Als je geest kalm en ontspannen is
kan je planten horen groeien en diertjes
verstaan...
Annemiek.
119 Consumindermijmering
2016.
De kou slaat toe en de groei is uit de courget en
de bonen. Droge droogbonen kunnen beter naar binnen nu de nachten vochtig
worden. De bonen doppen kan tussen door als er tijd en zin voor is als ze maar
droog staan. De groene bonen die nog moeten drogen wordt niets meer maar dat
betekend niet dat ze verloren zijn. Ze worden gedopt en zijn prachtig van kleur
in hun half drogende vorm al of niet in de groei. Van roze naar paars gespikkeld
worden ze met water opgezet en aan de kook veranderen ze al van kleur. Er waren
ook witte bonen bij die de kleur overnemen van de kieviet bonen. Als de
bonen gaar zijn hebben ze de eenheidskleur van grijs/bruin. Net alsof je een
witte blouse en een jeans bij elkaar wast en de blouse grauw wordt
.......Er werden vegaburgers van de bonen gemaakt...voor op een
broodje....
Voor de winter fiets ik altijd naar de Turkse winkel in Heerlen in de Willemstraat. De meneer eigenaar verkoopt betaalbare
droogbonen en dat is mijn “vlees.” De eigen geteelde droogbonen zijn niet voldoende
voor een jaar. Zoals je ziet kosten de witte droogbonen 2,35 de kilo pak en de
kikkererwten en bonte linzen 1,85 euro de pak. Ze zijn zeker niet biologisch
zoals de mijne en brachten niet zoveel groeivreugde maar oké... Je kan niet alles hebben. Voor iets meer dan 25 euro
een half jaar “vlees” oftewel eiwit vleesvervanger...
Tip 3
Mijn zoon heeft me geholpen met de bonen klimrekken
van ranken en blad te ontdoen. Ze kregen een plek onder het afdak waar ze
niemand storen. Vastgebonden aan elkaar kunnen ze daar de winter doorbrengen om
volgend moestuin seizoen weer ergens in de tuin geprikt te worden...... Er staan
stokjes in de tuin waar de bonen stonden en bedenk ik tijdens de winter een
nieuwe plek met wisselteelt in gedachten...
Tip 3
De bolcourgette werd geoogst en binnen gehaald en
de hoge betonstaalmatten uitgegraven. Ik wil ze niet meer in mijn moestuin aan
huis omdat de verplaatsbare kleinere rekken prima voldoen. De betonstaalmatten
gaan naar de moestuin van het consuminderhuis om erwten langs op te laten
groeien want die houden we erin...die waren geweldig afgelopen
jaar.
Tip 4
In het prachtige lage licht ben ik wortels uit gaan
steken. Bonte wortels voor een ovenschoteltje. Ze werden afgeschrobd terwijl
mijn zoon aardappels schilde. Receptje?
Ingrediënten:
1 courget
enkele wortels
enkele aardappels
1 ui
3 tenen knoflook
4 eetlepels goede olijfolie
peper/zout of bouillonpoeder
wat tijm of basilicum gesnipperd.
De groenten afgeschrobd en in grove stukken
gesneden werden gemengd met de gesnipperde knoflook de olijfolie en de
kruiden/peper/zout. Alleen de aardappels werden geschild omdat ze schade
opliepen bij het oogsten en goed na gekeken moesten worden. Ze lagen apart om
als eerste gebruikt te worden. De zaadlijsten van de courgette werden verwijdert
en de schil bleef erom. Alle groenten in een ovenschaal verdeeld werd de schaal
afgedekt met aluminiumfolie en in de voorverwarmde oven gezet op 225 graden. Na
45 minuut werd de folie verwijdert en de plakken tomaat verdeeld op de schotel
en nog wat olijfolie gesprenkeld waarna de laatste 20 minuten de groenten zonder
folie af gaarden en licht bruin werden....De ovenschotel voor vier personen is bijna opgegaan...
Mijn leventje...
Een prachtig weekend waarin ik twee wasjes draaide
en buiten droogde al hing de was een dag voor hij droog was. Herfst is mijn
jaargetijde en met een oud fleecevest de hele dag buiten doorgebracht werden de bladeren
hopen hoger en hoger van courgette en klimbonenblad. Mijn zoon kwam helpen en eet
hij mee van het ovenschoteltje van ingrediënten uit eigen tuin. Theo kwam met drie stekken herfst frambozen en
die had ik nog niet. Ze krijgen een plek tegen de wilgenschermen en dat betekend
van twee kanten braam en framboos aan de afrastering...
Floor de poes heeft nogal mijn aandacht de laatste
maanden en ik ben nog meer in gesprek gegaan met haar lichaamstaal dan voorheen.
Na dierendag krijgt ze gourmet GOLD op het menu en wel de bite versie want het
paté achtige lust ze niet. Ik kwam op dierendag erachter dat ze dat voer zo
lekker vind. Ik sta nu bij de super de blikjes gourmet met bite uit te zoeken en je zult denken
wat een luxe probleem....Toch sta ik er helemaal
achter hoor. Voorheen spuugde Floor elke ochtend na het eten de helft van het
voer weer uit en meestal op het lichte vloerkleed. De rest van de dag niet dus
ik dacht dat ze op die manier in de ochtend haar haarbal kwijt raakte want dat
gaat zo bij katten. Met gourmet spuugt ze niet meer elke ochtend en ze is al in
gewicht aangekomen. Ze was altijd net aan de maat of er ietsje onder en de
dierenarts vond dat er wel iets bij kon. Een ander probleem was het feit dat ze
haar onderlichaam de laatste tijd kaal likte soms tot schraalheid en bloedens toe. Er zit dan
ook geen haar meer op. Ik schreef dit toe aan de macht der gewoonte nadat ze
eens met haar buik aan de prikkeldraad was blijven hangen en ze gehecht moest
worden. Dan likt zo’n diertje aan de wond en blijft dat misschien doen? Uit gewoonte?
Ondertussen ben ik gaan bedenken dat ze misschien wel gevoelige darmen kon
hebben op haar oude dag en zoals de mens een pijnlijke buik vasthoudt kan een
poes alleen maar likken nietwaar.....misschien wel ver gedacht? Nee dus want
sinds het ander voer op het menu staat likt floor niet meer zo vaak aan haar
buikje. Er groeit alweer haar op en het stukje wat nog schraal is wordt tweemaal
per dag ingesmeerd met uierzalf...... Dierentaal is echt wel te leren merk
ik...Sommige zaken die Floor me wil zeggen zijn duidelijk te verstaan zoals
de afkeer van de telefoon van het consuminderhuis... haar buikpijn kwam minder
snel bij me binnen...
Annemiek.