Beste mensen, 
Anders gaan leven
Stil genieten, van de wonderen om je 
heen
die je natuur je gratis brengt......
dat heet gelukkig zijn....
Annemiek.
 
 
49 Consumindermijmering 2017.
 
Tip. 
Op maandag kijk ik altijd even in de koeling en-of de 
tuin wat op moet. Ik ben niet naar de markt geweest afgelopen zaterdag, er was nog over 
van de week ervoor en moet nu snel verwerkt. Een stel tomaten en paprika’s 
en er is nog wat bleekselderij. Daar kan pastasaus van gemaakt worden. Er is nog 
een ui die niet goed meer is en vind ik later nog wat uien in de schuur...In de 
voorraadkast staat nog een fles tomatenpuree uit een kerstpakket en er zijn 
gedroogde pepertjes aan het keukenrek.... een duik in de vriezer bracht nog wat 
groenten die ook op moeten.
 
De ingrediënten die ik gebruikte:
6 tomaten
6 paprika
2 uien
knoflook pijpjes
kan ook drie tenen knoflook zijn
lavas en salie 
kan ook basilicum en tijm en/of oregano 
zijn
eventueel gedroogd
6 stengels bleekselderij of minder als ze groot 
zijn
handvol rozijnen
tomatensaus of pak gezeefde tomaten of tomato 
frito
wat je maar hebt
1 groentebouillontablet 
peper/zout
olijfolie
eventueel gedroogd pepertje maar hoeft 
niet
 
Verder kan er enkele wortels bij in stukjes en dook 
ik nog in de vriezer waar ik erwtjes en tuinbonen vond die ook in de saus 
passen.  
 
Werkwijze:

De gesnipperde ui aanfruiten en als je tenen 
knoflook gebruikt even later de gesnipperde knoflook tenen toevoegen. De paprika 
schoonmaken en in stukjes gesneden eveneens toevoegen en mee roerbakken. De 
bleekselderij waren resten die lang bewaard bleven met de kontjes in water dat 
ik elke week ververste. Na de grootste stengels afgebroken te hebben gingen de 
kleine restjes aan de stronk weer in water in een decoratief bakje dat buiten op 
het rek mooi staat te wezen en nog veel soepgroente zal brengen...want ze 
groeien gewoon verder. In de koeling zou de bleekselderij al weken geleden zijn 
overleden.... 
 



Terug naar de pastasaus...  
Tomaten in stukken toevoegen en de gesnipperde 
kruiden en tomatensaus plus rozijnen en eventueel pepertje... Goed doorkoken en 
op laag gas sudderen met de deksel op de pan. Rond die tijd deed ik de erwtjes 
en tuinboontjes nog erbij. Na een half uurtje de saus eventueel laten inkoken 
indien nodig. ( op hoog gas met de deksel van de pan) Even proeven en kokend 
heet in conservenpotten scheppen. Direct de schroefdeksel erop en op de kop 
zetten. Maak de potten goed vol met groenten en saus en zorg 
dat de randen schoon blijven.....Ik gebruik een afgeknipte melkflacon om de 
potten te vullen, dat werkt gemakkelijk en snel met mijn handen die niet altijd 
doen wat ik wil. Misschien kan jij fijner werken of snij je de groenten fijner? 
Dat vult de potten gemakkelijker, alles mag en kan als de pastasaus maar kokend 
heet in de potten gaat. Afgekoeld mogen ze in de voorraadkast en dat brengt een 
blij gevoel... In elke pot zitten twee pollepels pastasaus en na een zware 
werkdag hoef ik alleen maar een potje saus op te warmen en wat pasta te koken. 
Binnen 10 minuut zit ik aan tafel........ en weet wat ik eet.

  
Tip 2

Het grootste onkruid is tussen de klinkertjes uit
getrokken, tussen de grindtegels van de paadjes en het trottoir. Een zak van 25 kilo 
strooizout kost 5,95 euro en werd uitgestrooid net voordat de miezer regen ging 
vallen. Eenmaal in het voorjaar is voldoende om een seizoen lang je stoepjes 
onkruid en algen vrij te houden. Natuurlijk is zout en azijn niet goed voor het 
milieu en als je goed op de knieën kan en goed bukken, is het een 
kleinigheid met een mesje of mes aan steel het onkruid te lijf te blijven gaan, maand in en uit.
Voor mij geen optie en troost ik mezelf als ik denk aan de bergen 
pekel die in de winter op Neerlands wegen worden uitgestrooid tegen gladheid. 
Daar is mijn beetje strooizout eenmaal per jaar een speldenknopje bij en in de winter haal 
ik liever sneeuw van de stoep dan dat ik zout strooi....... We doen wat we 
kunnen..... aan de ene kant goed en de andere kant slecht voor de aarde. 
Het is een dagelijkse gewetensvraag voor de mens die de 
aarde als een goed rentmeester wil beheren. 
  
Mijn leventje....


Ik ben nog even mijn schakel probleempjes gaan 
bespreken met Jason, de meneer die mij zo goed hielp met mijn fiets op maat. Hoe 
krijg ik onderaan een steile heuvel vanuit stilstand mijn logge lijf op de fiets 
en aan de rol..... Op high stand en op schakelstand een 
Annemiek en schiet mijn fiets vooruit. Direct keihard doortrappen op een, twee 
en derde versnelling tegen heuvels op met 3.2 % en steiler. Ik heb het 
uitgeprobeerd en het was een succes. Die heuvel oplopen lukt me niet met de 
fiets aan de hand en zou ik gedoemd zijn in het dal te blijven rond dwalen. In 
Sittard op de markt was een cafeetje waar een harmonieke speelde en de klanken 
uit open deuren het marktplein op dansten. Ik heb er een poos gezeten met een 
donker biertje van een merk dat mijn zoon me eens leerde drinken. nou ja.... 
eens per zes maanden of zo bezondig ik me daaraan. Later was er ergens een bank 
in het groen waar ik mijn stroopboterham heb opgegeten. Er was natuurlijk ook 
een fles water met muntblad tegen de dorst en in Schinveld was een feesttent al 
weet ik niet wat daar te vieren was....Volgens de woensdagvriend vieren ze in 
mei weide feesten of meifeesten maar ik vierde het bos en heide feest in de 
stilte langs akkertjes en kapellekes waar lammetjes rond dartelden achter moeder 
schaap aan. Ik meanderde langs beekjes en bewonderde kerkjes op de terp. Ik 
waagde me langs onbekende wegjes en wist die dikke accu brengt me wel weer 
thuis. Mee trappen moet je wel altijd en hoe harder hoe langer de accu houden 
zal. Mijn persoonlijke accu was deze keer merkbaar leeg aan het raken bij 50 
kilometer. De accu in mijn hoofd was inmiddels weer opgeladen en legde ik het 
lijf bij aankomst thuis in de stoel met Floortje op mijn buik. Eventjes 
maar..... en ging het recupereren merkbaar sneller dan na de eerste tocht. Het 
leven is schoon in het Limburgse land voor de Brabantse....