donderdag 6 oktober 2016

Mijmering 118 Zelf een guirlande maken van hortensia en later misschien voor Kerst...

Beste mensen,

Iemand die rust uitstraalt geeft dat mee aan de medemens
onrustige mensen zijn afgedwaald en dreigen het contact met zichzelf te verliezen...
Neem de nodige tijd om weer bij jezelf te komen... 
Annemiek

118 Consumindermijmering  2016.
 
Tip.
Zoals beloofd de beschrijving van een guirlande. Of het nu een hortensia of Kerst guirlande wordt de werkwijze van wikkelen is hetzelfde.
De hortensia’s zijn prachtig bont van kleur en de enkele bruine bloemblaadjes worden eruit geknipt of getrokken. De stelen van de bloemen kort geknipt tot ongeveer 20 cm lengte en alle blad verwijderd.
 
Hergebruik hoog in het vaandel heb ik de oude guirlande die vaal was geworden afgewikkeld en het binddraad op een wikkelklosje gewikkeld want het draad wordt hergebruikt. Zoals je ziet komt er een stuk touw tevoorschijn. Een guirlande maak je van twee dezelfde maat terracotta potjes, twee houten gordijnringen en een stuk touw.
Aan het einde van het touw worden knopen gelegd en elke knoop komt in het terracottapotje. Een stukje wikkeldraad door het gat van buiten naar binnen door de knoop heen wriemelen en weer door het gat in de pot naar buiten. Door de gordijnring de uiteindjes draad aan elkaar bevestigingen en vastdraaien met een tangetje. Aan de andere kant hetzelfde en is het touw door middel van de gordijnringen op te hangen.
Twee schroeven in pluggen in de muur met in het midden een stuk lager nog een schroef waar de guirlande in het midden ook nog bevestigd wordt om hem plat op de muur te krijgen.
 
Nu kan het wikkelen starten. Een mooie bloem met een zeer korte steel nemen, de steel  in de pot drukken en kop tegen kop een andere bloem daarop met de steel naar beneden langs het touw binden met wikkeldraad ( zie foto.) Aan elke kant van de tweede bloem links en rechts een bloem binden en zo elke keer drie bloemen met de stelen naar het midden van het touw binden.
Werk tegelijkertijd vanaf de andere pot in spiegelbeeld op dezelfde manier met een tweede wikkelklos. Probeer de twee kanten ongeveer gelijk te houden qua dikte van de guirlande en werk dikker naar het midden punt toe. In het midden aanbeland kan je een wikkelklos afbinden aan de andere en afknippen. Je werkt met een klos verder. De mooiste en dikste bloemen bewaarde ik tot het laatste. Hortensia is gemakkelijk te binden want door de vele bloemblaadjes kan je zelfs een dikke bloem zonder steel haaks op de krans vast wikkelen om een dikker en mooier effect te krijgen. Met de wikkelklos nog eenmaal langs de krans wikkelen om oneffenheden wat vaster te binden en daardoor weg te werken.
 
De guirlande werd aan de schroeven gehangen aan de muur maar eerst werd aan de ringen een stukje wikkeldraad bevestigd dat als “veiligheidsslot” om de schroeven werd gewikkeld nadat de gordijnring om de schroef werd gehangen. Een stuk wikkeldraad werd om het midden van de guirlande heen aan de midden schroef bevestigd. Je begrijpt dat het raffia strikje wat ongerechtigheden aan het oog onttrekt van schroef en draadje...
 
Dan kijk je van afstand naar de guirlande... drukt nog hier en daar en leg rustig aan de bovenkant zomaar bloemen erop om de guirlande te verbreden. Je ziet er niets van dat ze losliggen. Ik heb wat geschoven aan het kastje en oké.......Een guirlande kan jaren blijven hangen en wordt na twee jaar zo vaal zoals de mijne was maar toch nog steeds mooi. Aan het einde van de foto's zie je het verschil in kleur en vorm van de oude en nieuwe guirlande....
 
Met Kerst maak ik er eentje aan de kast want ik heb geen schouw.........
 
Mijn leventje....
De afspraken allemaal achter elkaar gepland kwam ik om 14.00 uur thuis en ging even plat in mijn stoel. De beide telefoons onder handbereik en een pen en notitieblokje plus mijn agenda. Gewatteerde dekentje over me heen en floor de poes er bovenop. We hebben een dutje gedaan en om 15.00 uur opgestaan was het 16.5 graden in huis want de achterdeur stond nog open. Mijn kind Floor moest immers naar buiten kunnen. Om 16.00 uur ging voor het eerst in de herfst de verwarming aan op 18 graden want dat is de top voor mij. Ik ging kleiner wonen in eigen huis want de radiator in de keuken ging op nul en de keukendeur naar de woonkamer dicht. Om 21.00 uur zet ik de thermostaat op 7 graden en dat is de vorstvrij stand. Omdat ik een goed geïsoleerd huis heb kan dat want de temperatuur zakt maar enkele graden in een goed geïsoleerd huis.  Heb je een slecht geïsoleerd huis zet dan de thermostaat nachtstand vijf graden lager dan de dag stand.  Verwarm je overdag op 18 graden dan in de nacht op 13 graden zetten. Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat op de nachtstand. Op het moment dat het donker is sluit ik de overgordijnen en vouw de zomen die net over de vensterbank komen op de vensterbank. Ik sluit de dubbele overgordijnen voor keukendeur en voordeur en voor de trap hangt een dubbel overgordijn zodat de warmte beneden blijft..... Door zo zorgzaam met energie om te gaan kan je veel besparen.....
 
Annemiek