dinsdag 25 oktober 2016

Mijmering 126 Pompoenbrood en pompoenpannenkoekjes...

Beste mensen,

Het leven is betoverend
men moet het alleen door de juiste bril zien...
en soms is die even niet bij de hand....

Annemiek
 
126 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Enkele Musque de Provence pompoenen oftewel curcubita Moschata oftewel muskaatpompoen liggen mooi te wezen. De kleur is groen met een grijze scheem naar geel/bruin verkleurend lijken ze bijna uit hout gesneden. Ze hebben een waslaag en verkleuren nog tijdens het narijpen dus bewaar ik de mooiste twee om dit mee te mogen maken. Ze liggen op mijn worteldoek in de woonkamer om later zaden te leveren voor teelt volgend jaar.
De houdbaarheid is 4 tot 8 maanden en land van herkomst Frankrijk. Ze heeft stevig helder oranje vruchtvlees, licht zoet met muskaatsmaak. Zoet en hartig te gebruiken voor pannenkoekjes en in brood......Een kleintje wordt gebruikt voor mijn recepten van vandaag en blijft nog een stuk over voor een gerechtje voor morgen...
 
Pompoen stukkeren lukt het best door rond de steel een rondje te snijden diep in de pompoen. Daarna vanuit die snede met een flink mes naar beneden middendoor snijden. Het zaad verwijderen en afspoelen. Het kleinste helft deel werd in stukken gesneden en de schil verwijderd van de stukjes want de schil was hard. Met een bekertje water werden de stukjes in een pan op hoog gas gezet met deksel op de pan. Aan de kook het gas laag en gaar sudderen. Af en toe controleren... Als de pompoen gaar is eventueel afgieten en laten afkoelen ( buiten zetten) De blender door de gare pompoen of door de pasvite draaien. Voilà: pompoenpuree......... voor pompoenbrood...
 
Pompoenbrood
Ingrediënten:
500 gram pompoenpuree
16 eetlepels olie
8 eetlepels melk
flinke handvol suiker
snuf zout
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
zeker 1 kilo bloem.
 
Werkwijze:
Alle ingrediënten met uitzondering van de bloem in een deeg/kom door elkaar roeren. Ongeveer de helft van de kilo bloem toevoegen en kneden. Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Kort kneden want het deeg rijst onder je handen. Maak een bol van het deeg en leg op een rond bakblik ingevet met olie of met bakpapier of duurzame bak folie. Maak de bol deeg nat met je handen en maak met een kartelmes sneden in het deeg. Verdeel pompoenpitten op het deeg en plaats in een voorverwarmde oven op 200 graden. Baktijd rond een uur tot lichtbruin afbakken. Als je op het brood klopt en het klinkt hol is het brood gaar.
Nog warm pas uit de oven heb ik twee sneetjes eraf gesneden en met boter en pompoenmarmelade besmeert....... Verrukkelijk moet ik zeggen. Dit veredelt brood is uitermate geschikt voor zoet beleg en zeer zeker geschikt als “gebakje” bij de koffie of thee en/of feestelijke lunch.
 
Pompoenpannenkoekjes.
Ingrediënten:
Stuk pompoen
peper/zout
zelfrijzend bakmeel
1 ei
 
Werkwijze :
Rasp de pompoen en meng met peper/zout en een ei plus de nodige zelfrijzend bakmeel tot een mengsel dat dik genoeg is om hoopjes van te vormen in de koekenpan of wok. Zonnebloemolie in de wok en hoopjes pompoen iets plat gedrukt op hoog gas dicht schroeien. Daarna op laag gas garen... keren en weer garen en bestrooien met poedersuiker.
Voor beide recepten kan natuurlijk ook Japanse oftewel kastanje pompoen genomen worden..........
 
Mijn leventje...
Het is wonderlijk dat elke pompoen weer een andere smaak heeft. De muskaatsmaak bij bovenstaande pompoen is duidelijk waarneembaar. Natuurlijk ga je niet stad en land afschuimen om een muskaatpompoen te vinden al heb ik ze wel al op de markt gezien. Je herkent ze aan de waslaag en ze zijn in verschillende kleuren. Veelal steenkleur okergeel groen/grijs/blauw en zelfs in helften of kwarten te koop.  Je kan de gerechten ook met een gewone kleine kastanje pompoen maken. Met het brood heb ik weer een probleem want ik kan er niet vanaf blijven en ligt het nu uit het oog in het broodblik netjes in een theedoek gewikkeld. Uit het oog lukt het wel eraf te blijven...
 
De regen en donkere dagen zijn geschikt om receptjes uit te proberen. De geur van vers brood en de ovenwarmte in huis. Floortje die toekijkt vanuit haar kussen op de stoel als een prinsesje. Ze beleeft alles mee vanaf de vroege morgen als ik in nachtpon op de hometrainer stap. Terwijl ik vol pijnstillers 15 minuut op hoog tempo trap met fladderende vleugels van de pon bedenk ik waar de rit vandaag naar toe gaat. Misschien wel van Vlijmen naar Heusden via Herpt. Even aangaan bij bakkertje Deeg op de koffie en een ritje over de wal. Langs de Demer en oma’s huis wat zo mooi is opgeknapt. Zou het oudere echtpaar nog wonen in het huis waar ik geboren ben? Ze zijn erin getrokken toen wij het hebben verlaten en vorig jaar heb ik nog een praatje met meneer gemaakt. Hij vertelde dat ze veel aan het huis hebben verbeterd en de zogenaamde “zultvloeren” bedekt met laminaat.  Hij bedoeld terrazzo vloeren en die zijn veels te mooi om met laminaat te bedekken. Terrazzovloeren lagen in de gang en de keuken en het aanrecht was er ook van. De planken vloeren  in de woonkamer had moeder bruin geverfd dan hoefde er geen “zeil” op. Er waren wat vloerkleden op die planken en dat deed het ook. Het oude huis leek zo groot toen ik klein was en zo klein nu ik groot ben. We hebben er gewoond met vijf kinderen en vader en moeder en waar die allemaal geslapen hebben? Drie kleine kamertjes boven hutje bij mutje. Als ik op de teller van mijn “fiets” kijk is er meer dan 25 minuten voorbij en tijd om weer op aarde te komen. De pon uit en onder de douche en de dag starten.......En Floortje? Zit alweer op de wasmachine te kijken hoe de douchebeurt verloopt.....
 
Annemiek