woensdag 12 oktober 2016

Mijmering 121 pasta bolognese ingemaakt en meegroeiend werkblad...

Beste mensen,

Warm gretig het leven levend...
om te leren, te verlangen naar kennis, te denken en te handelen.
Intens en diep doorvoelend
dat ben ik...

Annemiek
 
121 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Mijn handicap neemt toe en het lage bureautje is niet meer te doen. Er werd een meubelplaat op maat gezaagd en met steunen bevestigd aan de muur. De vriendendienst van Theo kwam eraan te pas en helemaal blij zag ik het wonder ontstaan. Genoeg ruimte om mijn benen gestrekt onder het werkblad te houden. Hoog geplaatst werkblad en
de rolstoel kan helemaal onder het blad. Mijn stoel kan elektrisch hoger en lager terwijl ik erop zit en kan ik weer uren werken aan de PC. Wat de tip voor jou is? Dergelijke bladen aan de muur van kinderkamers bevestigen is een uitkomst. Het “bureau” groeit mee want het blad is hoger en lager te zetten met de verplaatsbare beugels en gaat een hele kindertijd/pubertijd mee....
 
Tip 2
Voor wat hoort wat en terwijl Theo knutselde heb ik pasta bolognese gemaakt.
 
Ingrediënten:
1 ui
3 tenen knoflook
enkele dikke wortels
3 paprika
2 pepers maar hoeft niet
4 stengels bleekselderij
blikje tomatenpuree en wat tomaatjes
of pakje frito tomatenpuree
of gezeefde tomaten of uit de vriezer
wat je maar hebt van tomaat.
handvol rozijnen ( had ik niet meer)
basilicum en/of tijm of oregano
of gedroogde herbe de provence
olijfolie of andere olie
Pasta
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui in iets olijfolie smoren in een wok en de gesnipperde knoflook toevoegen. Als ui en look lichtbruin zijn de bleekselderij in reepjes gesneden toevoegen. De wortels afschrobben en in kleine stukjes gesneden in een bodempje water in een kleine pan iets minder dan beetgaar koken. De paprika schoonmaken en in stukjes gesneden mee roerbakken in de wok. De pepers zonder zaadjes in stukjes gesneden toevoegen. hou je van pittig dan twee zaadjes bij de saus. Tomaatpuree en tomaatjes toevoegen en eventueel iets water. De kruiden toevoegen en een eetlepel kruidenbouillonpoeder en/of zout.De inmiddels beetgare wortels bij de saus. De pastasaus met een deksel op de wok laten smoren tot alle groenten beetgaar zijn en eventueel af en toe iets water toevoegen.
 
Water opzetten voor de pasta en volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar ( aldente) koken afgieten en een scheutje olijfolie bij de pasta. Omdat ik ruim voor vier personen pastasaus had gemaakt is voor een persoon saus kokend heet in een potje gedaan met schroefdeksel gesloten en op de kop gezet. Laat maar op de kop afkoelen en daarna in de voorraadkast. De saus blijft wel twee maanden goed en je kant-en-klaar voorraad in de voorraadkast. Het voordeel van dergelijke potten is dat alleen pasta gekookt hoeft te worden in de tijd dat de pastasaus warmt in een pannetje. Binnen een kwartiertje een warme maaltijd op tafel. Verder neemt pastasaus op deze manier bewaard geen plaats in de vriezer in en hoeft niet ontdooit. ...
 
Tip 3
De heerlijke olijfolie is zo goed als op, maar als je de fles op de kop zet in een afgeknipte plastic flacon sta je versteld van de hoeveelheid die er nog uitkomt....
 
Tip 4
De toppen groene blaadjes die van de bleekselderijstelen kwamen kregen een plekje in een glas water........en komen zaterdag in de linzensoep.
 
Mijn leventje...
Wat ben ik blij met mijn werkblad dat minder plaats inneemt dan het bureautje van voorheen maar meer ruimte geeft. Omdat ik hoger zit is mijn probleembeen minder pijnlijk en het werken aan de pc ook. Ik kan er met de stofzuiger zo onder en de kabels worden nog weg gewerkt. De kopskanten van de plank worden nog afgewerkt met strijkbies en de rubber dop op de vloer verzet zodat de deur niet tegen het werkblad stoot. Alleen de schroeven daar klopte niet veel van en zoeken we vier nieuwe schroeven. Onder het werkblad staat een geluidsbox en daar zet ik een mandje op met inkomende/uitgaande stukken zodat het pitriet tafeltje dat altijd daarmee vol lag naar de opslag tuinmeubels kan en volgende zomer voor buiten kan gebruikt worden. Weer meer ruimte in mijn huis en zoek ik nog steeds een smallere kortere eetkamertafel maar die komt beslist ook wel een keer in zicht........We hebben de tijd...
 
Annemiek