Heb vertrouwen in jezelf...
Je bent perfect zoals je bent....
Annemiek
136 Consumindermijmering
2016.
Gevulde speculaas maken is niet zo moeilijk. stap
voor stap met de foto’s het recept volgen en lukt het altijd.... Ik bak eenmaal
per jaar speculaas en heb een grote ovenplaat vol, voldoende voor de maand
december. De gevulde speculaas is dubbeldik dus beslaat een kleinere plaat en je
eet er natuurlijk kleinere stukken van...( als je ze verstopt op moeilijk aan te
komen plekjes.) Ik heb geen koektrommels die staan maar in de weg en bewaar
speculaas in pannen met deksel erop of in ovenschalen met deksel of
soepterrines....
Elke dag bij de koffie neem ik een speculaasje en
als ze niet in het oog staan blijf ik eraf. Misschien wel omdat ik het nu te
druk Heb. De smaak is veel lekkerder dan bij welke bakker of super dan ook en
het houd me in de Sint en Kerstsfeer waar ik niet meer uitkom tot net na
nieuwjaar door de drukte van mijn werk............Natuurlijk kan je ook de helft
van de ingrediënten nemen voor een kleiner gevuld koektrommeltje...
Ingrediënten gevulde speculaas.
350 gram roomboter of margarine op
kamertemperatuur
700 gram bloem
4 eetlepels melk
2 theelepels bakpoeder
snuf zout
30 gram speculaaskruiden
2 eieren
geraspte amandelen voor bovenop de
speculaas.
Voor de amandelspijs:
Pakje amandelspijs ca 400 gram
1 a 2 eieren
1 theelepel citroenrasp of enkele druppels citroen
uit flesje of vers.
Werkwijze:
Leg de ingrediënten van het bovenste rijtje met
uitzondering van de bloem in een deeg kom en snij met twee messen de boter in
stukjes. Voeg ongeveer de helft van de bloem toe en kneed met koele hand het
deeg tot het loslaat van je handen. Voeg al knedende bloem toe en het zou zomaar
kunnen dat er meer bloem in moet dan de 700 gram. Een dik ei brengt immers al
meer vloeistof. Bij gewone speculaas kan je de bol uitrollen tot een dikke plak
die op een bakplaat gelegd kan worden. De bakplaat insmeren met boter of
bedekken met houdbare folie of bakpapier. De randen deeg die overhangen kunnen
dubbel geslagen of met de keukenschaar afgeknipt en
op dunnere stukken gelegd en aangedrukt. Van dit lapwerk zie je niets als de geschaafde amandelen erop liggen. Een klein ei loskloppen en op het deeg verdelen met je vingers. Bestrooien met amandelschaafsel en in een voorverwarmde oven afbakken op 180 graden in 20 a 30 minuten.
op dunnere stukken gelegd en aangedrukt. Van dit lapwerk zie je niets als de geschaafde amandelen erop liggen. Een klein ei loskloppen en op het deeg verdelen met je vingers. Bestrooien met amandelschaafsel en in een voorverwarmde oven afbakken op 180 graden in 20 a 30 minuten.
Voor gevulde speculaas werk je iets anders. Meng de
amandelspijs met 1 groot of 2 kleine eitjes en wat citroenrasp. Deel de bol deeg
in twee helften en rol een helft uit. Beleg een bakplaat met de lap op dezelfde
manier als hier boven. Besmeer de lap met de amandelspijs en rol bol twee uit en
leg de lap op de amandelspijs zie foto voorbeelden. Wat overhangt afknippen en
pepernoten van rollen. Ik heb de pepernoten iets te dicht op elkaar op het
bakblik gelegd zoals je ziet en raakten ze elkaar na het bakken... Je kan ook
leren door te zien hoe het niet moet nietwaar...... Terug naar de gevulde
speculaas... lap twee de top/lap besmeren met losgeklopt ei en bestrooien met
geschaafde amandelen. In een voorverwarmde oven op 175 graden in 30 minuten
afbakken.
Ik heb de amandelspijs zelf gemaakt door resten
amandelen fijn te malen en ik had nog wat poeder amandel die ik heb opgemaakt.
Wegen en mengen met evenveel poedersuiker die ik niet had en werd gewone suiker
in de moulinex gemalen tot poedersuiker. De citroen en ei erdoor tot het mengsel
smeerbaar was maar vreselijk plakte. Met een vork en de achterkant lepel lukte
het uitsmeren wel. Doen met wat er is nietwaar......... Het resultaat is
hetzelfde als amandelspijs uit het pakje. Soms wordt amandelspijs uitgerold en
omdat het plakt kan dat met een plastic zak rond de deegrol. Het is me allemaal
te moeilijk dus maak ik de spijs iets dunner door er iets meer ei bij te doen en
is de spijs smeerbaar........
Terug naar de speculaas......... De gevulde
speculaas vraagt langere baktijd dan de gewone speculaas. ( Voorverwarmde oven
op 180 graden 40 minuten)Doordat het deeg bruin is, is het moeilijk om te zien
of de speculaas gaar is. Volg de aangegeven baktijd en neem de bakplaat uit de
oven. Snij met een kartelmes een randje aan de buitenkanten van de plaat zoals
op de foto en haal die randjes weg. Snij de speculaas in vierkanten en dan zie
je meteen of het gaar is. Twijfel je... haal er dan een vierkantje uit om te
proberen. Nog niet gaar.. dan nog 15 minuut of zo in de oven. Zorg dat het niet
te droog wordt. De randjes zijn heerlijk met een kop koffie en verheug ik me
elke keer op. De pepernoten door gesmolten chocola rollen kan ook nog. Een
vuurvaste kom in een pan met water op het vuur zetten en chocola in de kom van
tenminste 48% cacao bestanddelen. De pepernoten na het chocoladebadje met een
vork eruit vissen en op een stukje bakpapier leggen of bak folie.
Terwijl afgelopen zaterdag de storm mijn wasje droogde ( nee de onderbroeken vlogen niet in de kersenboom) hoefde ik even een dag niets van mezelf en bakte laat in de middag een appelpannenkoek. gewoon beslagje van zelfrijzend bakmeel, eitje melk en stukjes appel en helemaal genoeg.
baaldag van niets hoeven en willen en
met een boek in de luie stoel doorbrengen onder een dekentje. Baaldagen hebben
een functie en helemaal niet verkeerd als je maar de voetsteunen om eruit te
komen weer vind. Als zoiets me overvalt geef ik er een dag aan toe om de dag
erna mezelf weer bij de oren te pakken... Pas op de plaats en doordenken noem ik
ijkpunt. Terugblik en vooruit zien en vooral naar jezelf kijken. De speculaas bakkerij
en het eerste advent verhaal afgelopen zondag zette me weer in de koers en de
reacties op het verhaal zijn hartverwarmend. Ik sta er niet alleen voor en de
mijmering lezers zijn gestart met doneren......Daar kan ik zo heel erg blij van
worden en als onze penningmeester de namen voorleest raak ik emotioneel en
stijgt de energie naar ongekende hoogten........ Vanavond geef ik een workshop
natuur adventstukken maken en leer de mensen voor bijna nop je huis in Kerstsfeer brengen met alleen de kosten van een stukje oase. Even van te voren zal ik eentje voor mezelf maken
en vastleggen hoe dat gaat. Dat deel ik weer in de mijmeringen morgen zodat
jullie aan de slag kunnen gaan.......De geur van ceder conifeer en spar in je
huis maakt blij ook al heb je dierbaren verloren en zat niet altijd alles
mee.... Je bent er nog en kom maar overeind om je mooie kleuren te laten
zien..........
Annemiek