Een vriend is degene die binnenkomt
als iedereen is weggegaan....
Annemiek.
99 Consumindermijmering 2016.
Vandaag heb ik mijn oude klappertje met recepten
opgezocht voor het recept van zuurdesem. Ik vond hem onderin de la vol losse
recepten daterende vanaf 1970. De berg ligt nu op tafel om door te spitten. Er
kan natuurlijk een hele bult van weg. Maar eerst de zuurdesem
starten.
100 gram donker tarwemeel en 100 gram oftewel 1 dl
lauw water mengen in een glazen, aardewerk of porseleinen kom met deksel. deksel
erop en op kamertemperatuur laten staan. 48 uur lang. Op dezelfde tijd twee
dagen later weer 100 gram tarwemeel en 100 gram water toevoegen, roeren en
deksel erop. 24 uur later dezelfde tijd 200 gram tarwebloem toevoegen en 200
gram water. 24 uur later en dan is het zaterdag wordt het brood verder afgemaakt
met nog wat toevoegingen maar die vind je dus op de mijmering van zondag. Ik zal
foto’s sturen van het ontstaan van het zuurdesem........Je kan alvast
boodschappen doen. Bij de LIDL de twee soorten meel kopen en rond donderdag jouw
zuurdesem starten dan kan je mooi afkijken van het mijne.
Terug naar de boodschapjes? Donker tarwemeel en
volkorenmeel. Gedroogde gist heb je ook nog nodig verder wat melk en dat is het
dan....... Ik heb meer dan 40 jaar zuurdesembrood gebakken meestal voor
roggebrood maar dat vind ik nu te zwaar. Het kan ook met tarwe/volkorenbrood.
Zuurdesem is een rijsmiddel en geeft een fris zure
smaak aan brood. Het rijzen kan ook met gist en ik werk met beiden omdat
zuurdesem minder rijst dan gist en te zwaar brood niet mijn voorkeur heeft.
Sommige mensen krijgen last van hun maag door zuurdesembrood dus proberen maar.
Zuurdesembrood is niet gezonder dan door gist gerezen brood. Het gezonde aan
brood is de hele graankorrel gebruiken en dan krijg je volkorenmeel. Bloem is
gemaakt van de witte kern van het graan en het minst gezond. Aan jou de
keuze.........Ik meng volkoren en donker tarwemeel.
Tip 2
Hoe kleiner de afwasbak hoe minder water je
gebruikt. De combiketel hangt op zolder dus voordat het warme water is
gearriveerd heb ik een pan vol koud water. Dat wordt opgevangen en een deksel op
de pan. Het water gebruik ik om koffie te maken of bij het koken. Als je bijna
genoeg warm water hebt zet de kraan dan naar de koude kant. De combiketel
gebruikt geen gas meer maar er komt nog een pan vol warm water door de leiding.
Zet de mengkraan met hevel altijd naar de koude kant. Even wat water pakken om
te drinken of voor wat dan ook.... De combiketel springt aan als de hevel op
warm staat ook als je eigenlijk koud water wil hebben.......
Tip 3
Heerlijke verse kopjes koffie... ik ben er gek op
maar hoef niet meer dan een kopje enkele keren per dag. Een hele kan zetten
wordt maar weg gegooid en daar doet dit mens niet aan. Een volle beker water uit
het waterreservoir pannetje ( of uit de kraan) in het steelpannetje. Dat
steelpannetje is eentje met een dunne bodem zodat het water snel kookt. Deksel
erop en een filterhouder op de beker met filtertje en een schep gemalen koffie.
Ondertussen kookt het water al en wordt direct langzaam opgegoten zodat de
koffie onderin de filter blijft. Op deze manier filteren brengt de heerlijkste
koffie en in drie sterren restaurants wordt op deze manier nog steeds koffie
gezet soms in zilveren koffiepotjes weet ik. Ik ga niet voor minder..........al
hoeft die zilver pot niet.
Koffieprut bewaren in een grote bloempot met
gaatjes onderin. Om dijkjes van te bouwen rondom plantjes tegen familie slak. De
filterzakjes droog ik op het muurtje en gaan onderin bloempotten op het
afwatering gat zodat potgrond en aarde niet weg slipt met het gietwater. In het
voorjaar heb ik bergen filtertjes nodig en ik spaar ze gedroogd in een zak in de
schuur naast de closetrolletjes die gebruikt worden om in voor te zaaien.
Inmiddels hebben de meeste keukenkasten een beurt
gekregen door elke dag na de afwas een half uurtje tijdmanagement in te zetten.
Kijken met nieuwe ogen betekende nog meer servies en spul weg doen en de
bovenste kastplanken werden na het schoonmaken met een laagje krantenpapier
belegd. ( wijkbladen) Vette aanslag komt op de kranten en niet op de kastplank.
Heb je ruimte boven je keukenkasten leg dan krantenpapier bovenop de kastjes en
dat bespaart je veel schoonmaakwerk. Ik ontvang geen grote groepen mensen meer
dus hoef ook geen hopen servies in de keukenkasten hebben staan te verstoffen.
Wat je niet hebt hoeft niet schoongemaakt te worden. Twee volle bigshoppers spul
staan weer in de gang voor het consuminderhuis.
De laatste tijd vraag ik regelmatig aan het bezoek
of ze zelf het goei servies uit de kast willen halen en de borden mik ik op goed
geluk richting stapel als mijn handicap me teveel parten speelt. Dat moet anders
kunnen... Kijken met nieuwe ogen......en vindingrijk zijn. De hoge kleerkast
naast de eetkamertafel heeft al tijden terug planken gekregen die behoorlijk
stabiel zijn. Het beetje boerenbond servies dat ik wil behouden is verhuist van
de lage kast naar twee planken op sta hoogte van de hoge kast. Een meter verder
is de eetkamertafel dus lekker vlakbij en helemaal goed. In de lage kast ligt
mijn voorraad biologische pasta van Fattoria la Vialla in Italië. Eenmaal per
jaar bestel ik daar pasta olijfolie en wat ik nog nodig denk te hebben. Voor net
boven de 100 euro bestellen dan is de porto gratis. Je kan delen met vrienden of
familie. Google de naam maar eens en zie hoe bijzonder dit familiebedrijf
is...
Tip 5
Een vloerkleedje dat wel eens verschuift? Naai
onder elke hoek een platte weckflesring als je die ergens nog hebt
liggen.
Knip restjes vitrage in stukken en naai kraaltjes
of gewoon grote knopen rondom. Handig om over schalen en kommen te leggen voor
de BQ of de buitenlunch. Geen vlieg kan bij het voedsel...Na gebruik prima te
wassen. De lapjes vitrage zijn prima als inleg voor het vergiet te gebruiken als
de gaatjes rijstkorrels dreigen door te laten.
Sommige trechters hebben een ophang gaatje. Maak er
een touw dispenser van door de trechter aan de schuurmuur te hangen met de tuit
naar beneden. Het bolletje touw in de trechter met het uiteinde door de tuit van
de trechter en het touw raakt nooit in de knoop.
Een rubber teenslipper weg? Gebruik de overgebleven
teenslipper om katten en hondenhaar te vegen van bank of vloerbekleding.
Teenslipper aan je hand en en in de richting van de vleug vegen en een kluwen
haar ontstaat. Knip stukken van de teenslipper en klem tussen een klapperend
raamkozijn of onder een deur en je wordt niet meer wakker van het geklapper. Leg
een stukje teenslipper onder de poot van een wiebelende tafel op je terras en
bewaar de resten teenslipper die over zijn...
Oude sleutels en niet meer weten waar ze van zijn?
Mooi gewicht onderin de zoom van je eigen gemaakte vitrage vliegengordijn. Zet
de sleutels vast door het gaatje met een steekje.
Sinasschillen en mandarijnschillen laten drogen.
Het zijn prachtige aanmaakblokjes voor de open haard en de BQ. Ze branden langer
en ruiken lekker.
Mijn leventje....
Ik hou niet van hittegolfjes en ben blij met mijn
koel huis met tegelvloeren en lucht het huis tijdens de nacht. Overdag heel
vroeg gaan de rolluiken dicht op slaapkamer en zijraam van de woonkamer. De
dubbele overgordijnen voor de voordeur en de ramen aan de voorkant gesloten. Dat
scheelt wel zes graden met buiten en is heel goed te doen. De poes brengt veel
tijd door binnenshuis op de koele vloeren en als de zon verdwenen is komen we
pas weer buiten........ Mijn zonnepanelen halen de winst binnen van al die
zonneschijn al weet ik niet wanneer ik die gespaarde kilowatjes op moet maken
want ik gebruik niet zoveel stroom. Ik ga echt niet onnodig wasdroger gebruiken
of elektrische kacheltjes. We zullen zien.......misschien kan ik er elke week
brood van bakken en daar ben ik wel weer voor.....
Het brood bakken is in het slop geraakt toen ik het
consuminderhuis heb opgericht en jarenlang 60 uur per week werkte. Die tijd is
nu gelukkig voorbij door alle capabele mensen die meewerken in het huis wordt
alle werk verdeeld. Het is een heerlijkheid te zien hoe soepel alles verloopt.
Tijd voor mij om weer brood te gaan bakken en misschien koop ik later wel weer
een bult meel van een molen of zo. Eerst maar weer op gang komen en kijken of
het bevalt....
Annemiek