Met open handen alles wat op je pad komt
aanvaarden....
want je krijgt kracht naar dragen...
Annemiek.
127 Consumindermijmering
2016.
Tip.
Valappels gekregen van Wiel uit Thorn en daar zijn
we heel erg blij mee. Ze werden uitgezocht en de kneusjes apart van de gave
appeltjes gelegd. De kneusjes worden op zeer korte termijn geschild en verwerkt
tot moes. De gave appels kunnen bewaard in de schuur en verwerkt in oliebollen
en beignets in december. en zeker nog een appeltaartje voor de kookworkshop in het consuminderhuis. Wel elke week de appeltjes even nakijken evenals de
aardappels. Je weet een rotte appel in de mand.... De
aardappels gemengd met enkele appels voorkomt uitschieten heb ik geleerd van
vader....dus ook enkele appeltjes in de aardappelkist.
Walnoten gekregen van het piepjonge boompje van
Sandra moeten eerst wat drogen in de fruitmand. Niet op maar naast elkaar. Grote
hoeveelheden walnoten droogde ik altijd op de zoldervloer. Goed ventileren door
het dakraam een beetje open zetten. Af en toe keren ( deed ik met de hark) is
aan te raden. Na vier weken zijn de noten wel droog en kunnen in een pantykous.
Stop de benen maar vol en hang de panty aan een haak. Op deze
manier bewaard kunnen de noten nog nadrogen. Hoe weet je dat de noten droog
zijn? Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden.
Schudt de binnenste noot mee dan is hij droog genoeg.
Dit jaar heb ik geen knolselderij in de moestuin...
gewoon vergeten. Op de markt verkopen ze knolselderij met het groen er nog aan.
Snij de bovenste plak van de knol met het groen en trek de lelijke bladeren
eraf. Zet de plak in een terracotta pot met potgrond op een onderzetter en geef
goed water. Op de vensterbank in de woonkamer of keuken een heerlijke
soepgroenten voorraad. Knip maar van de plant want er komen steeds weer nieuwe
blaadjes........ Voor in wintersoepen.
Tip 4
Cup a soep koop ik nooit. Een pot
tuinkruidenbouillon poeder is goedkoper. Een theelepeltje bouillonpoeder in een
beker en een fijn geknipt blaadje van je selderijplant.
Als de stoep droog is droogt de was aan de lijn.
Vroeg opgehangen en net voor het donker naar binnen heb ik twee machines droog
gekregen. Een beetje klamme was kan nog nadrogen over lijntjes binnen gehangen
of over stoelen net voor je slapen gaat....want buiten drogen is veel frisser dan drogen in de wasdroger. Bovendien lijdt je goeie goed van die droger die ook nog geld kost aan stroom....
Tip 6
Kalk strooien op de aarde om de PH waarde van de
grond te verhogen naar 6 a 7 PH waarin de planten het goed doen. Te zure grond
brengt kwakkelende plantjes. Eenmaal per jaar kalk strooien is prima. Ik spaar
het hele jaar eierschalen die gemalen worden in de moulinex tot poeder. Het
eigen gespaard kalkpoeder werd gestrooid met nog wat uit de zak gekocht bij van
Cranenbroek of Aveve.
Het is aan te raden zeker drie maanden tussen kalk
strooien en mest in brengen aan te houden. Kalk en mest werkt elkaar
tegen....
Zuurkool zelf maken
Ingrediënten:
Klein pakje karnemelk van een halve
liter
Een beetje laat maar ik verwerkte nog een
mega witte kool tot zuurkool. De tijd doet de rest door te fermenteren samen met
het zout en de karnemelk. Met witte wijn zou het ook gaan en heb je
wijnzuurkool. De witte kool werd fijn gesneden...nou ja, voor mij is dat fijn.
Op de bodem van het schone vat kwam wat zout en tussen elke tien cm koolsnippers
weer zout strooien tot de kool op is. Met een stamper de kool pletten
maar ik
heb geen stamper en ik koop er ook geen. Met een plastic zak om mijn voet heb ik
de kool gestampt tot het vocht eruit kwam. Om een beginnetje te maken met
fermenteren kan een klein pakje karnemelk in de kool. Met wat grote bladeren van
de kool werd de wordende zuurkool afgedekt. Een bordje erop met een steen in een
plastic zak. Door de zwaarte van de steen komt het vocht boven zelfs tot op het
bordje. Daardoor wordt de zuurkool afgesloten. Het vat werd gesloten met een
passend bordje maar kan ook een deksel zijn. Een schone theedoek met knopen aan
de hoeken trek je als een muts over het vat. De eerste vier dagen tot een week
kan het vat op kamertemperatuur of buiten bij mooi weer. Daarna in de schuur of
garage zetten of in de kelder. Elke week
even kijken...over twee weken zal er
wat schimmel op het water komen. Schep die eraf (het kan geen kwaad,
schimmelkaas is ook eetbaar en zeer lekker). Doe dit elke week totdat zich geen
schimmel meer vormt. Na een week of drie even proeven of de zuurkool klaar
is.Wil je een uitgebreider verslag? Kijk op volgende link http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
Mijn leventje....
Herfstfeest bij Annemiek op het hofje. De
seringhortensia werd gesnoeid met een derde van de toppen te snoeien en de lage takken tot het hart van
de struik. Drogend papaverzaad gezeefd en in een pot met opschrift binnenshuis
gezet. De papaver zaaddozen bijeen gebonden en onder het afdak opgehangen tot de
kerststukken worden gemaakt. Samen met de zaaddozen van de kaardenbol worden ze
in Herfst en kerststukken verwerkt. De laatste sla boontjes geplukt en de planten uitgetrokken.
Plantenresten geruimd en de borders krijgen een laagje kalkmeststof en gemalen
eierschalen om de PH waarde van de grond te verhogen. De bladeren van de wilde
wingerd vallen gestaag en van de kersenboom van buur. Alle blad komt op de
borders waar de regenwormen de blaadjes in de aarde trekken. Door de bladeren
slaat de grond niet dicht. Na een jaar mulchen zal ik toch een border
gedeeltelijk moeten omspitten en de woekerende lampionplantjes verwijderen. http://www.neerlandstuin.nl/planten/lampion.html Ze
namen de border helemaal over en kregen de snijbiet en de bernagie het benauwd.
Het is niet mijn bedoeling de hele border vol lampion te krijgen dus moet ik wel
de aarde op de kop zetten. Het voordeel van groenten in borders telen is wel
dat rampen beperkt blijven tot een border.
Inmiddels drogen de pompoenen in het
consuminderhuis en de kookworkshops zijn druk bezet. Gezelligheid ten top met
pompoensoep koken en pompoenpannenkoekjes. Ieder die wil leren krijgt een
pompoen mee naar huis en ook twee als het gezin groot is. De flespompoen is
minder zoet en wat droger
hebben we gemerkt en de muskaatpompoen het lekkerste.
De pindapompoen hebben we nog niet versneden want die is langer te bewaren weet
ik en eveneens zeer goed van smaak. Komende week maken we pompoenmarmelade en
dat zal voor velen een openbaring zijn......... Ik zal het recept
delen....
Zaterdag op de fiets naar de markt in de motregen
en blijheid ten top dat ik weer ietsje verder kan fietsen. Dat komt door de
gewelddadige therapie die ik dagelijks doorworstel. Ik fiets de herfst door
langs bomen met verkleurend blad en nevelige weilandjes, heuvel op en af. Op
mijn gemakje de markt over gewandeld waar om acht uur in de ochtend nog rust
heerst. Ik koop bij de vriendelijke meneer een mega kool 25 cent duurder dan
bij die schreeuwlelijk zonder fatsoen en een duiveltje ontwaakt in mij als ik
bij de schreeuwlelijk vraag welke soort pompoen hij verkoopt. Hij zou het niet
weten maar een kleintje kost 5 euro zegt hij. Of ze zoet zijn weet hij ook niet. Ik
gniffel een beetje en weet dat het klein pompoentje een muskaatpompoen is in
steenkleur en lichtzoet van smaak is en veeeeels te duur maar ik maak de meneer niet wijzer. Meestal
verkoopt hij gore sex praat bij zijn groenten en de mensen kwamen al minder en
minder aan zijn kraam... Al doende leert men.
Dankbaarheid omdat ik weer tuinwerk kan doen al is
het in beetjes. De blijheid en de energie van de aarde voelen. Het speciale
herfstlicht dat tegen half zes wat vermoeid licht wordt en de schemering inzet
als ik de laatste meters van het hofje veeg. Dankbaarheid voor het stukje
beweeglijkheid wat terug kwam en vast willen houden. Dankbaarheid omdat mijn
zoon morgen start met een nieuwe baan. Hij die de sla laat groeien strooide wat
lichtjes in mijn bestaan...en daar mag je dankjewel voor zeggen...
Annemiek