zondag 9 oktober 2016

Mijmering 119 Groente ovenschotel, roze boontjes en gesprekken met Floor de poes...

Beste mensen,

Als je geest kalm en ontspannen is
kan je planten horen groeien en diertjes verstaan...

Annemiek.
 
119 Consumindermijmering 2016.
 
De kou slaat toe en de groei is uit de courget en de bonen. Droge droogbonen kunnen beter naar binnen nu de nachten vochtig worden. De bonen doppen kan tussen door als er tijd en zin voor is als ze maar droog staan.  De groene bonen die nog moeten drogen wordt niets meer maar dat betekend niet dat ze verloren zijn. Ze worden gedopt en zijn prachtig van kleur in hun half drogende vorm al of niet in de groei. Van roze naar paars gespikkeld worden ze met water opgezet en aan de kook veranderen ze al van kleur. Er waren ook witte bonen bij die de kleur overnemen van de kieviet bonen. Als de bonen gaar zijn hebben ze de eenheidskleur van grijs/bruin. Net alsof je een witte blouse en een jeans bij elkaar wast en de blouse grauw wordt .......Er werden vegaburgers van de bonen gemaakt...voor op een broodje....
 
Tip 2
Voor de winter fiets ik altijd naar de Turkse winkel in Heerlen in de Willemstraat. De meneer eigenaar verkoopt betaalbare droogbonen en dat is mijn “vlees.” De eigen geteelde droogbonen zijn niet voldoende voor een jaar. Zoals je ziet kosten de witte droogbonen 2,35 de kilo pak en de kikkererwten en bonte linzen 1,85 euro de pak. Ze zijn zeker niet biologisch zoals de mijne en brachten niet zoveel groeivreugde maar oké... Je kan niet alles hebben. Voor iets meer dan 25 euro een half jaar “vlees” oftewel eiwit vleesvervanger...
 
Tip 3
Mijn zoon heeft me geholpen met de bonen klimrekken van ranken en blad te ontdoen. Ze kregen een plek onder het afdak waar ze niemand storen. Vastgebonden aan elkaar kunnen ze daar de winter doorbrengen om volgend moestuin seizoen weer ergens in de tuin geprikt te worden...... Er staan stokjes in de tuin waar de bonen stonden en bedenk ik tijdens de winter een nieuwe plek met wisselteelt in gedachten...
 
Tip 3
De bolcourgette werd geoogst en binnen gehaald en de hoge betonstaalmatten uitgegraven. Ik wil ze niet meer in mijn moestuin aan huis omdat de verplaatsbare kleinere rekken prima voldoen. De betonstaalmatten gaan naar de moestuin van het consuminderhuis om erwten langs op te laten groeien want die houden we erin...die waren geweldig afgelopen jaar.
 
Tip 4
In het prachtige lage licht ben ik wortels uit gaan steken. Bonte wortels voor een ovenschoteltje. Ze werden afgeschrobd terwijl mijn zoon aardappels schilde. Receptje?
 
Groente ovenschoteltje
Ingrediënten:
1 courget
enkele wortels
enkele aardappels
1 ui
3 tenen knoflook
1 dikke tomaat
4 eetlepels goede olijfolie
peper/zout of bouillonpoeder
wat tijm of basilicum gesnipperd.
 
Werkwijze:
De groenten afgeschrobd en in grove stukken gesneden werden gemengd met de gesnipperde knoflook de olijfolie en de kruiden/peper/zout. Alleen de aardappels werden geschild omdat ze schade opliepen bij het oogsten en goed na gekeken moesten worden. Ze lagen apart om als eerste gebruikt te worden. De zaadlijsten van de courgette werden verwijdert en de schil bleef erom. Alle groenten in een ovenschaal verdeeld werd de schaal afgedekt met aluminiumfolie en in de voorverwarmde oven gezet op 225 graden. Na 45 minuut werd de folie verwijdert en de plakken tomaat verdeeld op de schotel en nog wat olijfolie gesprenkeld waarna de laatste 20 minuten de groenten zonder folie af gaarden en licht bruin werden....De ovenschotel voor vier personen is bijna opgegaan...
 
Mijn leventje...
Een prachtig weekend waarin ik twee wasjes draaide en buiten droogde al hing de was een dag voor hij droog was. Herfst is mijn jaargetijde en met een oud fleecevest de hele dag buiten doorgebracht werden de bladeren hopen hoger en hoger van courgette en klimbonenblad. Mijn zoon kwam helpen en eet hij mee van het ovenschoteltje van ingrediënten uit eigen tuin. Theo kwam met drie stekken herfst frambozen en die had ik nog niet. Ze krijgen een plek tegen de wilgenschermen en dat betekend van twee kanten braam en framboos aan de afrastering...
 
Floor de poes heeft nogal mijn aandacht de laatste maanden en ik ben nog meer in gesprek gegaan met haar lichaamstaal dan voorheen. Na dierendag krijgt ze gourmet GOLD op het menu en wel de bite versie want het paté achtige lust ze niet. Ik kwam op dierendag erachter dat ze dat voer zo lekker vind. Ik sta nu bij de super de blikjes gourmet met bite uit te zoeken en je zult denken wat een luxe probleem....Toch sta ik er helemaal achter hoor. Voorheen spuugde Floor elke ochtend na het eten de helft van het voer weer uit en meestal op het lichte vloerkleed. De rest van de dag niet dus ik dacht dat ze op die manier in de ochtend haar haarbal kwijt raakte want dat gaat zo bij katten. Met gourmet spuugt ze niet meer elke ochtend en ze is al in gewicht aangekomen. Ze was altijd net aan de maat of er ietsje onder en de dierenarts vond dat er wel iets bij kon. Een ander probleem was het feit dat ze haar onderlichaam de laatste tijd kaal likte soms tot schraalheid en bloedens toe. Er zit dan ook geen haar meer op. Ik schreef dit toe aan de macht der gewoonte nadat ze eens met haar buik aan de prikkeldraad was blijven hangen en ze gehecht moest worden. Dan likt zo’n diertje aan de wond en blijft dat misschien doen? Uit gewoonte? Ondertussen ben ik gaan bedenken dat ze misschien wel gevoelige darmen kon hebben op haar oude dag en zoals de mens een pijnlijke buik vasthoudt kan een poes alleen maar likken nietwaar.....misschien wel ver gedacht? Nee dus want sinds het ander voer op het menu staat likt floor niet meer zo vaak aan haar buikje. Er groeit alweer haar op en het stukje wat nog schraal is wordt tweemaal per dag ingesmeerd met uierzalf...... Dierentaal is echt wel te leren merk ik...Sommige zaken die Floor me wil zeggen zijn duidelijk te verstaan zoals de afkeer van de telefoon van het consuminderhuis... haar buikpijn kwam minder snel bij me binnen...
 
Annemiek.