woensdag 3 augustus 2016

Mijmering 90 Servisch recept en door vaseline tips minder spul in je vakantie toilettas.

Beste mensen,

Samen zijn door samen te zijn
zal innerlijke groei bevorderen...

Annemiek.
 
 
90 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
De commercie vind van alles en nog wat uit en hoopt dat we de onzin kopen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee... De klemmen om zakken dicht te houden bijvoorbeeld. Kan ook met een wasknijper en blijft de inhoud krakend vers. Het stofzuigersnoer dat zich vanzelf weer “oprolt.” Wasknijper erop en voilà. Anti glij kleerhangers ( duurder dan de gewone) wasknijpers op de schouders van een wijd shirt op de kleerhanger en klaar. Een wasknijper als lijmklem als je dunne dingen aan elkaar moet lijmen. Om kerstkaarten aan een lijntje mee op te hangen ( als een mens dat nog doet). Wasknijpers houden een kleine of grote zak open met wasknijpers aan een rand of gaas of heg om de zak gemakkelijker te vullen met wat dan ook.
 
Tip 2
Neem een potje vaseline mee op vakantie want het spul is multifunctioneel en
bespaart je veel ruimte in toilettas omdat ander spul niet mee hoeft.
Als lippenbalsem
 Make-up remover en vocht inbrengende crème, dus als nacht crème en voeten crème.  
Voor je naar bed gaat de verbrande huid mee invetten verzacht.
Schrale ellebogen en tussen je billen preventief bij lange fietstochten.
Tussen plooitjes die bij hitte smetplekjes worden zoals bij zware borsten en buikjes. Wel eerst de huid goed wassen, droog deppen en licht insmeren.
Wat vaseline op plekjes waar je parfum spuit en de parfum blijft langer actief
Bij een knellende ring die af moet.
Verzachting bij kloofjes.
Bij kinder schmink of tijdelijke tatoeages eerst vaseline opsmeren en dan met een vochtig washandje de troep verwijderen.
 
Thuis kan je nog meer met vaseline.
Bij zelf je haar verven de huid van voorhoofd en nek insmeren met vaseline voorkomt haarkleur op je huid.
Kauwgom van een houten tafel met een beetje vaseline.
Schoenen en tas van leer blijven glanzen met vaseline.
Vaseline op randen van buizen stofzuiger als de hulpstukken er moeilijk afgaan.
lipstickvlekken op stoffen servetten? Smeer de vlekken in met vaseline voordat ze de was ingaan.
Als smeermiddel bij kasten en deuren die piepen. Met een kwastje wat vaseline op de geleider of scharnier aanbrengen.
Bovenkant lades met vaseline insmeren en ze glijden gemakkelijker in en uit.
Af en toe vaseline op de voetkussentjes van Floor de poes en ze blijven zacht en soepel.
Als “ledervet” op leren stoelen en banken. Dun aanbrengen, in laten trekken en opwrijven. dat kan ook met uier crème.
Vaseline verwijdert watervlekken op hout.
 
Tip 3
Kroatich recept oftewel Blitva
 
Ingrediënten:
500 gram snijbiet ( of andijvie)
3 dikke aardappels
1 dikke ui
2 tenen knoflook
 
Werkwijze:
De snijbiet van de stengels ontdoen en beide wassen. De stengels heel fijn snijden en in een pan met de grof gesneden bladeren snijbiet ( of andijvie)
De aardappels schillen wassen in kleine stukjes snijden en toevoegen aan de snijbiet met twee bekers water en wat zout. Aan de kook brengen en tien minuut op laag gas beetgaar koken.
Ondertussen de ui in grove stukken snijden en de knoflook fijn snipperen.
De snijbiet en aardappel afgieten door een vergiet en de ui in ruim olijfolie smoren maar niet aanbakken Even later de knoflook toevoegen. Bak nog vijf minuut de aardappel en snijbiet mee.... Serveer de Blitva met rundvlees voor de niet vegetariër en voor mij een vegaburger van eigen maaksel.
 
Mijn leventje....
Geen zin om door de stromende regen naar de super te gaan en kijk ik wederom in mijn moestuintje. De snijbiet kan gesnoeid om weer nieuwe jonge blaadjes te maken. Er is aardappel ui en knoflook voor BLITVA en nog melk voor een beetje warme custard vla na.
Helemaal goed en kost mijn menu geen kneup. Ik kan me voorstellen dat je geen snijbiet in je tuin hebt en met andijvie lukt het ook. De vegaburgers raken op in mijn vriezertje en eerdaags maak ik nieuwe voor een half jaar of zo. Eenmaal per jaar koop ik gedroogde bonen bij de Turk want alle droogbonen telen die ik eet lukt niet. Ik koop kikkererwten en witte bonen plus kidneybonen. De laatste twee daar is de vegaburgers van gemaakt bij het menu van vandaag. Je zou zweren dat het een gehaktbal is als je de kleur bekijkt. Zo uit de vriezer in een minipannetje met iets olie en de deksel erop. Even hoog gas en dan laag plus keren na vier minuut. In tien minuut ontdooit warm en bruin. Gemakkelijker EN lekkerder kan het niet.

Alle gieters emmers badjes en regentonnen zijn vol regenwater. De grootste boerenkoolplantjes uit het zaaibed omgepoot naar een stukje aarde waar nog niets stond en ze zijn al aan.  Door de vele regen deze zomer heb ik weinig drinkwater hoeven te gieten bij potplanten en dat merk ik aan mijn waterverbruik. De zonnepanelen halen nu meer binnen dan ik verbruik aan stroom en is
reserve voor als de winter komt. Allemaal cadeautjes waar ik blij mee ben. Tegen de 400 euro terug van de jaarafrekening terwijl ik maar 76 euro maandvoorschot betaalde voor stroom en gas. Daar moet 120 euro vanaf voor “huur” zonnepanelen voor een jaar en heb ik nog enkele honderden over. Het maandvoorschot kan naar 50 euro per maand en ik bedenk me nog of ik dit wel zal doen. Enexis... het onderhoud van de kabels betaal je toch ( 326,00 euro) en energiebelasting die fors steeg afgelopen jaar dus kosten blijven altijd ook al neem je geen stroom af. Verder opslag duurzame energie bijna een tientje. Al vraag ik me af waar die opslag zit als alles terug gaat. Zal wel de administratiekosten zijn. Er zal nergens een doosje liggen met “Stroom van Annemiek”  erop bij Essent in een kastje.........
 
Ik probeer zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en dat lukt aardig in de zomer. De maandafrekening van juli vertoonde de post van 77 euro huishoudgeld door de vele groente uit eigen tuin. Dan blijft zuivel en kattenvoer plus brood en kaas. Brood wil ik ook weer zelf gaan bakken en dit weekend eens op zoek naar roggenmeel om zuurdesem te maken.......
 
Annemiek.