dinsdag 23 augustus 2016

Mijmering 99 Start zuurdesem maken en tips voor je huis...

Beste mensen,

Een vriend is degene die binnenkomt
als iedereen is weggegaan....

Annemiek.
 
99 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Vandaag heb ik mijn oude klappertje met recepten opgezocht voor het recept van zuurdesem. Ik vond hem onderin de la vol losse recepten daterende vanaf 1970. De berg ligt nu op tafel om door te spitten. Er kan natuurlijk een hele bult van weg. Maar eerst de zuurdesem starten.
 
100 gram donker tarwemeel en 100 gram oftewel 1 dl lauw water mengen in een glazen, aardewerk of porseleinen kom met deksel. deksel erop en op kamertemperatuur laten staan. 48 uur lang. Op dezelfde tijd twee dagen later weer 100 gram tarwemeel en 100 gram water toevoegen, roeren en deksel erop. 24 uur later dezelfde tijd 200 gram tarwebloem toevoegen en 200 gram water. 24 uur later en dan is het zaterdag wordt het brood verder afgemaakt met nog wat toevoegingen maar die vind je dus op de mijmering van zondag. Ik zal foto’s sturen van het ontstaan van het zuurdesem........Je kan alvast boodschappen doen. Bij de LIDL de twee soorten meel kopen en rond donderdag jouw zuurdesem starten dan kan je mooi afkijken van het mijne.
 
Terug naar de boodschapjes?  Donker tarwemeel en volkorenmeel. Gedroogde gist heb je ook nog nodig verder wat melk en dat is het dan....... Ik heb meer dan 40 jaar zuurdesembrood gebakken meestal voor roggebrood maar dat vind ik nu te zwaar. Het kan ook met tarwe/volkorenbrood.
Zuurdesem is een rijsmiddel en geeft een fris zure smaak aan brood. Het rijzen kan ook met gist en ik werk met beiden omdat zuurdesem minder rijst dan gist en te zwaar brood niet mijn voorkeur heeft. Sommige mensen krijgen last van hun maag door zuurdesembrood dus proberen maar. Zuurdesembrood is niet gezonder dan door gist gerezen brood. Het gezonde aan brood is de hele graankorrel gebruiken en dan krijg je volkorenmeel. Bloem is gemaakt van de witte kern van het graan en het minst gezond. Aan jou de keuze.........Ik meng volkoren en donker tarwemeel.
 
Tip 2
Hoe kleiner de afwasbak hoe minder water je gebruikt. De combiketel hangt op zolder dus voordat het warme water is gearriveerd heb ik een pan vol koud water. Dat wordt opgevangen en een deksel op de pan. Het water gebruik ik om koffie te maken of bij het koken. Als je bijna genoeg warm water hebt zet de kraan dan naar de koude kant. De combiketel gebruikt geen gas meer maar er komt nog een pan vol warm water door de leiding. Zet de mengkraan met hevel altijd naar de koude kant. Even wat water pakken om te drinken of voor wat dan ook.... De combiketel springt aan als de hevel op warm staat ook als je eigenlijk koud water wil hebben.......
 
Tip 3
Heerlijke verse kopjes koffie... ik ben er gek op maar hoef niet meer dan een kopje enkele keren per dag. Een hele kan zetten wordt maar weg gegooid en daar doet dit mens niet aan. Een volle beker water uit het waterreservoir pannetje ( of uit de kraan) in het steelpannetje. Dat steelpannetje is eentje met een dunne bodem zodat het water snel kookt. Deksel erop en een filterhouder op de beker met filtertje en een schep gemalen koffie. Ondertussen kookt het water al en wordt direct langzaam opgegoten zodat de koffie onderin de filter blijft. Op deze manier filteren brengt de heerlijkste koffie en in drie sterren restaurants wordt op deze manier nog steeds koffie gezet soms in zilveren koffiepotjes weet ik. Ik ga niet voor minder..........al hoeft die zilver pot niet.
 
Koffieprut bewaren in een grote bloempot met gaatjes onderin. Om dijkjes van te bouwen rondom plantjes tegen familie slak. De filterzakjes droog ik op het muurtje en gaan onderin bloempotten op het afwatering gat zodat potgrond en aarde niet weg slipt met het gietwater. In het voorjaar heb ik bergen filtertjes nodig en ik spaar ze gedroogd in een zak in de schuur naast de closetrolletjes die gebruikt worden om in voor te zaaien.
 
Tip 4
Inmiddels hebben de meeste keukenkasten een beurt gekregen door elke dag na de afwas een half uurtje tijdmanagement in te zetten. Kijken met nieuwe ogen betekende nog meer servies en spul weg doen en de bovenste kastplanken werden na het schoonmaken met een laagje krantenpapier belegd. ( wijkbladen) Vette aanslag komt op de kranten en niet op de kastplank. Heb je ruimte boven je keukenkasten leg dan krantenpapier bovenop de kastjes en dat bespaart je veel schoonmaakwerk. Ik ontvang geen grote groepen mensen meer dus hoef ook geen hopen servies in de keukenkasten hebben staan te verstoffen. Wat je niet hebt hoeft niet schoongemaakt te worden. Twee volle bigshoppers spul staan weer in de gang voor het consuminderhuis.
 
De laatste tijd vraag ik regelmatig aan het bezoek of ze zelf het goei servies uit de kast willen halen en de borden mik ik op goed geluk richting stapel als mijn handicap me teveel parten speelt. Dat moet anders kunnen... Kijken met nieuwe ogen......en vindingrijk zijn. De hoge kleerkast naast de eetkamertafel heeft al tijden terug planken gekregen die behoorlijk stabiel zijn. Het beetje boerenbond servies dat ik wil behouden is verhuist van de lage kast naar twee planken op sta hoogte van de hoge kast. Een meter verder is de eetkamertafel dus lekker vlakbij en helemaal goed. In de lage kast ligt mijn voorraad biologische pasta van Fattoria la Vialla in Italië. Eenmaal per jaar bestel ik daar pasta olijfolie en wat ik nog nodig denk te hebben. Voor net boven de 100 euro bestellen dan is de porto gratis. Je kan delen met vrienden of familie. Google de naam maar eens en zie hoe bijzonder dit familiebedrijf is...
Tip 5
Een vloerkleedje dat wel eens verschuift? Naai onder elke hoek een platte weckflesring als je die ergens nog hebt liggen.
 
Knip restjes vitrage in stukken en naai kraaltjes of gewoon grote knopen rondom. Handig om over schalen en kommen te leggen voor de BQ of de buitenlunch. Geen vlieg kan bij het voedsel...Na gebruik prima te wassen. De lapjes vitrage zijn prima als inleg voor het vergiet te gebruiken als de gaatjes rijstkorrels dreigen door te laten.
 
Sommige trechters hebben een ophang gaatje. Maak er een touw dispenser van door de trechter aan de schuurmuur te hangen met de tuit naar beneden. Het bolletje touw in de trechter met het uiteinde door de tuit van de trechter en het touw raakt nooit in de knoop.
 
Een rubber teenslipper weg? Gebruik de overgebleven teenslipper om katten en hondenhaar te vegen van bank of vloerbekleding. Teenslipper aan je hand en en in de richting van de vleug vegen en een kluwen haar ontstaat.  Knip stukken van de teenslipper en klem tussen een klapperend raamkozijn of onder een deur en je wordt niet meer wakker van het geklapper. Leg een stukje teenslipper onder de poot van een wiebelende tafel op je terras en bewaar de resten teenslipper die over zijn...
 
Oude sleutels en niet meer weten waar ze van zijn? Mooi gewicht onderin de zoom van je eigen gemaakte vitrage vliegengordijn. Zet de sleutels vast door het gaatje met een steekje.
 
Sinasschillen en mandarijnschillen laten drogen. Het zijn prachtige aanmaakblokjes voor de open haard en de BQ. Ze branden langer en ruiken lekker.
 
Mijn leventje....
Ik hou niet van hittegolfjes en ben blij met mijn koel huis met tegelvloeren en lucht het huis tijdens de nacht. Overdag heel vroeg gaan de rolluiken dicht op slaapkamer en zijraam van de woonkamer. De dubbele overgordijnen voor de voordeur en de ramen aan de voorkant gesloten. Dat scheelt wel zes graden met buiten en is heel goed te doen. De poes brengt veel tijd door binnenshuis op de koele vloeren en als de zon verdwenen is komen we pas weer buiten........ Mijn zonnepanelen halen de winst binnen van al die zonneschijn al weet ik niet wanneer ik die gespaarde  kilowatjes op moet maken want ik gebruik niet zoveel stroom. Ik ga echt niet onnodig wasdroger gebruiken of elektrische kacheltjes. We zullen zien.......misschien kan ik er elke week brood van bakken en daar ben ik wel weer voor.....
 
Het brood bakken is in het slop geraakt toen ik het consuminderhuis heb opgericht en jarenlang 60 uur per week werkte. Die tijd is nu gelukkig voorbij door alle capabele mensen die meewerken in het huis wordt alle werk verdeeld.  Het is een heerlijkheid te zien hoe soepel alles verloopt. Tijd voor mij om weer brood te gaan bakken en misschien koop ik later wel weer een bult meel van een molen of zo. Eerst maar weer op gang komen en kijken of het bevalt....
 
Annemiek