zondag 30 oktober 2016

Mijmering 127 zuurkool zelf maken en knolselderij in een pot op de vensterbank...

Beste mensen,

Met open handen alles wat op je pad komt aanvaarden....
want je krijgt kracht naar dragen...

Annemiek.
 
 
127 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Valappels gekregen van Wiel uit Thorn en daar zijn we heel erg blij mee. Ze werden uitgezocht en de kneusjes apart van de gave appeltjes gelegd. De kneusjes worden op zeer korte termijn geschild en verwerkt tot moes. De gave appels kunnen bewaard in de schuur en verwerkt in oliebollen en beignets in december. en zeker nog een appeltaartje voor de kookworkshop in het consuminderhuis. Wel elke week de appeltjes even nakijken evenals de aardappels. Je weet een rotte appel in de mand.... De aardappels gemengd met enkele appels voorkomt uitschieten heb ik geleerd van vader....dus ook enkele appeltjes in de aardappelkist.
 
Tip 2
Walnoten gekregen van het piepjonge boompje van Sandra moeten eerst wat drogen in de fruitmand. Niet op maar naast elkaar. Grote hoeveelheden walnoten droogde ik altijd op de zoldervloer. Goed ventileren door het dakraam een beetje open zetten. Af en toe keren ( deed ik met de hark) is aan te raden. Na vier weken zijn de noten wel droog en kunnen in een pantykous. Stop de benen maar vol en hang de panty aan een haak. Op deze manier bewaard kunnen de noten nog nadrogen. Hoe weet je dat de noten droog zijn? Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden. Schudt de binnenste noot mee dan is hij droog genoeg.
 
Tip 3
Dit jaar heb ik geen knolselderij in de moestuin... gewoon vergeten. Op de markt verkopen ze knolselderij met het groen er nog aan. Snij de bovenste plak van de knol met het groen en trek de lelijke bladeren eraf. Zet de plak in een terracotta pot met potgrond op een onderzetter en geef goed water. Op de vensterbank in de woonkamer of keuken een heerlijke soepgroenten voorraad. Knip maar van de plant want er komen steeds weer nieuwe blaadjes........ Voor in wintersoepen.
 
Tip 4
Cup a soep koop ik nooit. Een pot tuinkruidenbouillon poeder is goedkoper. Een theelepeltje bouillonpoeder in een beker en een fijn geknipt blaadje van je selderijplant.
 
Tip 5
Als de stoep droog is droogt de was aan de lijn. Vroeg opgehangen en net voor het donker naar binnen heb ik twee machines droog gekregen. Een beetje klamme was kan nog nadrogen over lijntjes binnen gehangen of over stoelen net voor je slapen gaat....want buiten drogen is veel frisser dan drogen in de wasdroger. Bovendien lijdt je goeie goed van die droger die ook nog geld kost aan stroom....
 
Tip 6
Kalk strooien op de aarde om de PH waarde van de grond te verhogen naar 6 a 7 PH waarin de planten het goed doen. Te zure grond brengt kwakkelende plantjes. Eenmaal per jaar kalk strooien is prima. Ik spaar het hele jaar eierschalen die gemalen worden in de moulinex tot poeder. Het eigen gespaard kalkpoeder werd gestrooid met nog wat uit de zak gekocht bij van Cranenbroek of Aveve.
Het is aan te raden zeker drie maanden tussen kalk strooien en mest in brengen aan te houden. Kalk en mest werkt elkaar tegen....
 
Tip 7
Zuurkool zelf maken
Ingrediënten:
Op elke kilo witte kool 10 tot 20 gram zout.
Klein pakje karnemelk van een halve liter
 
Een beetje laat maar ik verwerkte nog een mega witte kool tot zuurkool. De tijd doet de rest door te fermenteren samen met het zout en de karnemelk. Met witte wijn zou het ook gaan en heb je wijnzuurkool. De witte kool werd fijn gesneden...nou ja, voor mij is dat fijn. Op de bodem van het schone vat kwam wat zout en tussen elke tien cm koolsnippers weer zout strooien tot de kool op is. Met een stamper de kool pletten
maar ik heb geen stamper en ik koop er ook geen. Met een plastic zak om mijn voet heb ik de kool gestampt tot het vocht eruit kwam. Om een beginnetje te maken met fermenteren kan een klein pakje karnemelk in de kool. Met wat grote bladeren van de kool werd de wordende zuurkool afgedekt. Een bordje erop met een steen in een plastic zak. Door de zwaarte van de steen komt het vocht boven zelfs tot op het bordje. Daardoor wordt de zuurkool afgesloten. Het vat werd gesloten met een passend bordje maar kan ook een deksel zijn. Een schone theedoek met knopen aan de hoeken trek je als een muts over het vat. De eerste vier dagen tot een week kan het vat op kamertemperatuur of buiten bij mooi weer. Daarna in de schuur of garage zetten of in de kelder. Elke week
even kijken...over twee weken zal er wat schimmel op het water komen. Schep die eraf (het kan geen kwaad, schimmelkaas is ook eetbaar en zeer lekker). Doe dit elke week totdat zich geen schimmel meer vormt. Na een week of drie even proeven of de zuurkool klaar is.Wil je een uitgebreider verslag? Kijk op volgende link
http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
 
Mijn leventje....
Herfstfeest bij Annemiek op het hofje. De seringhortensia werd gesnoeid met een derde van de toppen te snoeien en de lage takken tot het hart van de struik. Drogend papaverzaad gezeefd en in een pot met opschrift binnenshuis gezet. De papaver zaaddozen bijeen gebonden en onder het afdak opgehangen tot de kerststukken worden gemaakt. Samen met de zaaddozen van de kaardenbol worden ze in Herfst en kerststukken verwerkt. De laatste sla boontjes geplukt en de planten uitgetrokken. Plantenresten geruimd en de borders krijgen een laagje kalkmeststof en gemalen eierschalen om de PH waarde van de grond te verhogen. De bladeren van de wilde wingerd vallen gestaag en van de kersenboom van buur. Alle blad komt op de borders waar de regenwormen de blaadjes in de aarde trekken. Door de bladeren slaat de grond niet dicht. Na een jaar mulchen zal ik toch een border
gedeeltelijk moeten omspitten en de woekerende lampionplantjes verwijderen. http://www.neerlandstuin.nl/planten/lampion.html Ze namen de border helemaal over en kregen de snijbiet en de bernagie het benauwd. Het is niet mijn bedoeling de hele border vol lampion te krijgen dus moet ik wel de aarde  op de kop zetten. Het voordeel van groenten in borders telen is wel dat rampen beperkt blijven tot een border.
 
Inmiddels drogen de pompoenen in het consuminderhuis en de kookworkshops zijn druk bezet. Gezelligheid ten top met pompoensoep koken en pompoenpannenkoekjes. Ieder die wil leren krijgt een pompoen mee naar huis en ook twee als het gezin groot is. De flespompoen is minder zoet en wat droger
hebben we gemerkt en de muskaatpompoen het lekkerste. De pindapompoen hebben we nog niet versneden want die is langer te bewaren weet ik en eveneens zeer goed van smaak. Komende week maken we pompoenmarmelade en dat zal voor velen een openbaring zijn......... Ik zal het recept delen....
 
Zaterdag op de fiets naar de markt in de motregen en blijheid ten top dat ik weer ietsje verder kan fietsen. Dat komt door de gewelddadige therapie die ik dagelijks doorworstel. Ik fiets de herfst door langs bomen met verkleurend blad en nevelige weilandjes, heuvel op en af.  Op mijn gemakje de markt over gewandeld waar om acht uur in de ochtend nog rust heerst.  Ik koop bij de vriendelijke meneer een mega kool 25 cent duurder dan bij die schreeuwlelijk zonder fatsoen en een duiveltje ontwaakt in mij als ik bij de schreeuwlelijk vraag welke soort pompoen hij verkoopt. Hij zou het niet weten maar een kleintje kost 5 euro zegt hij. Of ze zoet zijn weet hij ook niet. Ik gniffel een beetje en weet dat het klein pompoentje een muskaatpompoen is in steenkleur en lichtzoet van smaak is en veeeeels te duur maar ik maak de meneer niet wijzer. Meestal verkoopt hij gore sex praat bij zijn groenten en de mensen kwamen al minder en minder aan zijn kraam... Al doende leert men.
 
Dankbaarheid omdat ik weer tuinwerk kan doen al is het in beetjes. De blijheid en de energie van de aarde voelen. Het speciale herfstlicht dat tegen half zes wat vermoeid licht wordt en de schemering inzet als ik de laatste meters van het hofje veeg. Dankbaarheid voor het stukje beweeglijkheid wat terug kwam en vast willen houden. Dankbaarheid omdat mijn zoon morgen start met een nieuwe baan. Hij die de sla laat groeien strooide wat lichtjes in mijn bestaan...en daar mag je dankjewel voor zeggen...
 
Annemiek