woensdag 2 november 2016

Mijmering 129 Huishoudelijke klussen in te hanteren blokken........

Beste mensen,

Door inzicht in je houding en gedrag leer je jezelf beter kennen
worden fouten leerpunten en blijf je in een opwaartse spiraal.......

Annemiek.
 
129 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Net voor de winter  nog onkruid tussen de stoeptegels uitplukken geeft je in het voorjaar gemak. De wortels kunnen niet dikken bij een zachte winter en in maart zijn er wel andere zaken te doen in de tuin namelijk zaaien en poten. In wintertijd bij gladheid komt er bovendien strooizout op het paadje en werkt de kleinste plukjes onkruid nog even weg.
 
Net voor de winter zijn de penwortel onkruidjes goed te zien in de rotstuin. De distel en de paardenbloem, steek met een steekschop diep uit zodat ook het puntje van de penwortel meekomt. Puntje dat blijft zitten betekend nieuwe plant.
 
Net voor de winter steek ik de begroeiing van rotsrand en trottoir met de steekschop af. Niet overdrijven en middenvoor het huis is al netjes. Voor de bijentuin moet nog en kan in het weekend. De zware klussen in blokken van twee uur met een  pauze van een uurtje. Tijdmanagement heet dat. Zo krijg je geen hekel aan zware klussen.
 
Met een krabber met lange steel werden de mos randjes tussen de trottoirtegels gehaald. Een kwestie van rustig aan. Ook dit geeft voorsprong op het voorjaar. De rotstuin in mijn
voortuin geeft tweemaal per jaar een dagdeel werk en voor de rest geen omkijken naar. Hoe je een onderhoudsvriendelijke rotstuin maakt?
Worteldoek op de schone aarde leggen en de rotsjes op de plaats waar je ze wil hebben. 20 cm naast de rotsenrijen en kringen het worteldoek wegknippen en daar vaste planten zetten met vooral ook bodembedekkers. De planten staan dicht opeen. Tussen de rotsjes kan geen onkruid groeien door het worteldoek en tussen de vaste planten groeit meestal geen onkruid omdat ze  dicht opeen staan en/of bodembedekkers ertussen. De planten zijn zo gekozen dat op elk moment van het jaar bloemen bloeien. Rond deze tijd snoei ik de bodembedekkers die over de rotsjes naar het trottoir groeiden maar laat verder de planten ongemoeid. Bij vorst ( rijp) en sneeuw zijn het pracht decoraties. Bovendien overwinteren beestjes tussen de planten dus snoeien zou wreed zijn. In het voorjaar snoei ik eenmaal de planten die gesnoeid moeten worden en verder geen werk tot net voor de winter. Oh ja....ik strooi wat kalk rond deze tijd en koemestkorrels in maart. Op het verhoogde stuk net onder het woonkamerraam teel ik aardbeitjes courget en rabarber. Er staat bernagie en ik wil daar een kruidentuintje starten als ik de boterblommen uitgeroeid heb die er stonden. Salie en tijm en wilde daslook plus de winterharde basilicum van Sandra.........
Een rotstuin is veel mooier en beter voor het milieu dan een tuin met grind waar het hemelwater niet weg kan en wegstroomt in het riool. Een grindtuin is geen onderhoud.... een rotstuin zeer weinig onderhoud. Je zou ook nog de middenweg kunnen kiezen door een grindtuin met grote bakken vol vaste planten.....
 
Net voor de winter kregen de ramen een flinke schrobbeurt met sop en het naspoelen werd gedaan op de ouderwetse manier met regenwater en het steelpannetje hopen water langs het raam gooien om het sop te verwijderen. Ze zijn weer blietsenblank.
 
Net voor de winter alle horizontale vlakken van de kunststof kozijnen met auto/was inwrijven geeft een beschermlaag en is voor lange tijd het ramen wassen uit de tijd door alleen wekelijks de horizontale vlakken van de kozijnen af te nemen met een nat doekje. De ramen stof ik af bij droog weer met de plumeau........Het rubber tussen de kozijnen geeft vieze zwarte strepen en die verdwijnen ook met auto was.
 
Net voor de winter gaan de nostalgische potjes en de kannetjes naar binnen en worden elke dag een paar met het laatste afwaswater af gewassen. Ze krijgen een plekje op het tuintafeltje dat nu ook boven staat in de logeerkamer.
 
Net voor de winter krijgt de wilgenwand een oliebeurtje van afgewerkte frituurolie. Dan ga ik container diven bij de PLUS in de olie container
 
Tip 2
De hulp is ziek en kreeg een operatie zodat er wat achterstand is ontstaan die nu met vereende krachten werd weggewerkt. Nee niet achter elkaar dagen aan de slag maar met tijdmanagement in blokken van twee uurtjes. Ik noem dat te verhapstukken blokken en daarna een uur pauze met in het boek lezen uit 1940. Ik kreeg het boek van Fieke en is een hoop ingebonden illustraties... weekbladen dus zoals de margriet maar eerder uitgegeven.
 
Terug naar de achterstand wegwerken. Elke dag na of voor het douchen heb ik wat badkamer werk gedaan. o.a. de dop van de douche ( zie foto) met een oude tandenborstel schoon geschrobd. De dag erna rond de kraan het zeepbakje en de beugels met de tandenborstel want als je denkt dat daar geen vuil komt heb je het mis. Alleen de tegels soppen is niet voldoende af en toe moet de oude tandenborstel in hoekjes en richeltjes.  
De derde ochtend heb ik de schimmelige kitrandjes met gloor met de tandenborstel geschrobd en toen de hele douchewand tegels plus de douchebak met SUNSODA. Door dagelijks in je blootje tijdens of voor het douchen even te soppen merk je amper dat er toch veel VOOR/werk werd verricht. Vandaag kwam het ligbad aan de beurt en werd de wasmachine van de kant geschoven. Je wil niet weten wat daar na een tijdje onderuit komt. Tegen die tijd ben ik me maar gaan aankleden want een bloterik met een fototoestel om de hals in de schoonmaak krijgt het op een gegeven moment koud. Het vloertje werd nog geschrobd in de hoekjes en richeltjes en het badkamerkastje gesopt en het wasbakje. Tegen die tijd was de blok verhapstukte klus tijd wel om en mocht ik van mezelf weer lezen........in mijn stoel met opgetrokken benen en een dekentje om.
 
Vol trots merkte ik in de middag dat ik best nog wat ramen boven kon wassen en stofzuigen want er was nog energie. Zelfs de onderkant van de matjes kregen een stofzuigbeurt. Dat werd als extra tijdmanagement blok gedaan en toen was het helemaal op met de energie. Dat kon omdat ik vandaag niet hoefde te koken omdat er eten van gisteren over was en alleen maar opgewarmd hoefde te worden. Door jezelf zo in te plannen met tijdmanagement verzet je bergen werk en blijft er veel vrije tijd over.....als de achterstand weer weg is.
 
Mijn leventje......
Ik heb mezelf als doel gesteld eerst alle achterstand in mijn huis weg te werken voordat ik weer uitjes ga ondernemen door vrienden te ontvangen of bezoeken. Ik heb bij die achterstand wegwerken hulp nu mijn hulp Monique ziek is. Ze zal dit jaar niet meer werken en zonder hulp red ik het toch niet. Veel kan ik zelf... de randjes en richels van de wasmachine bijvoorbeeld die doe je net voordat je de was aanzet. Het hoeft maar gedaan te zijn. Stofzuigen en ramen wassen boven en beneden buitenom lukt ook prima maar van binnen ramen wassen beneden lukt me niet want daarvoor moet ik een trapje gebruiken en dat is te gevaarlijk met mijn handicap. Dat is dus werk om uit te besteden. De puntjes zijn weer op de gezet en staan bijvoorbeeld ook alweer kleine stukjes toiletzeep in het water om
te weken. Daar zet ik zo meteen een bonte was mee aan op nachttarief. Die zeepjes zijn gekregen en van restjes te dunne zeepjes die niet meer te hanteren zijn. De grootste klus vloeren schrobben moet nog komen en ben ik weer een beetje bij. De achterstand liep ik op doordat mijn been ontstoken raakte en mijn hulp ziek werd. Vrienden boden hulp aan maar dat wil ik niet. Het zou een structureel karakter krijgen en daar zijn vrienden niet voor. Mensen van het consuminderhuis zijn zeker niet aan de orde want ik doe niet aan belangenverstrengeling. Per uur betalen is de enigste optie als ik een klik heb met de betreffende persoon. Dat is zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg en uiteindelijk vinden. Ik ben erg gevoelig voor sferen die mensen meebrengen als ze mijn huis bezoeken. Als de mens weg is blijft de sfeer hangen. Zelfs in mijn tuin hofje of voortuin wil ik geen hulp en biedt iemand die spontaan aan dan kap ik snel af. Moeilijke vrouw die Annemiek maar wel transparant en duidelijk....
 
Annemiek