De mens is meer dan een stukje materie
een mens is geest in een bezield
lichaamen soms is een geestelijke aardbeving nodig
om duidelijker te kunnen zien waar je staat....
Annemiek.
95 Consumindermijmering
2016.
Tip.
Er stonden wat gedroogde stengels in de tuin met
zwarte bonen eraan..... de zaad tuinbonen en warempel bijna vergeten te oogsten.
Een leger slakken is erover heen gekropen maar de gedroogde bonen in de peul
zijn helemaal intact. Zaaibonen die in januari weer gezaaid worden voor oogst
2017.
De melde zit in het zaad en als de zaden
zalmkleurig worden mogen ze naar binnen om verder ergens opgebonden te drogen.
Melde geeft binnen een jaar oogst en zaad. De chioggia bietjes doen daar twee
jaar over.
De chioggio planten die doorgeschoten dit tweede
jaar bloem en zaad kregen worden dagelijks bekeken. De bruine rijpe zaadkorrels
zijn goed. Door met twee vingers langs de stengels te schuiven (met een
opvangbakje eronder) laten de rijpe zaden los...... net voor ze door de wind
worden meegenomen.
Het wondertje van dit jaar is wel de sier\erwt die
gewoon tussen de klinkertjes is opgekomen en langs de paal van het afdak is
opgeklommen waar ik hier en daar de stengels vastbond. Af en toe gooi ik een
klets water op de klinkers waar de stengel ontsprong.
De jonge andijvieplantjes zijn aan gegaan en kregen
vanaf het poten twee dagen water. Daarna moeten ze zelf grondwater zoeken en
worden daar sterk van. Ze hebben de tijd net als de sla boontjes ernaast. Tijd
van groeien brengt meer smaak en maakt het grote verschil met voortgedreven
waterige groente die in de super te koop is.
Het stuk courgette geel en groen wat nog in de
koeling lag werd tot reifkoekjes verwerkt. Zoon Samir die even langs komt
en Theo die administratie af komt geven eten van de berg reifkoekjes mee en
wordt alles schoon opgemaakt.
Ingrediënten:
1 courget
1 ui
beetje bloem
peper/zout
1 ei
zonnebloemolie
De ui snipperen en de courget raspen met schil en
zaad. Zaad is goed voor de stofwisseling. Peper/zout toevoegen en het ei. Met je
handen alles mengen en de nodige bloem toevoegen tot de substantie wat dikker
is. Olie in de wok en hoopjes courget verdelen. Op hoog gas de koekjes dicht
smoren en losmaken van de bodem door de wok te bewegen. De koekjes omkeren en op
laag gas garen.
Mijn leventje...
Ik maakte een stukje voortuin onkruidvrij wat op de
planning stond. Koolraapjes voor de herfst oogst komen op die plek en Samir
maakte op mijn aanwijzingen pootgaten en de planten werden gepland. Wat water
erbij en droge aarde rond de plantjes geharkt zodat het vocht niet verdampt.
Twee dagen krijgen de plantjes water en moeten het verder zelf doen. Het zaaibed
van de gele koolraap werd geruimd omdat daar spruitkool komt. De mini
koolraapjes die aan de plantjes zitten worden geschild en in stukjes gesneden.
Even afkoken en in de vriezer voor in gevulde boerenomelet met tuinbonen
champignons en erwtjes. Net ingevroren rammel ik met de zak en vriezen de
blokjes niet aan elkaar. Dat noemen ze los ingevroren.
Ik heb door mijn handicap geleerd te vragen en dat
gaat me goed af tegenwoordig. Mijn zoon heeft een hekel aan tuinieren maar wil
best iets voor me doen. Met een steel van de schoffel maakte ik een richeltje en
gaf aanwijzingen hoe ver de plantjes van elkaar af horen te staan. Omdat de wok
voor de reifkoekjes al op het gas stond gaf ik Theo aanwijzingen de reifkoekjes
te keren en verder te bakken. Er stond ook nog water op voor de koffie die even
later door Samir werd gezet. Een mini maaltijdje delen op het hofje en een
diepgaand gesprek met z’n drie. Even was mijn zoon weer vier jaar en ging bij
buurman Theo “op bezoek” die in die tijd onze buur was. Het vertrouwde bracht
openhartigheid en nog meer bewustwording bij mijn zoon die onderweg is naar
zichzelf. Kostbare momentjes tijdens een zondag namiddag omzoomd met een gouden
randje....
Annemiek