootste stengels afgebroken te hebben gingen de
kleine restjes aan de stronk weer in water in een decoratief bakje dat buiten op
het rek mooi staat te wezen en nog veel soepgroente zal brengen...want ze
groeien gewoon verder. In de koeling zou de bleekselderij al weken geleden zijn
overleden....
Tomaten in stukken toevoegen en de gesnipperde
kruiden en tomatensaus plus rozijnen en eventueel pepertje... Goed doorkoken en
op laag gas sudderen met de deksel op de pan. Rond die tijd deed ik de erwtjes
en tuinboontjes nog erbij. Na een half uurtje de saus eventueel laten inkoken
indien nodig. ( op hoog gas met de deksel van de pan) Even proeven en kokend
heet in conservenpotten scheppen. Direct de schroefdeksel erop en op de kop
zetten. Maak de potten goed vol met groenten en saus en zorg
dat de randen schoon blijven.....Ik gebruik een afgeknipte melkflacon om de
potten te vullen, dat werkt gemakkelijk en snel met mijn handen die niet altijd
doen wat ik wil. Misschien kan jij fijner werken of snij je de groenten fijner?
Dat vult de potten gemakkelijker, alles mag en kan als de pastasaus maar kokend
heet in de potten gaat. Afgekoeld mogen ze in de voorraadkast en dat brengt een
blij gevoel... In elke pot zitten twee pollepels pastasaus en na een zware
werkdag hoef ik alleen maar een potje saus op te warmen en wat pasta te koken.
Binnen 10 minuut zit ik aan tafel........ en weet wat ik eet.
Tip 2
Het grootste onkruid is tussen de klinkertjes uit
getrokken, tussen de grindtegels van de paadjes en het trottoir. Een zak van 25 kilo
strooizout kost 5,95 euro en werd uitgestrooid net voordat de miezer regen ging
vallen. Eenmaal in het voorjaar is voldoende om een seizoen lang je stoepjes
onkruid en algen vrij te houden. Natuurlijk is zout en azijn niet goed voor het
milieu en als je goed op de knieën kan en goed bukken, is het een
kleinigheid met een mesje of mes aan steel het onkruid te lijf te blijven gaan, maand in en uit.
Voor mij geen optie en troost ik mezelf als ik denk aan de bergen
pekel die in de winter op Neerlands wegen worden uitgestrooid tegen gladheid.
Daar is mijn beetje strooizout eenmaal per jaar een speldenknopje bij en in de winter haal
ik liever sneeuw van de stoep dan dat ik zout strooi....... We doen wat we
kunnen..... aan de ene kant goed en de andere kant slecht voor de aarde.
Het is een dagelijkse gewetensvraag voor de mens die de
aarde als een goed rentmeester wil beheren.
Mijn leventje....
Ik ben nog even mijn schakel probleempjes gaan
bespreken met Jason, de meneer die mij zo goed hielp met mijn fiets op maat. Hoe
krijg ik onderaan een steile heuvel vanuit stilstand mijn logge lijf op de fiets
en aan de rol..... Op high stand en op schakelstand een
Annemiek en schiet mijn fiets vooruit. Direct keihard doortrappen op een, twee
en derde versnelling tegen heuvels op met 3.2 % en steiler. Ik heb het
uitgeprobeerd en het was een succes. Die heuvel oplopen lukt me niet met de
fiets aan de hand en zou ik gedoemd zijn in het dal te blijven rond dwalen. In
Sittard op de markt was een cafeetje waar een harmonieke speelde en de klanken
uit open deuren het marktplein op dansten. Ik heb er een poos gezeten met een
donker biertje van een merk dat mijn zoon me eens leerde drinken. nou ja....
eens per zes maanden of zo bezondig ik me daaraan. Later was er ergens een bank
in het groen waar ik mijn stroopboterham heb opgegeten. Er was natuurlijk ook
een fles water met muntblad tegen de dorst en in Schinveld was een feesttent al
weet ik niet wat daar te vieren was....Volgens de woensdagvriend vieren ze in
mei weide feesten of meifeesten maar ik vierde het bos en heide feest in de
stilte langs akkertjes en kapellekes waar lammetjes rond dartelden achter moeder
schaap aan. Ik meanderde langs beekjes en bewonderde kerkjes op de terp. Ik
waagde me langs onbekende wegjes en wist die dikke accu brengt me wel weer
thuis. Mee trappen moet je wel altijd en hoe harder hoe langer de accu houden
zal. Mijn persoonlijke accu was deze keer merkbaar leeg aan het raken bij 50
kilometer. De accu in mijn hoofd was inmiddels weer opgeladen en legde ik het
lijf bij aankomst thuis in de stoel met Floortje op mijn buik. Eventjes
maar..... en ging het recupereren merkbaar sneller dan na de eerste tocht. Het
leven is schoon in het Limburgse land voor de Brabantse....
Annemiek