maandag 24 oktober 2016

Mijmering 125 Pompoensoep en pompoen krokantjes...

Beste mensen,

Wie de waarheid zoekt blijft praten
wie zijn waarheid zoekt...wordt stil...

Annemiek.
 
125 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Het was echt heel hoog tijd om de pompoenen van de heuvel te halen bij onze sponsors in Duitsland. Vorst aan de grond gemeld en twee dagen wachten zou een ramp hebben betekend. Waarom zolang wachten? Een deel van de pompoenen was nog niet volgroeit... In het voorjaar werden de pompoenen voor/gezaaid in het consuminderhuis en door plaats gebrek te vroeg naar buiten verplaatst met pot en al. Op mijn hofje in de luwte bij de geveltuin heeft rampje een zich voltrokken. Een heel leger slak ging eroverheen en werd gered wat gered kon worden. Het resultaat was te weinig plantjes en moest in allerijl bij gezaaid worden. Er volgde een koele regentijd en er zat weinig groei in de plantjes. Vrij laat werden ze uiteindelijk in de volle grond op de heuvel gezet waar ze verder kwakkelden want de kou week niet. De sterkere hebben het gehaald toen uiteindelijk de zomer startte en ik ben verbaasd dat er nog zoveel oogst was....
 
Om te kunnen oogsten moet de stengel kurkachtig zijn en bij driekwart is dat ook zo maar een vierde is nog duidelijk in de groei. Wachten zou bevroren pompoenen betekenen en werd de hele zaak geoogst.  Het is nu zaak dat de doornatte pompoenen direct drogen en enkelen zullen nog iets narijpen en daardoor verbeteren van smaak. De modder zal eraf vallen en wekelijks moeten ze gekeerd worden. De gedroogde aarde met een zacht borsteltje verwijdert. De gegraveerde exemplaren zijn goed gelukt en de letters zullen na droging alleen nog maar mooier worden. Kijk je mee met zaden verzorgen voor nieuwe teelt?
 
De zaden van pompoenen afspoelen in een vergiet en drogen laten op een krant brengt zaden voor seizoen 2017. Neem alleen zaden van mooie exemplaren van soorten die je wil telen en schrijf op de krant om welke soort het gaat. Na de eerste droging als krant en zaad droog is de kranten op elkaar stapelen op een hoge kast waar ze na kunnen drogen. In het voorjaar de zaden sorteren in maart of zo, als je al iets wil doen in afwachting van de lente en je ongeduldig bent...... Begin april de zaden voor/zaaien in potjes of closetrolletjes maar wel binnenshuis. In de maand mei na de ijsheiligen mogen de plantjes buiten....maar niet te vroeg en zeker niet in de slakkenzone zoals ik afgelopen jaar leerde........
 
Tip 2
In de supermarkt en op de markt is de flespompoen oftewel butternut squach te vinden. De schil is crème en van binnen oranje en licht nootachtig van smaak. Houdbaar van 6 tot 12 maanden op een koele vorstvrije plaats. Gewicht 700 tot 1200 gram en land van herkomst USA. Geschikt om te bakken en vullen en zowel voor zoet als hartig geschikt zoals soep taarten en marmelade.
Koud en moe thuis thuis gekomen wilde ik snel iets warms eten. Ik heb een butternut met schil in schijven gesneden van zaden ontdaan en in de wok gebakken in iets olie. Even op hoog gas en keren, daarna op laag gas met de deksel erop garen ( een minuut of acht) De deksel van de wok en de schijven op hoog gas iets meer bruinen. Er kwam vers gemalen zeezout en bonte gemalen peper op de pompoen schijven. Heerlijk met een broodje........De smaak was verrukkelijk.
 
Tip 3
Ook in de super te vinden en op de markt is de hokkaido oftewel kastanje pompoen ook wel Japanse pompoen genoemd. De echte naam is uchiki curi, een diep oranje pompoen die meestal een zachte schil heeft al had de mijne een harde schil die dan ook van schil werd ontdaan. Deze pompoen heeft een nootachtige/kastanje  smaak en door de kleine afmeting prima voor soep. Bij een
mooie pompoenvorm kan uitgehold worden en de pompoen als soepterrine worden gebruikt.  De hokkaido kan voor zoet en hartige gerechten worden gebruikt....
 
Pompoensoep:
Evenveel pompoen als winterwortel.
1 eetlepel kruidenbouillonpoeder
scheutje room.
 
Werkwijze:
De pompoen in stukken snijden en van zaden ontdoen. Als de schil hard is, de schil verwijderen. De wortels schrappen in schijfjes snijden en samen met de klein gesneden pompoen aan de kook brengen met driekwart liter water en de kruidenbouillonpoeder. In 20 minuut op laag gas garen en de blender erdoor. Als de prut te dik is nog wat water toevoegen en verder op smaak maken met eventueel nog iets peper/zout. Pompoensoep op deze simpele manier bereid is het lekkerste om te starten met pompoengerechten...
 
Een variatie is een scheut sherry toevoegen en minder wortels maar altijd een wolkje room in de soep in de kom net voor het serveren....
 
Mijn leventje....
Onder een laag onkruid zaten de pompoenen verstopt. Een enkele had last van schimmel en de meesten net op tijd gered van vocht en koude. Enkele pompoenen zijn aangevreten en dat kan door egels steenmarters konijnen of woelratten zijn gebeurd. In ieder geval een dier met tanden dat is duidelijk( zie foto) Aangevreten pompoenen heb ik geen moeite mee en de beschadigde stukken werden afgesneden. In ieder geval zijn er zeker enkele pompoenen blijven liggen die opgegeten kunnen worden door de beestjes.
Het was een verrukkelijke dag op het land tussen vrij lopende kipjes en de schoonheid van een heuvel in herfst tooi. Schatrijk in beleving en waardevolle pompoenen zijn we huiswaarts gekeerd en in mijn hoofd dwarrelen pompoenrecepten die komende week worden uitgeprobeerd. Vrijdag in de kookworkshop pompoensoep en pompoen reifkoekjes en de week erop pompoenmarmelade.........
 
Annemiek