woensdag 19 oktober 2016

Mijmering 123 Wokschoteltje met rijst van restjes en bouillon van groente "afval."

Beste mensen,

Ik vind niets uit
Ik ontdek opnieuw en kijk met nieuwe ogen
naar wat was en altijd zal zijn....
maar we wisten het niet meer...

Annemiek

 
123 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Kijken wat er nog  is in de koeling en in de tuin resulteerde tot het kopen van twee paprikaatjes en weer een maaltijd bijeen gescharreld... Wat er was werd opgemaakt.
Hoe het recept heet? Wok gerecht van restjes met rijst.
Verder werd een bouillon van het groente “afval” getrokken waar een glad courget/aardappelsoepje van werd gemaakt voor morgen met een boterham een peer en wat mandarijntjes en een kommetje yoghurt en ook weer klaar.... We willen immers geld overhouden voor december...
 
Ingredi├źnten die op moesten voor het wok gerecht waren:
1 ui
2 teentjes knoflook
2 paprika’s
4 stengels bleekselderij
2 ons champignons
basilicum
half bekertje rijst
 
Werkwijze:
Gesnipperde ui met de knoflook fruiten tot lichtbruin en de afgeborstelde en gesneden champignons mee roerbakken. Peper/zout en in stukjes gesneden paprika toevoegen. De bleekselderij in dunne reepjes snijden en ook toevoegen. Op hoog gas roerbakken en op laag gas garen met een beetje frito heinz tomatenpuree en eventueel iets water.
 
De kopblaadjes van de bleekselderij en de uien/knoflookschillen. De zaadjes en zaaddoos van de paprika, de steeltjes van de basilicum.... dit “groente afval” allemaal in een pannetje met een beetje water en aan de kook laten komen. Op laag gas tien minuten trekken tot een heerlijk groentebouillonnetje want afval bestaat niet. Er was een courget niet meer zo jong in de tuin en de schil te hard. De courget werd geschild en de schil kwam ook in de bouillon. Na tien minuten aan de kook houden het bouillonnetje zeven en de “afval” in de compost want er zit immers geen zout bij. De blote courget lag daar maar stilletjes te rillen en werd in blokjes gesneden in de warme bouillon aan de kook gebracht. Drie aardappels geschild en gewassen in blokjes gesneden ook in de bouillon. Peper zout toevoegen naar smaak aan de kook brengen en op laag
gas 20 minuten garen. De blender erdoor en wat peperselie of een gesnipperd groen of rood pepertje in flittertjes gesneden maar wel ZONDER ZAAD. Scheutje room kwam er nog bij.
 
Mijn leventje...De regen valt in stromen en vult de regentonnen op het hofje. De nieuw aangeplante viooltjes in de potten en manden krijgen een bui en de borders met geel wordend blad van de sering hortensia en de aardbeiplanten in de wasteilen. Herfst op het hofje......... Een eenzame regenboogsnijbiet die bleef staan schittert met rode stengels en hardgroen blad... De rest snijbietfamilie heb ik uitgedaan want de schimmel was er overheen gekomen. Schimmel moet geruimd en rest nog de bonte wortelplanten en een maaltje wasboontjes plus vele andijvieplantjes om soldaat te maken... De pastinaak en de topinamboer........ plus de spruitkool en de boerenkool er is zoveel. Er vallen aarzelend al wat blaadjes van de kersenboom en de wilde wingerd kleurt al een beetje rood. Er komen nog violen in de eigen gevlochten mand en dat kleurt zo mooi tussen al die wildheid van de wingerd. De fuchsia heb ik nieuwe potgrond gegeven in een diepere pot omdat de grond niets meer was. normaal doe je zoiets na de winter maar het kon echt niet meer. Ze staat nog buiten en kan in het weekend wel binnen naar de vensterbank bij de stekgeraniums. Eenmaal per week water en in maart weer naar buiten. Als ze uitloopt wordt ze einde maart ingekort door twee derde van de plant weg te snoeien...
 
De meeste kussentjes van de bank onder het afdak verhuizen naar binnen en worden gewassen. De oudjes blijven nog buiten want ik zit nog wel eens onder dat afdak. De twee rotan stoelen zitten niet echt lekker dus die gaan weg voor hergebruik bij iemand anders die er wel goed in zitten kan. Op zolder staat nog wel een stoel die terug kan naar de natuur.........voor volgend seizoen. Ik denk veel aan die arme pompoenen die zaterdag echt gered moeten worden van de heuvel in Duitsland. Ze krijgen direct een plekje in het consuminderhuis om te drogen en een beetje warmer te worden dan de nachttemperatuur op die heuvel die nu beslist te koud voor de arme halzen is. Dat wordt weer pompoengerechtjes komende week. Ik zag dat een kastanje pomperdepompompoen bij de PLUS bijna drie euro kost. Dat is veel en zal op de markt wellicht goedkoper zijn. In ieder geval... ieder die op vrijdagmiddag naar de pompoen kooklessen komt in ons consuminderhuis krijgt een pompoen mee naar huis met het recept...........Ieder die leren wil wordt immers beloond.....
 
Annemiek