Ik vind niets uit
Ik ontdek opnieuw en kijk met nieuwe ogen
naar wat was en altijd zal zijn....
maar we wisten het niet meer...
Annemiek
123 Consumindermijmering 2016.
Kijken wat er nog is in de koeling en in de tuin resulteerde
tot het kopen van twee paprikaatjes en weer een maaltijd bijeen
gescharreld... Wat er was werd opgemaakt.
Verder werd een bouillon van het groente “afval” getrokken
waar een glad courget/aardappelsoepje van werd gemaakt voor morgen met een
boterham een peer en wat mandarijntjes en een kommetje yoghurt en ook weer
klaar.... We willen immers geld overhouden voor december...
Ingrediƫnten die op moesten voor het wok gerecht waren:
2 teentjes knoflook
2 paprika’s
4 stengels bleekselderij
2 ons champignons
basilicum
half bekertje rijst
Werkwijze:
Gesnipperde ui met de knoflook fruiten tot lichtbruin en de
afgeborstelde en gesneden champignons mee roerbakken. Peper/zout en in stukjes
gesneden paprika toevoegen. De bleekselderij in dunne reepjes snijden en ook
toevoegen. Op hoog gas roerbakken en op laag gas garen met een beetje frito
heinz tomatenpuree en eventueel iets water.
De kopblaadjes van de bleekselderij en de
uien/knoflookschillen. De zaadjes en zaaddoos van de paprika, de steeltjes van
de basilicum.... dit “groente afval” allemaal in een pannetje met een beetje
water en aan de kook laten komen. Op laag gas tien minuten trekken tot een
heerlijk groentebouillonnetje want afval bestaat niet. Er was een courget niet
meer zo jong in de tuin en de schil te hard. De courget werd geschild en de
schil kwam ook in de bouillon. Na tien minuten aan de kook houden het
bouillonnetje zeven en de “afval” in de compost want er zit immers geen zout
bij. De blote courget lag daar maar stilletjes te rillen en werd in blokjes
gesneden in de warme bouillon aan de kook gebracht. Drie aardappels geschild en
gewassen in blokjes gesneden ook in de bouillon. Peper zout toevoegen naar smaak
aan de kook brengen en op laag
gas 20 minuten garen. De blender erdoor en wat
peperselie of een gesnipperd groen of rood pepertje in flittertjes gesneden maar
wel ZONDER ZAAD. Scheutje room kwam er nog bij.
Mijn leventje...De regen valt in stromen en vult de regentonnen op het hofje.
De nieuw aangeplante viooltjes in de potten en manden krijgen een bui en de
borders met geel wordend blad van de sering hortensia en de aardbeiplanten in de
wasteilen. Herfst op het hofje......... Een eenzame regenboogsnijbiet die bleef
staan schittert met rode stengels en hardgroen blad... De rest snijbietfamilie
heb ik uitgedaan want de schimmel was er overheen gekomen. Schimmel moet geruimd
en rest nog de bonte wortelplanten en een maaltje wasboontjes plus vele
andijvieplantjes om soldaat te maken... De pastinaak en de topinamboer........
plus de spruitkool en de boerenkool er is zoveel. Er vallen aarzelend al wat
blaadjes van de kersenboom en de wilde wingerd kleurt al een beetje rood. Er
komen nog violen in de eigen gevlochten mand en dat kleurt zo mooi tussen al die
wildheid van de wingerd. De fuchsia heb ik nieuwe potgrond gegeven in een
diepere pot omdat de grond niets meer was. normaal doe je zoiets na de winter
maar het kon echt niet meer. Ze staat nog buiten en kan in het weekend wel
binnen naar de vensterbank bij de stekgeraniums. Eenmaal per week water en in
maart weer naar buiten. Als ze uitloopt wordt ze einde maart ingekort door twee
derde van de plant weg te snoeien...
De meeste kussentjes van de bank onder het afdak verhuizen
naar binnen en worden gewassen. De oudjes blijven nog buiten want ik zit nog wel
eens onder dat afdak. De twee rotan stoelen zitten niet echt lekker dus die gaan
weg voor hergebruik bij iemand anders die er wel goed in zitten kan. Op zolder
staat nog wel een stoel die terug kan naar de natuur.........voor volgend
seizoen. Ik denk veel aan die arme pompoenen die zaterdag echt gered moeten
worden van de heuvel in Duitsland. Ze krijgen direct een plekje in het
consuminderhuis om te drogen en een beetje warmer te worden dan de
nachttemperatuur op die heuvel die nu beslist te koud voor de arme halzen is.
Dat wordt weer pompoengerechtjes komende week. Ik zag dat een kastanje
pomperdepompompoen bij de PLUS bijna drie euro kost. Dat is veel en zal op de
markt wellicht goedkoper zijn. In ieder geval... ieder die op vrijdagmiddag naar
de pompoen kooklessen komt in ons consuminderhuis krijgt een pompoen mee naar
huis met het recept...........Ieder die leren wil wordt immers
beloond.....
Annemiek