zondag 2 oktober 2016

Mijmering 115 Vegaburgers recept en rauwe andijvie stamppot...

Beste mensen,

Ieder mens...
heeft zijn eigen weg te gaan.

 Annemiek
 
115 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Het wordt kouder en  meer stamppotjes op het menu met vegaburger maar wel de zelfgemaakte. Als je bedenkt dat van twee bekers bonen tegen de 30 vegaburgers gemaakt werden kan je voorstellen hoeveel prijsverschil er is met de gekochte versie. Bovendien zijn die echt niet lekker.
 
Recept vegaburger voor 30 stuks om in te vriezen.
 
Ingrediënten:
1 bekertje gedroogde kikkererwten
1 bekertje gedroogde witte bonen
1 dikke ui
2 paprika’s maakt niet uit welke kleur
eventueel een pepertje
1 eetlepel kruidenbouillonpoeder
flinke scheut olijfolie of zonnebloemolie
1 ei en eventueel knoflook
kruiden zoals basilicum oregano tijm of gedroogde Franse kruiden.
 
Werkwijze:
De bonen en kikkererwten wassen en apart in pannetjes in de week zetten met elk drie bekers water. Laat maar 24 uur weken. Kook de erwten en bonen in het weekwater tot ze gaar zijn en daar is wel eens kooktijd verschil in. Giet erwten en bonen af, vang kookvocht op en bewaar even.
 
Snij de ui/knoflook in kleine snippers en de paprika/peper. Knip de kruiden in fijne reepjes en maal de kikkererwten niet te fijn in de keukenmachine. Ze mogen korrelig blijven want de vegaburgers krijgen de grove structuur van gehaktballen. Maal de witte bonen zeer fijn, dat maakt de massa smeuïg. Meng alle ingrediënten met je handen door elkaar en voeg kookvocht toe om de massa samenhangend te krijgen maar niet te nat. Vorm kleine ballen en zet ze een half uurtje in de koelkast om op te stijven. Rol de ballen door paneermeel, door losgeklopt ei en weer door paneermeel en verpak ze per stuk in kleine diepvrieszakjes. Een voorraad vegaburgers in de vriezer is een rijk bezit.
 
Gebruiksaanwijzing bij gebruik bevroren vegaburger: Leg de bevroren vegaburger in een klein pannetje in een beetje zonnebloemolie op een klein pitje en leg de deksel op de pan. Start met eten koken en als je maaltijd klaar is, is de vegaburger ontdooit, warm van binnen en bruin. Wel halverwege het koken de vegaburger omkeren.
 
Tip 2
Rauwe andijvie stamppot voor twee personen.
 
Ingrediënten:
1 krop andijvie
Vergietje aardappels
scheut azijn of kruidenazijn
1 dikke ui
klontje boter
scheutje melk
vers gemalen nootmuskaat
 
Werkwijze:
De aardappels schillen en klein gesneden opzetten met weinig water en weinig zout. De andijvie wassen en in snippers snijden. De ui snipperen. Andijvie en ui mengen met een scheut azijn. Ik nam hiervoor munt/lavendel/azijn die ik zelf maak. Als de aardappels gaar zijn afgieten en met de mixer puree maken met boter melk en de nootmuskaat.
De vegaburgers waren inmiddels warm en bruin en werd de andijvie door de kokend hete puree geschept die een minuut op een laag pitje bleef staan. De andijvie slinkt iets tijdens het omscheppen op het vuur en dat is net lekker. Serveren met de vegaburgers en mosterd.
 
Mijn leventje...
Ik ben samen met mijn zoon Samir boodschappen gaan doen. Ik op de fiets en hij in hardloop tempo voor de conditie. Er kwam iets van voorheen over me toen Samir nog een puber was en hij mocht iets uitzoeken. Chips of zo maar die eet hij niet meer. Evenmin chocola of koekjes en het bleef bij een flesje speciaal bier en een blok kaas. Thuis heb ik stiekem een slokje van het bier genomen dat even in de diepvries moest volgens mijn zoon. Het was lekker moet ik zeggen. Samir heeft de aardappels geschild en ik heb de andijvie uit de tuin gehaald. We hebben samen gekookt en de vegaburgers eerlijk gedeeld voor in de vriezer. Met de kaas en de vegaburgers ging hij naar huis en nu weet ik waarom hij van die blokjes op zijn buik heeft. Hij snoept niet meer.......
 
Bij de PLUS waren al pepernoten te koop en de chocolade letters en veel te vroeg naar mijn mening. Een meneer begon te klagen dat er nergens zwarte piet op stond want dat mocht niet van de mohammedanen zeurde hij. Nog even en dan moeten we suikerfeest vieren in plaats van Sinterklaas zeurde de meneer verder en wilde duidelijk dat ik hem bijviel. Mijn getinte zoon kwam net om het hoekje en ik zei tegen hem ”Samir deze meneer wil graag uitgenodigd worden op jou suikerfeest.” Samir is atheïst  dus viert niets maar begreep meteen dat ik weer iemand een loer aan het draaien was. Hij kent zijn ma en ging mee in het gesprek met een grijns. De meneer haakte af en ging er snel vandoor terwijl ik net een boom wilde opzetten over wel of niet zwarte piet en iedereen zijn eigen feestje. We keken eens naar het sinterklaas snoepgoed waar echt wel zwarte piet op stond dus ook PLUS laat iedereen in zijn/haar waarde. Maar pepernoten kopen doen we niet.........Veeeeeels te vroeg.
 
Ma.... eh Annemiek