maandag 8 mei 2017

Mijmering 49 pastasaus in pot van restjes en je stoepje onkruidvrij houden...

Beste mensen,

Anders gaan leven
Stil genieten, van de wonderen om je heen
die je natuur je gratis brengt......
dat heet gelukkig zijn....

Annemiek.
 
 
49 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Op maandag kijk ik altijd even in de koeling en-of de tuin wat op moet. Ik ben niet naar de markt geweest afgelopen zaterdag, er was nog over van de week ervoor en moet nu snel verwerkt. Een stel tomaten en paprika’s en er is nog wat bleekselderij. Daar kan pastasaus van gemaakt worden. Er is nog een ui die niet goed meer is en vind ik later nog wat uien in de schuur...In de voorraadkast staat nog een fles tomatenpuree uit een kerstpakket en er zijn gedroogde pepertjes aan het keukenrek.... een duik in de vriezer bracht nog wat groenten die ook op moeten.
De ingrediënten die ik gebruikte:
6 tomaten
6 paprika
2 uien
knoflook pijpjes
kan ook drie tenen knoflook zijn
lavas en salie
kan ook basilicum en tijm en/of oregano zijn
eventueel gedroogd
6 stengels bleekselderij of minder als ze groot zijn
handvol rozijnen
tomatensaus of pak gezeefde tomaten of tomato frito
wat je maar hebt
1 groentebouillontablet
peper/zout
olijfolie
eventueel gedroogd pepertje maar hoeft niet
 
Verder kan er enkele wortels bij in stukjes en dook ik nog in de vriezer waar ik erwtjes en tuinbonen vond die ook in de saus passen.
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui aanfruiten en als je tenen knoflook gebruikt even later de gesnipperde knoflook tenen toevoegen. De paprika schoonmaken en in stukjes gesneden eveneens toevoegen en mee roerbakken. De bleekselderij waren resten die lang bewaard bleven met de kontjes in water dat ik elke week ververste. Na de grootste stengels afgebroken te hebben gingen de kleine restjes aan de stronk weer in water in een decoratief bakje dat buiten op het rek mooi staat te wezen en nog veel soepgroente zal brengen...want ze groeien gewoon verder. In de koeling zou de bleekselderij al weken geleden zijn overleden....
 
Terug naar de pastasaus...
Tomaten in stukken toevoegen en de gesnipperde kruiden en tomatensaus plus rozijnen en eventueel pepertje... Goed doorkoken en op laag gas sudderen met de deksel op de pan. Rond die tijd deed ik de erwtjes en tuinboontjes nog erbij. Na een half uurtje de saus eventueel laten inkoken indien nodig. ( op hoog gas met de deksel van de pan) Even proeven en kokend heet in conservenpotten scheppen. Direct de schroefdeksel erop en op de kop zetten. Maak de potten goed vol met groenten en saus en zorg dat de randen schoon blijven.....Ik gebruik een afgeknipte melkflacon om de potten te vullen, dat werkt gemakkelijk en snel met mijn handen die niet altijd doen wat ik wil. Misschien kan jij fijner werken of snij je de groenten fijner? Dat vult de potten gemakkelijker, alles mag en kan als de pastasaus maar kokend heet in de potten gaat. Afgekoeld mogen ze in de voorraadkast en dat brengt een blij gevoel... In elke pot zitten twee pollepels pastasaus en na een zware werkdag hoef ik alleen maar een potje saus op te warmen en wat pasta te koken. Binnen 10 minuut zit ik aan tafel........ en weet wat ik eet.
 
Tip 2
Het grootste onkruid is tussen de klinkertjes uit getrokken, tussen de grindtegels van de paadjes en het trottoir. Een zak van 25 kilo strooizout kost 5,95 euro en werd uitgestrooid net voordat de miezer regen ging vallen. Eenmaal in het voorjaar is voldoende om een seizoen lang je stoepjes onkruid en algen vrij te houden. Natuurlijk is zout en azijn niet goed voor het milieu en als je goed op de knieën kan en goed bukken, is het een kleinigheid met een mesje of mes aan steel het onkruid te lijf te blijven gaan, maand in en uit. Voor mij geen optie en troost ik mezelf als ik denk aan de bergen pekel die in de winter op Neerlands wegen worden uitgestrooid tegen gladheid. Daar is mijn beetje strooizout eenmaal per jaar een speldenknopje bij en in de winter haal ik liever sneeuw van de stoep dan dat ik zout strooi....... We doen wat we kunnen..... aan de ene kant goed en de andere kant slecht voor de aarde. Het is een dagelijkse gewetensvraag voor de mens die de aarde als een goed rentmeester wil beheren.
 
Mijn leventje....
Ik ben nog even mijn schakel probleempjes gaan bespreken met Jason, de meneer die mij zo goed hielp met mijn fiets op maat. Hoe krijg ik onderaan een steile heuvel vanuit stilstand mijn logge lijf op de fiets en aan de rol..... Op high stand en op schakelstand een Annemiek en schiet mijn fiets vooruit. Direct keihard doortrappen op een, twee en derde versnelling tegen heuvels op met 3.2 % en steiler. Ik heb het uitgeprobeerd en het was een succes. Die heuvel oplopen lukt me niet met de fiets aan de hand en zou ik gedoemd zijn in het dal te blijven rond dwalen. In Sittard op de markt was een cafeetje waar een harmonieke speelde en de klanken uit open deuren het marktplein op dansten. Ik heb er een poos gezeten met een donker biertje van een merk dat mijn zoon me eens leerde drinken. nou ja.... eens per zes maanden of zo bezondig ik me daaraan. Later was er ergens een bank in het groen waar ik mijn stroopboterham heb opgegeten. Er was natuurlijk ook een fles water met muntblad tegen de dorst en in Schinveld was een feesttent al weet ik niet wat daar te vieren was....Volgens de woensdagvriend vieren ze in mei weide feesten of meifeesten maar ik vierde het bos en heide feest in de stilte langs akkertjes en kapellekes waar lammetjes rond dartelden achter moeder schaap aan. Ik meanderde langs beekjes en bewonderde kerkjes op de terp. Ik waagde me langs onbekende wegjes en wist die dikke accu brengt me wel weer thuis. Mee trappen moet je wel altijd en hoe harder hoe langer de accu houden zal. Mijn persoonlijke accu was deze keer merkbaar leeg aan het raken bij 50 kilometer. De accu in mijn hoofd was inmiddels weer opgeladen en legde ik het lijf bij aankomst thuis in de stoel met Floortje op mijn buik. Eventjes maar..... en ging het recupereren merkbaar sneller dan na de eerste tocht. Het leven is schoon in het Limburgse land voor de Brabantse....
 
Annemiek